Επείγουσα έκκληση για άμεση ενίσχυση της εθελοντικής αιμοδοσίας απευθύνει η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας, καθώς οι ελλείψεις αίματος στα νοσοκομεία της χώρας συνεχίζονται.
Το πρόβλημα αφορά όλο το σύστημα υγείας
Η έλλειψη αποθεμάτων δεν αφορά μόνο τους ανθρώπους με θαλασσαιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο, για τους οποίους οι τακτικές μεταγγίσεις αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της θεραπείας τους. Αφορά επίσης ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις ή μεταμοσχεύσεις, ογκολογικούς ασθενείς, τραυματίες και επείγοντα περιστατικά.
Η ΕΟΘΑ επισημαίνει ότι οι αναβολές ή οι υπομεταγγίσεις μπορούν να επιβαρύνουν σημαντικά την υγεία και την καθημερινότητα των ασθενών που εξαρτώνται από σταθερή πρόσβαση σε αίμα.
Έκκληση για άμεση εθελοντική αιμοδοσία
Η Ομοσπονδία καλεί όλους όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις να προσφέρουν αίμα στις υπηρεσίες αιμοδοσίας των νοσοκομείων και στα οργανωμένα σημεία αιμοδοσίας. Η έκκληση δεν αφορά έναν συγκεκριμένο ασθενή ή ένα μόνο νοσοκομείο, αλλά την άμεση ενίσχυση των αποθεμάτων σε πανελλαδικό επίπεδο.
Γιατί οι ελλείψεις γίνονται κρίσιμες
Το αίμα δεν μπορεί να παραχθεί βιομηχανικά και η διαθεσιμότητά του εξαρτάται αποκλειστικά από τους εθελοντές αιμοδότες. Όταν τα αποθέματα μειώνονται, το σύστημα υγείας έχει μικρότερα περιθώρια για να ανταποκριθεί σε προγραμματισμένες και επείγουσες ανάγκες ταυτόχρονα.
Η αιμοδοσία πραγματοποιείται μόνο εφόσον ο υποψήφιος αιμοδότης πληροί τα προβλεπόμενα ιατρικά κριτήρια. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να απευθυνθούν στην πλησιέστερη υπηρεσία αιμοδοσίας νοσοκομείου για ενημέρωση σχετικά με ώρες και προϋποθέσεις.
Πηγή: Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας, μέσω σημερινής δημοσίευσης του in.gr.

ΕΛΛΑΔΑ
ΕΚΤΑΚΤΑ-BREAKING NEWS
ΕΛΛΑΔΑ
Αφήστε μια απάντηση