ΕΛΠΕ: Οκτώ ξένες εταιρείες ενδιαφέρονται για έρευνες υδρογονανθράκων

Ανάμεσα τους κολοσσοί όπως οι Total και Shell

Ο χάρτης από την εφημερίδα Ημερησία

Οκτώ ξένες πετρελαϊκές εταιρείες ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) στις έρευνες υδρογονανθράκων στις περιοχές Άρτας-Πρέβεζας και Βορειοδυτικής Πελοποννήσου, αποκάλυψε σήμερα ο γενικός διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ, Γιάννης Γρηγορίου.

Πρόκειται για τις εταιρείες Total, Shell, Repsol, Japex, Dana Petroleum, INA και Hunt, με τις οποίες τα ΕΛΠΕ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις.

Οι σχετικές συμβάσεις για την παραχώρηση των δύο περιοχών έχουν συμφωνηθεί με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Απομένει ο έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η υπογραφή και η κατακύρωσή τους από τη Βουλή.
Μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕΑ, ο κ. Γρηγορίου ανέφερε, ακόμη, ότι τα ΕΛΠΕ διαπραγματεύονται συνολικά με 25 εταιρείες για συμμετοχή σε έρευνες ανά την Ελλάδα.

Εκτός από τις περιοχές Άρτας-Πρέβεζας και Βορειοδυτικής Πελοποννήσου, τα ΕΛΠΕ δραστηριοποιούνται ήδη στον Πατραϊκό Κόλπο, έχουν μονογράψει με το υπουργείο τη συμφωνία για παραχώρηση της περιοχής 2 στο Ιόνιο (βορειοδυτικά της Κέρκυρας, σε Κοινοπραξία με την Total και την Edison) και αναμένουν τη μονογραφή για την περιοχή 10 (Κυπαρισσιακός Κόλπος). Ήδη, προγραμματίζονται σεισμικές έρευνες στην περιοχή 2, τον Δεκέμβριο, με την προοπτική να συνεχιστούν άμεσα και στην περιοχή 10.

Εν τω μεταξύ, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων επιδιώκει να αναζωογονήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις λοιπές θαλάσσιες περιοχές (17 από τις συνολικά 20 που προκηρύχθηκαν το 2014), για τις οποίες δεν εκφράστηκε ενδιαφέρον (εκτός από τις περιοχές 2 και 10, τα ΕΛΠΕ υπέβαλαν προσφορά και για την περιοχή 1 στο Ιόνιο, βόρεια της Κέρκυρας).

Σε αυτό το πλαίσιο, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για διεξαγωγή περαιτέρω σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο, νότια της Κέρκυρας, στην περιοχή μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου και στο νότιο Κρητικό Πέλαγος, για τις οποίες έχει ήδη γίνει μία πρώτη απεικόνιση από την εταιρία PGS, ενόψει της προκήρυξης των 20 περιοχών το 2014. Στόχος είναι, αφενός η πύκνωση των σεισμικών γραμμών αλλά και -στο νότιο Κρητικό πέλαγος- η αλλαγή της κατεύθυνσής τους από «πλάγια» (κατεύθυνση από βορειοδυτικά προς νοτιοανατολικά που είναι τώρα) σε «κάθετη» (από βορρά προς νότο).

Στο ίδιο συνέδριο, ο κ. Δημήτρης Γόντικας, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής του ομίλου Energean «Kavala Oil», που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του Πρίνου, σημείωσε ότι η Energean έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις που υπερβαίνουν τα 300 εκατ. δολάρια ως τώρα, ενώ ένα αντίστοιχο ποσό έχει προγραμματιστεί να επενδυθεί στο πλαίσιο του εν εξελίξει προγράμματος στον Πρίνο, καθώς και στις νέες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας (Ιωάννινα, Αιτωλοακαρνανία, Κατάκολο).

Σε ό,τι αφορά τον Πρίνο, ολοκληρώθηκε και δόθηκε στην παραγωγή τις προηγούμενες εβδομάδες η πέμπτη κατά σειρά νέα γεώτρηση, ενώ στόχος της εταιρείας είναι η παραγωγή της τρέχουσας χρονιάς να υπερβεί τα περίπου 1,3 εκατ. βαρέλια που παρήχθησαν πέρσι. Τα βεβαιωμένα κοιτάσματα στην περιοχή του Πρίνου εκτιμώνται συνολικά σε 41 εκατ. βαρέλια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: FORTUNEGREECE.COM

infognomonpolitics

Loading...

2 thoughts on “ΕΛΠΕ: Οκτώ ξένες εταιρείες ενδιαφέρονται για έρευνες υδρογονανθράκων

  1. ΩΡΑΙΑ says:

    ΑΣ ΤΟΥΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ. ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΦΟΡΟ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΜΑΣ ΠΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΟΠΩΣ ΚΑΝΑΜΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΦΡΑΠΟΡΤ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ.

  2. Νικητας says:

    ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΠΩΣ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ (ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ)…..ΕΓΙΝΑΝ ΞΑΦΝΙΚΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ (ΝΤΠ) !!!!!………Μεχρι ‘χθες’ , και δια στοματος ΓΑΠ ακομα…,ελεγαν οτι ΔΕΝ υπαρχει ουτε ενας τενεκες πετρελαιο σε ολη την λεκανη της Μεσσογειου !!!! ……..ΤΩΡΑ ΤΙ; Ο Παπαδοπουλος τα φωναζε απο τοτε …και γιαυτο τον στειλανε αδιαβαστο !!!! Ειμαι φασιστας ρε προοδευτικοι; και μιλαω για Παπαδοπουλο; Τσσσσσσ….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *