10:02 - 10/11/2015

Ελληνική γλώσσα: Η ανώτερη μορφή γλώσσας που έχει επινοήσει ποτέ το ανθρώπινο πνεύμα

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

ellhninh-glossa

Ελληνική γλώσσα: Η ανώτερη μορφή γλώσσας που έχει επινοήσει ποτέ το ανθρώπινο πνεύμα

«Ει θεοί διαλέγονται τη των Ελλήνων γλώττη χρώνται»

Η Αγγλική γλώσσα έχει 490.000 λέξεις από τις οποίες 41.615 λέξεις είναι από την Ελληνική γλώσσα.. (βιβλίο Γκίνες)

Η Ελληνική με την μαθηματική δομή της είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, διότι μόνο σ” αυτήν δεν υπάρχουν όρια.

(Μπιλ Γκέιτς, Microsoft)

Η Ελληνική και η Κινέζικη, είναι οι μόνες γλώσσες με συνεχή ζώσα παρουσία από τους ίδιους λαούς και…..στον ίδιο χώρο εδώ και 4.000 έτη. Όλες οι γλώσσες θεωρούνται κρυφοελληνικές, με πλούσια δάνεια από τη μητέρα των γλωσσών, την Ελληνική.

(Francisco Adrados, γλωσσολόγος).

Η Ελληνική γλώσσα έχει λέξεις για έννοιες οι οποίες παραμένουν χωρίς απόδοση στις υπόλοιπες γλώσσες, όπως άμιλλα, θαλπωρή και φιλότιμο Μόνον η Ελληνική γλώσσα ξεχωρίζει τη ζωή από το βίο, την αγάπη από τον έρωτα. Μόνον αυτή διαχωρίζει, διατηρώντας το ίδιο ριζικό θέμα, το ατύχημα από το δυστύχημα, το συμφέρον από το ενδιαφέρον.

Το εκπληκτικό είναι ότι η ίδια η Ελληνική γλώσσα μας διδάσκει συνεχώς πώς να γράφουμε σωστά. Μέσω της ετυμολογίας, μπορούμε να καταλάβουμε ποιός είναι ο σωστός τρόπος γραφής ακόμα και λέξεων που ποτέ δεν έχουμε δει ή γράψει.

Το «πειρούνι» για παράδειγμα, για κάποιον που έχει βασικές γνώσεις Αρχαίων Ελληνικών, είναι προφανές ότι γράφεται με «ει» και όχι με «ι» όπως πολύ άστοχα το γράφουμε σήμερα. Ο λόγος είναι πολύ απλός, το «πειρούνι» προέρχεται από το ρήμα «πείρω» που σημαίνει τρυπώ-διαπερνώ, ακριβώς επειδή τρυπάμε με αυτό το φαγητό για να το πιάσουμε.

Επίσης η λέξη «συγκεκριμένος» φυσικά και δεν μπορεί να γραφτεί «συγκεκρυμμένος», καθώς προέρχεται από το «κριμένος» (αυτός που έχει δηλαδή κριθεί) και όχι βέβαια από το «κρυμμένος» (αυτός που έχει κρυφτεί). Άρα το να υπάρχουν πολλά γράμματα για τον ίδιο ήχο (π.χ. η, ι, υ, ει, οι κτλ) όχι μόνο δεν θα έπρεπε να μας δυσκολεύει, αλλά αντιθέτως να μας βοηθάει στο να γράφουμε πιο σωστά, εφόσον βέβαια έχουμε μια βασική κατανόηση της γλώσσας μας.

Επιπλέον η ορθογραφία με την σειρά της μας βοηθάει αντίστροφα στην ετυμολογία αλλά και στην ανίχνευση της ιστορική πορείας της κάθε μίας λέξης. Και αυτό που μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την καθημερινή μας νεοελληνική γλώσσα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, είναι η γνώση των Αρχαίων Ελληνικών.

Είναι πραγματικά συγκλονιστικό συναίσθημα να μιλάς και ταυτόχρονα να συνειδητοποιείς τι ακριβώς λές, ενώ μιλάς και εκστομίζεις την κάθε λέξη ταυτόχρονα να σκέφτεσαι την σημασία της.

Είναι πραγματικά μεγάλο κρίμα να διδάσκονται τα Αρχαία με τέτοιο φρικτό τρόπο στο σχολείο ώστε να σε κάνουν να αντιπαθείς κάτι το τόσο όμορφο και συναρπαστικό.

Η ΣΟΦΙΑ

Στη γλώσσα έχουμε το σημαίνον (την λέξη) και το σημαινόμενο (την έννοια). Στην Ελληνική γλώσσα αυτά τα δύο έχουν πρωτογενή σχέση, καθώς αντίθετα με τις άλλες γλώσσες το σημαίνον δεν είναι μια τυχαία σειρά από γράμματα. Σε μια συνηθισμένη γλώσσα όπως τα Αγγλικά μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι να λέμε το σύννεφο car και το αυτοκίνητο cloud, και από την στιγμή που το συμφωνήσουμε να ισχύει. Στα Ελληνικά κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Γι” αυτό το λόγο πολλοί διαχωρίζουν τα Ελληνικά σαν «εννοιολογική» γλώσσα από τις υπόλοιπες «σημειολογικές» γλώσσες.

Μάλιστα ο μεγάλος φιλόσοφος και μαθηματικός Βένερ Χάιζενμπεργκ είχε παρατηρήσει αυτή την σημαντική ιδιότητα για την οποία είχε πει «Η θητεία μου στην αρχαία Ελληνική γλώσσα υπήρξε η σπουδαιότερη πνευματική μου άσκηση. Στην γλώσσα αυτή υπάρχει η πληρέστερη αντιστοιχία ανάμεσα στην λέξη και στο εννοιολογικό της περιεχόμενο».

Όπως μας έλεγε και ο Αντισθένης, «Αρχή σοφίας, η των ονομάτων επίσκεψις». Για παράδειγμα ο «άρχων» είναι αυτός που έχει δική του γη (άρα=γή + έχων). Και πραγματικά, ακόμα και στις μέρες μας είναι πολύ σημαντικό να έχει κανείς δική του γη / δικό του σπίτι.

Ο «βοηθός» σημαίνει αυτός που στο κάλεσμα τρέχει. Βοή=φωνή + θέω=τρέχω. Ο Αστήρ είναι το αστέρι, αλλά η ίδια η λέξη μας λέει ότι κινείται, δεν μένει ακίνητο στον ουρανό (α + στήρ από το ίστημι που σημαίνει στέκομαι).

Αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον, είναι ότι πολλές φορές η λέξη περιγράφει ιδιότητες της έννοιας την οποίαν εκφράζει, αλλά με τέτοιο τρόπο που εντυπωσιάζει και δίνει τροφή για τη σκέψη.

Για παράδειγμα ο «φθόνος» ετυμολογείται από το ρήμα «φθίνω» που σημαίνει μειώνομαι. Και πραγματικά ο φθόνος σαν συναίσθημα, σιγά-σιγά μας φθίνει και μας καταστρέφει. Μας «φθίνει» – ελαττώνει ως ανθρώπους – και μας φθίνει μέχρι και την υγεία μας. Και, βέβαια, όταν αναφερόμαστε σε κάτι που είναι τόσο πολύ ώστε να μην τελειώνει, πως το λέμε; Μα, φυσικά, «άφθονο».

Έχουμε τη λέξη «ωραίος» που προέρχεται από την «ώρα». Διότι για να είναι κάτι ωραίο, πρέπει να έλθει και στην ώρα του. Ωραίο δεν είναι το φρούτο όταν είναι άγουρο ή σαπισμένο και ωραία γυναίκα δεν είναι κάποια ούτε στα 70 της άλλα ούτε φυσικά και στα 10 της. Ούτε το καλύτερο φαγητό είναι ωραίο όταν είμαστε χορτάτοι, επειδή, σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορούμε να το απολαύσουμε.

Ακόμα έχουμε την λέξη «ελευθερία» για την οποία το «Ετυμολογικόν Μέγα» διατείνεται «παρά το ελεύθειν όπου ερά» = το να πηγαίνει κανείς όπου αγαπά .. Άρα βάσει της ίδιας της λέξης, ελεύθερος είσαι όταν έχεις τη δυνατότητα να πάς όπου αγαπάς. Πόσο ενδιαφέρουσα ερμηνεία!!!

Το άγαλμα ετυμολογείται από το αγάλλομαι (ευχαριστιέμαι) επειδή όταν βλέπουμε (σε αρχική φάση οι Θεοί) ένα όμορφο αρχαιοελληνικό άγαλμα η ψυχή μας ευχαριστείται, αγάλλεται. Και από το θέαμα αυτό επέρχεται η αγαλλίαση. Αν κάνουμε όμως την ανάλυση της λέξης αυτής θα δούμε ότι είναι σύνθετη από αγάλλομαι + ίαση(=γιατρειά). Άρα, για να συνοψίσουμε, όταν βλέπουμε ένα όμορφο άγαλμα (ή οτιδήποτε όμορφο), η ψυχή μας αγάλλεται και γιατρευόμαστε. Και πραγματικά, γνωρίζουμε όλοι ότι η ψυχική μας κατάσταση συνδέεται άμεσα με τη σωματική μας υγεία.

Παρένθεση: και μια και το έφερε η «κουβέντα», η Ελληνική γλώσσα μας λέει και τι είναι άσχημο. Από το στερητικό «α» και την λέξη σχήμα μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε τι. Για σκεφτείτε το λίγο.

Σε αυτό το σημείο, δεν μπορούμε παρά να σταθούμε στην αντίστοιχη Λατινική λέξη για το άγαλμα (που μόνο Λατινική δεν είναι). Οι Λατίνοι ονόμασαν το άγαλμα, statua από το Ελληνικό «ίστημι» που ήδη αναφέραμε, και το ονόμασαν έτσι επειδή στέκει ακίνητο. Προσέξτε την τεράστια διαφορά σε φιλοσοφία μεταξύ των δύο γλωσσών, αυτό που σημαίνει στα Ελληνικά κάτι τόσο βαθύ εννοιολογικά, για τους Λατίνους είναι απλά ένα ακίνητο πράγμα.

Είναι προφανής η σχέση που έχει η γλώσσα με τη σκέψη του ανθρώπου. Όπως λέει και ο George Orwell στο αθάνατο έργο του «1984», απλή γλώσσα σημαίνει και απλή σκέψη. Εκεί το καθεστώς προσπαθούσε να περιορίσει την γλώσσα για να περιορίσει την σκέψη των ανθρώπων, καταργώντας συνεχώς λέξεις.

«Η γλώσσα και οι κανόνες αυτής αναπτύσσουν την κρίση», έγραφε ο Μιχάι Εμινέσκου, εθνικός ποιητής των Ρουμάνων.

Μια πολύπλοκη γλώσσα αποτελεί μαρτυρία ενός προηγμένου πνευματικά πολιτισμού. Το να μπορείς να μιλάς σωστά σημαίνει ότι ήδη είσαι σε θέση να σκέφτεσαι σωστά, να γεννάς διαρκώς λόγο και όχι να παπαγαλίζεις λέξεις και φράσεις.

Η ΜΟΥΣΙΚΟΤΗΤΑ

Η Ελληνική φωνή κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν «αυδή». Η λέξη αυτή δεν είναι τυχαία αφού προέρχεται από το ρήμα «άδω» που σημαίνει τραγουδώ.

Όπως γράφει και ο μεγάλος ποιητής και ακαδημαϊκός Νικηφόρος Βρεττάκος:

«Όταν κάποτε φύγω από τούτο το φώς θα ελιχθώ προς τα πάνω, όπως ένα ποταμάκι που μουρμουρίζει. Κι αν τυχόν κάπου ανάμεσα στους γαλάζιους διαδρόμους συναντήσω αγγέλους, θα τους μιλήσω Ελληνικά, επειδή δεν ξέρουνε γλώσσες. Μιλάνε Μεταξύ τους με μουσική».

Ο γνωστός Γάλλος συγγραφεύς Ζακ Λακαρριέρ επίσης μας περιγράφει την κάτωθι εμπειρία από το ταξίδι του στην Ελλάδα:

«Άκουγα αυτούς τους ανθρώπους να συζητούν σε μια γλώσσα που ήταν για μένα αρμονική αλλά και ακατάληπτα μουσική. Αυτό το ταξίδι προς την πατρίδα – μητέρα των εννοιών μας – μου απεκάλυπτε ένα άγνωστο πρόγονο, που μιλούσε μια γλώσσα τόσο μακρινή στο παρελθόν, μα οικεία και μόνο από τους ήχους της. Αισθάνθηκα να τα έχω χαμένα, όπως αν μου είχαν πει ένα βράδυ ότι ο αληθινός μου πατέρας ή η αληθινή μου μάνα δεν ήσαν αυτοί που με είχαν αναστήσει».

Ο διάσημος Έλληνας και διεθνούς φήμης μουσικός Ιάνης Ξενάκης, είχε πολλές φορές τονίσει ότι η μουσικότητα της Ελληνικής είναι εφάμιλλη της συμπαντικής.

Αλλά και ο Γίββων μίλησε για μουσικότατη και γονιμότατη γλώσσα, που δίνει κορμί στις φιλοσοφικές αφαιρέσεις και ψυχή στα αντικείμενα των αισθήσεων. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Αρχαίοι Έλληνες δεν χρησιμοποιούσαν ξεχωριστά σύμβολα για νότες, χρησιμοποιούσαν τα ίδια τα γράμματα του αλφαβήτου.

«Οι τόνοι της Ελληνικής γλώσσας είναι μουσικά σημεία που μαζί με τους κανόνες προφυλάττουν από την παραφωνία μια γλώσσα κατ” εξοχήν μουσική, όπως κάνει η αντίστιξη που διδάσκεται στα ωδεία, ή οι διέσεις και υφέσεις που διορθώνουν τις κακόηχες συγχορδίες», όπως σημειώνει η φιλόλογος και συγγραφεύς Α. Τζιροπούλου-Ευσταθίου.

Είναι γνωστό εξάλλου πως όταν οι Ρωμαίοι πολίτες πρωτάκουσαν στην Ρώμη Έλληνες ρήτορες, συνέρρεαν να θαυμάσουν, ακόμη και όσοι δεν γνώριζαν Ελληνικά, τους ανθρώπους που «ελάλουν ώς αηδόνες».

Δυστυχώς κάπου στην πορεία της Ελληνικής φυλής, η μουσικότητα αυτή (την οποία οι Ιταλοί κατάφεραν και κράτησαν) χάθηκε, προφανώς στα μαύρα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Να τονίσουμε εδώ ότι οι άνθρωποι της επαρχίας, του οποίους συχνά κοροϊδεύουμε για την προφορά τους, είναι πιο κοντά στην Αρχαιοελληνική προφορά από ό,τι εμείς οι άνθρωποι της πόλεως.

Η Ελληνική γλώσσα επιβλήθηκε αβίαστα (στους Λατίνους) και χάρη στην μουσικότητά της.

Όπως γράφει και ο Ρωμαίος Οράτιος «Η Ελληνική φυλή γεννήθηκε ευνοημένη με μία γλώσσα εύηχη, γεμάτη μουσικότητα».

Loading...
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (19)

 1. Η Ελληνικη γλωσσα, ειναι αλλη μια τιμη των Ελληνων.
  ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΙ……….

 2. Η Ελληνικη γλωσσα ειναι κομη μια τιμη των Ελληνων.
  ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΙ…….

 3. Ακομη ηθελα να γραψω.
  Αυτες τις μερες εχω καποιο προβλημα με τον υπολογιστη.
  Πολλα απο τα γραφωμενα μου χανονται και δεν ξερω το λογο.

 4. Ελληνική γλώσσα: Η ανώτερη μορφή γλώσσας που έχει επινοήσει ποτέ το ανθρώπινο πνεύμα………….

  © ΧƦΙ∑†☺Ϟ ®™.

  Η ΕΛληνική δεν είναι γλώσσα, είναι ΚΩΔΙΚΑΣ !!!
  Όμως καταντά σχεδόν “νεκρή” άνευ των τριών -3- σημαντικών γραμμάτων τα οποία αφαιρέθηκαν από το πρωτότυπο ΕΛΛηνικό Αλφάβητο των 27 γραμμάτων/στοιχείων. Εξ αιτίας της αφαιρέσεως των παραπάνω στέκει μεν ως γλώσσα αλλά ανισορροπεί ως Κώδικας.
  Τα τρία σημαντικά αυτά γράμματα/στοιχεία τα οποία λείπουν είναι με την σειρά: Το Δίγαμμα ή στι (Συμβολίζεται ως: Ϛ ή Ϝ ή Ϟ), το κόππα ή κιού (Συμβολίζεται ως: Ϙ ή Q) και το σαν πι, επειδή έμοιαζε με το γράμμα -πι- ( Συμβολίζεται ως: Ϡϡ ).

  © Χ₱Ι∑ṱѲϟ ®™. ΓΕΡΟΛΥΚΟΣ.

 5. Για να κατέβη ο ανθρώπος από το δένδρο ή να βγεί από τη σπηλιά έκανε εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.
  ΒΡΕ ΛΑΜΟΓΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΑΡΑΔΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΟΥ @@@ΛΟΥ, είναι δυνατόν μέσα μόνο σε 500 -2000 από παρθενογένηση να βγει η τέλεια γλώσσα;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
  Και να προσθέσω ότι από ένα σημείο και μετά υπέστη συνέχεια δολιοφθορές και μίξεις!!!!
  Άρα πολύ πιθανόν τα αρχαία που εννοούμε σήμερα να είναι κυριολεκτικά σκουπίδια σε σχέση με τα αρχικά!!!
  Να δω τι απαντήσεις θα πάρω.

  • © ΧƦΙ∑†☺Ϟ ®™.

   Εξ όσων γνωρίζω η πρώτη διασωζόμενη μορφή γραπτού/γραφής πρέπει να θεωρείται η “Γραμμική” η οποία βρέθηκε χαραγμένη επάνω σε πήλινο δίσκο στην Κρήτη, γνωστός ως ο Δίσκος της Φαιστού (= Φωτεινή, λαμπερή κτλ εξ ου Αει+ Φαιστός= Ήφαιστος. Παράγ.= Ηφαίστιο κτλ). Η γραφή που περιέχεται σ΄αυτόν τον Δίσκο πέρασε απέναντι, μεταλαμπάδευσε, στην “Αιγαίου Υπτίως” περιοχή, γνωστή ως “Αίγυπτο”. Εκεί η διαρκής μετεξΕΛιξή της εμφάνισε/γέννησε μία τροποιημένη/μεταλλαγμένη γραφή, τα Ιερογλυφικά. Αυτά για αιώνες αποτΕΛούσαν την αδιαμφισβήτητη γραφή- επίσημα σωζόμενη δι απείρων αποδείξεων- των ανθρώπων της περιοχής. Πολύ αργότερα και χάριν των θαλασσίων διακινήσεων οι Φοίνικες, οι οποίοι προφανώς επισκεπτόντουσαν διαρκώς την Αίγυπτο, δανείσθηκαν την γραφή όμως δεν παρέμειναν πιστοί σ΄ εκείνην. Την τροποποίησαν ώστε να είναι πολύ πιό εύχρηστη, απλή και πάνω απ΄ όλα σύντομη στην χάραξή της. Έτσι επινόησαν -με πρότυπο τα Ιερογλυφικά- την ΣΦΗΝΟΕΙΔΗ ΓΡΑΦΗ η οποία λόγω της άμεσης επιτυχίας της (όπως π.χ. έγινε με το διαδίκτυο) πέρασε σταδιακά σε όλον τον γνωστό τότε κόσμο. Έτσι έφθασε μιά μέρα ωραία- μοιραία- και στη ΕΛλάδα μας με πρώτη αναφορά χρήσεώς της από τον Κάδμο της Θήβας. Άρα από τους Φοίνικες λάβαμε τον ΤΡΟΠΟ ΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ και όχι αυτό καθ΄ αυτό το Αλφάβητο όπως προσπαθούν να μας καθοδηγήσουν να πιστεύουμε ορισμένοι αδαείς, εμάς τους άλλους δυστυχώς αδαείς. Είναι δηλαδή σα να βάλεις έναν τυφλό να κοθοδηγήσει έναν άλλο τυφλό.
   Τώρα το πότε έγιναν όλα αυτά; Αν και δεν ήμουν εκεί, εικάζω ότι θα πρέπει να έγιναν πριν τον μεγάλο κατακλυσμό για τον οποίο μιλά η μυθολογία, ο Ωγύγης, η Π.Δ. (Νώε) και άλλοι.
   Άρα, απαντώντας στην απορία σου, είναι πολύ πιθανόν τα αρχαία όπως τα εννοούμε σήμερα να είναι κυριολεκτικά διαφορετικά/πειραγμένα σε σχέση με τα αρχικά. Αρκεί ένα παράδειγμα να σκεφθεί κανείς ότι δηλαδή πριν από την συγγραφή των Ομηρικών Επών (Ιλιάδα- Οδύσσεια) δεν υπάρχαν τόνοι και πνεύματα. Η ΕΛληνική, η γραφή μας, ήταν ΑΤΟΝΙΚΗ, όπως επέβαλλε η σφηνοειδής. Αυτά.
   ΕΛπίζω να συνέβαλλα σε κάτι, να σε διαφώτισα όσον αφορά τις- εύλογες- απορίες σου !

   © Χ₱Ι∑ṱѲϟ ®™. ΓΕΡΟΛΥΚΟΣ.

 6. 4.000 XΡΟΝΙΑ…. ??? ΑΣΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ…. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ….. !

  ΙΑ ΗΩ Ω ΥΙΕ ΑΕΙ ΕΙ

  ΑΠΟΔΟΣΗ: ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΑΥΓΗ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΓΙΕ ΜΟΥ ΠΑΝΤΑ

  • ΣΤΑ ΓΡΗΓΟΡΑ ΕΧΟΥΜΕ Γραπτό 7.270 ετών .

   echedoros-a.gr/2009/03/blog-post.html

   • όπου το Δισπηλιό της Καστοριάς (εκεί βρέθηκε η ξύλινη επιγραφή) είναι ο αρχαιότερος προϊστορικός λιμναίος οικισμός της Ευρώπης.
    dimokratianews.gr/content/4998/%CE%B5%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%AF%CE%B4%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%BF

 7. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑ 11/10/2015 @ Νοέμβριος 10, 2015 6:03 μμ

  ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΝΤΛΗΤΟ.
  ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΩ ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΛΕΧΘΗΣΑΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, ΠΛΗΝ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ, ΠΟΥ ΤΟΜΟΙ ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΝΤΛΗΣΕΙΣ ΟΛΟ ΤΟ ΕΥΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ.
  ΛΕΞΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ, ΚΑΙ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΕΙ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΓΛΩΣΣΑ ΑΛΛΟΙ ΛΑΟΙ, ΠΟΛΛΕΣ ΑΠ’ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΕΙ ΩΣ ΑΝΤΙΔΑΝΕΙΟ [ΕΜΠΟΤΙΖΩ-ΜΠΟΤΙΛΙΑ].
  ΑΝ ΕΞΑΙΡΕΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ, ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΛΑΤΙΝΙΚΗ, [ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΙΤΑΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ] ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΟΜΗΡΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ, ΟΠΩΣ ΜΟΡΟΣ=ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΞ ΟΥ ΚΑΙ ΣΥΜΜΟΡΙΑ, ΛΑΤΙΝΙΚΑ ΜΟΡΣ-ΜΟΡΤΙΣ, ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΜΟRTO ΣΤΑ ΙΤΑΛΙΚΑ, ΚΑΙ MUERTO ΣΤΑ ΙΣΠΑΝΙΚΑ.
  ΑΠΕΙΡΕΣ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΙΖΑ ΣΤΗ ΝΤΟΠΙΟΛΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ, [ΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ]. ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΑΝ ΧΟΥΛΙΑΡΙ ΤΟ ΚΟΥΤΑΛΙ, ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΞΗ ΚΟΧΛΙΑΣ-ΚΟΧΛΙΑΡΙΟΝ-ΚΑΙ ΠΑΡΑΦΘΑΡΜΕΝΟ-ΧΟΥΛΙΑΡΙ. ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΣΥΝΗΘΙΖΑΝ ΝΑ ΤΡΩΝ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΟΥΣ ΜΕ ΚΕΝΑ ΣΠΕΙΡΟΕΙΔΗ ΟΣΤΡΑΚΑ.
  Η ΚΑΘΟΜΙΛΟΥΜΕΝΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΧΕΙ ΡΙΖΑ ΑΠΟ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ [ΑΦΗΣΕ ΤΗ ΡΕΠΟΥΣΗ ΝΑ ΚΑΛΑΙΔΑΕΙ], ΑΠΕΙΡΕΣ ΠΗΡΑΝ ΑΠΟ ΜΑΣ [ΕΙΔΙΚΑ Η ΑΓΓΛΙΚΗ], ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΕΜΕΙΣ ΕΙΔΙΚΑ ΛΑΤΙΝΙΖΟΥΣΕΣ, ΠΟΥ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΟΥΜΕ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ. ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΛΙΜΝΑΖΑΝ ΝΕΡΑ ΤΙΣ ΕΛΕΓΑΝ ΛΑΚΕΣ. ΑΠΟ ΤΟ LAGO-LAGUNA=ΛΙΜΝΗ.
  ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΜΑΙ Σ’ΑΥΤΑ ΜΟΝΟ, ΠΑΡ’ ΟΤΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΛΙΓΑ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΩ, ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΚΑΤΕΒΑΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΑ.
  ΟΣΟΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ, ΜΗΝ ΓΡΑΦΕΤΕ ΣΤΑ ΦΡΑΓΚΟΛΕΒΑΝΤΙΝΙΚΑ. ΑΛΛΟΙΩΝΕΤΕ ΤΑ ΝΟΗΜΑΤΑ.

  • βεβαια φιλε ,εχεις δικιο

   διαβασα αυτο με το λακο που ειπες και μια φλασια μου ηρθε…ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΕΣ,,οι δαιμονες των λακων η της λιμνης
   Αραγε τα αρχαια χρονια να υπηρχε λιμνη εκει? η στασιμα νεα? ποιος να ξερει,,..

   ναι τα κατοχικα αυτο κανουν…,,,λεγε λεγε -και διαβαζε -διαβαζε ,μπαινεις με μυαλο χυλο οπως εγω και βγαινεις με νεα εγκεφαλικα κυτταρα, και ολοκαινουργιους νευρωνες,,,,

   και να διαφωνεις με ενα αρθρο η με τα σχολια φιλων,,,,,διαβαζοντας το αυτοματα το επεξεργαζεσαι…και για να το φτυσεις πρεπει πρωτα να εισαι σιγουρος για τις γνωσεις σου πριν ριξεις ροχαλα,,,..

   μερικες φορες λεω ,,ρε συ λες αυτος ο παπαρας που γραφει να εχει δικιο ? ωραια τα λεει ,,,ισως εγω να μην ιν ειμαι πουθενα?και εχω πιαστει εκατονταδες φορες να μην ειμαι πουθενα,,ιχιιχιχιχιχ

   παμε παλι στην γλωσσα μας ,,,,,
   τα γραμματα και η προφορα τους εχουν σαφη σχημα και ηχο π.χ το Β ..ειναι ενα βουνο αμα το στριψεις ….
   και μεσα στο βουνο,,ακουμε την βοη λες και πεφτει βομβα…

   μερικες φορες περναει και ο βοριας και κανει εναν βομβοοοοο να με το συμπαθειο χαχαχχαχαχ
   γιαυτο οταν περνας μεσα απο τα βουνα βουιζουν τα αυτια σου,,,
   και μερικες φορες τα σκεπαζεις μην σε τσιμπησει κανα βομβιλιον,,,και στα κανει σαν του μπαγκς μπανυ

   μαλιστα ο πλατωνας ειχε πει,,,στο γραφω οπως μου ερχεται,,
   ,”’απορω πως ενας σκατοβλαχος σκυθης βαρβαρος δεν βλεπει το βομβυλιον οτι ειναι ενα ιπταμενο Β ,τι διαολο τυφλος ειναι…?
   ουτε ακουει τον βομβο του…κουφος ειναι?
   και σαν μαλακας το ονομαζει αλλιως……”’

   αυτα γραφει ο μπαρμπα πλατωνας,,,και εχει απολυτο δικιο,,,

   ”’ το βομβυλιον ειναι εντομο ο μπουμπουρας των κριτικων η και σκετο βομβος,,,,”’

   • Φίλε Πάνδαρε έκανες μια ΠΑΡΑ πολύ σωστή παρατήρηση περί Λακεδαίμονος(οι λίμνη των Δαιμόνων-όχι φυσικά οι Δαίμονες των Χριστιανών,η τουλάχιστον έτσι όπως πέρασε στην χριστινική παράδοση) αλλά οι Θεοί…Δαίμονας=Θεός(Όμηρος) Δαίμονας από το Ρήμα

    “””Κατά τον Δαίμονα εαυτού ή ο δαιμόνιος”””τάφος του Jim Morrison.

    eleysis69.wordpress.com/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AE%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CE%B8%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CE%BF%CF%81%CF%86%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B8%CE%B5%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CE%AD%CE%BD%CE%B8/%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%B1%CE%B9%CE%BC%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%89%CE%BA%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%BB%CF%85%CF%83%CE%B7/

   • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑ 11/11/2015 @ Νοέμβριος 11, 2015 1:02 πμ

    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΣ PANDARE, ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ, ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑΣ. ΕΧΕΙ ΓΡΑΦΤΕΙ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟ ΣΧΕΤΙΚΑ. ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΝΟΥ ΤΩΡΑ Ο ΤΙΤΛΟΣ.
    ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΤΑ [ΒΟΗ-ΒΟΜΒΟΣ, ΑΛΛΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΒΑΒΟΥΡΑ], ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΦΙ. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, ΟΤΑΝ ΦΥΣΑΣ ΚΑΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΦΦΦΦΦΦ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΦΩΤΙΑ, Η ΟΠΟΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΟΞΥΓΟΝΟΥ.
    ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΞΗ ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΥΡΟΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΞΗ ΑΛΣ-ΑΛΟΣ=ΘΑΛΑΣΣΑ. ΤΟ ΑΛΣ ΦΩΝΗΤΙΚΑ, ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΑΛΟ ΠΑΦΛΑΣΜΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΚΥΜΑ ΣΤΗΝ ΑΚΤΗ. ΕΔΩ ΠΛΕΟΝ, ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΛΗΘΟΣ ΛΕΞΕΩΝ, ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΣΥΝΥΦΑΣΜΕΝΗ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΛΕΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΑΠΕΡΑΝΤΩΣΥΝΗ. ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΣ, ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΑΤΙ, ΑΛΥΚΕΣ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΙΣΚΟΜΑΙ=ΧΑΝΟΜΑΙ, ΕΠΕΙΔΗ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΛΟΓΩ ΝΑΥΑΓΙΩΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΛΩΣΗ, ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΑΛΩΜΑ [ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ]. ΕΔΩ ΒΕΒΑΙΑ, ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ, ΑΡΚΕΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΠΥΡ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ. ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΞΗ ”ΓΥΝΗ”, ΚΟΥΒΕΝΤΑ… [ΑΣΤΕΙΑ ΤΟ ΛΕΩ, ΤΙΣ ΑΓΑΠΑΜΕ!!!]
    ΕΚΤΟΣ ΑΥΤΟΥ, ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΞΗ ΑΛΑΝΑ [ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΓΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ] ΔΗΛΩΤΙΚΟ ΑΠΕΡΑΝΤΟΣΥΝΗΣ ΟΠΩΣ Η ΘΑΛΑΣΣΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΛΑΝΙ, ΑΛΑΝΙΑΡΗΣ,ΑΛΗΤΗΣ, ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΣ,ΑΛΑΝΑ……

    • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑ 11/11/2015 @ Νοέμβριος 11, 2015 6:52 πμ

     ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ ”ΛΑΚΕΔΑΙΜΩΝ-ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΑ”, ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ LAGOS KAI ΛΑΚΚΟΣ. Η ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ, ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠ’ ΑΥΤΗΝ. ΑΛΟΙΜΟΝΟ, ΟΙ ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΟΙ ΝΑ ΚΑΤΑΔΕΧΟΝΤΑΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΟΝΟΜΑΤΑ ΑΠΟ ΡΙΖΕΣ ΛΑΤΙΝΙΚΕΣ.
     Η ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΗ ΕΚΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΞΗ ”ΛΑΣ”- ΠΕΤΡΑ, ΒΡΑΧΟΣ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΞΗ ”ΔΑΙΜΩΝ” – ΘΕΟΤΗΤΑ. ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ”ΛΑΣ”, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΤΑΥΤΙΣΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΤΑΥΓΕΤΟΥ, ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΩΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ.

 8. Γι’αυτό θέλουν να την αλλάξουν και να κάνουν τα 24 γράμματά μου 16; δηλ να διαγράψουν τα νοήματα των λέξεων αφαιρώντας τα μισά φωνήεντα; προχωρήστε λαμόγια πάτε καλά, σας πήραν χαμπαρι οι Έλληνες όμως.

 9. Κατι θες τωρα εσυ να πεις με αυτο το αρθρο…κατι…εχει ισως να κανει με το αλλο, που ψαχνεις τις λεξεις? Αν ναι, για δοκιμασε το αλφαβητο…μου ‘δωσε ιδεα ο Apo-11.

 10. Είμαι σε απανωτές πνευματικές ρεύσεις με τέτοια άρθρα και κυρίως με τέτοια ΣΧΟΛΙΑ ρε αδέρφια!!! Τι μυαλά συνεχίζει να παράγει ΑΙΩΝΙΑ αυτός ο ΙΕΡΟΣ ΤΟΠΟΣ!
  Λοιπόν κύριοι, δεν χρειάζεται πολύ μυαλό για να καταλάβει κανείς, ότι οι εχθροί της ΕΛΛΑΣ και του ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ δεν έχουν ΚΑΜΙΑ πιθανότητα να νικήσουν, και ΠΟΤΈ!
  Ο ΦΟΒΕΡΟΣ ΣΥΝΔΥΣΜΟΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΓΟΝΙΔΙΟΥ ΠΟΥ ΥΠΟΚΙΝΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΨΥΧΗΣ, ΤΗΣ ΒΑΘΙΑΣ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΠΟΥ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΑΝΑΛΛΟΙΩΤΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΥΝΑΙΣΘΗΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΛΗΘΟΥΣ ΤΩΝ ΝΟΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΞΕΚΛΕΙΔΩΝΕΙ ΚΥΤΤΑΡΟ ΚΑΙ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑ ΚΑΙ ΕΞΥΨΩΝΕΙ ΤΑΧΥΤΑΤΑ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΨΥΧΗ, ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΠΛΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΟΝΤΩΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟ ΕΧΘΡΟ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΝΩΣΗΣ!!!!

  Αφύπνηση, Επανελλήνησις της Ψυχής και του Πνεύματος και Πανελληνισμός μέσω Μεταλαμπάδευσης της Γνώσης του Ανθρώπινου Πολιτισμού!
  Μετά όλα θα έρθουν μόνα τους! Δεν χρειάζεται ούτε ΒΙΑ, ούτε ΚΟΠΟΣ, ούτε να είναι το υλικό σώμα πρωταγωνιστής στη ΔΡΑΣΗ!
  Υποκινητής το Πνεύμα, Πρωταγωνιστής η Ψυχή και Βοηθός το Σώμα!!!

  Και ας αφήσουν κάποιοι τις παπαριές περί καναπεδάτων και καθιστών που περιμένουν να τα κάνουν όλα οι άλλοι! Παλικάρια που έχετε πρότυπο τον Θανάση Βέγγο και νομίζεται ότι αν τρέχετε όλη μέρα χωρίς λόγο, κατεβαίνετε σε πλατείες, ουρλιάζετε σαν τις βιασθείσες και ενίοτε καποιοι ανεγκέφαλοι σπάνε καμιά βιτρίνα και πετάνε καμιά πέτρα, ΟΤΙ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΔΡΑΣΗ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ, είστε ή ΒΑΘΙΑ ΝΥΧΤΩΜΈΝΟΙ ή ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ!!!

  Πρώτα από όλα ΜΗΝ ΣΗΚΩΝΕΣΕ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΝΑΠΕ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΚΑΡΕΚΛΑ, παρά μόνο ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ!!!
  Διάβασε, γράψε, ψάξε, πάρε γνώση, επεξεργάσου την, ανέπτυξε κρίση, δημιούργησε σκέψη, έπειτα μάθε να ξεχωρίζεις το καλό από το κακό, το σωστό από το λάθος, την αλήθεια από το ψέμα!
  Κατόπιν αποφάσισε τη δράση σου, σχεδίασε την, βρες και άλλους και ανταλλάξτε απόψεις, ώστε όταν έρθει η κατάλληλη ώρα και έχετε δημιουργήσει την κρίσιμη μάζα, να ξεκινήσετε την απαραίτητη δράση!!!
  ΤΟΤΕ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ (και από ντιβανοκασέλες) ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΤΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ, ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΥΤΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ!!!
  Όχι όμως έτσι ρε Βέγγοι!!! Έτσι ζωντόβολα στο δρόμο, το μόνο που θα καταφέρετε, είναι πριν σας πιάσει ο ΜΠΟΓΙΑΣ, να φάτε τα κλωτσήδια σας, να δώσετε άλλοθι στον ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΗ και τελικά να θάψετε ΟΛΟ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ και την υπόλοιποι κοινωνία που ψάχνετε σωστά!
  Διαβάστε λοιπόν λίγο PANDARO, λίγο Σιμωνίδη, λιγο ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑ, λίγο ΧΡΙΣΤΟΣ, λίγο Apo-11 αλλά κυρίως πολύ ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑ αλλά και άλλες πηγές που μπορούν να προβληματίσουν και να αφυπνήσουν το πνεύμα, και μετά Βέγγος!!!

 11. – Δεν τα είπαν τυχαία όλα αυτά..

  Στο έργο «Σύντοµη ιστορία της Ελληνικής Γλώσσης» του διάσηµου γλωσσολόγου Α. Meillet, υποστηρίζεται µε σθένος η ανωτερότητα της Ελληνικής έναντι των άλλων γλωσσών.

  Ο σπουδαίος Γάλλος συγγραφέας Ζακ Λακαρριέρ είχε δηλώσει:
  «Στην Ελληνική υπάρχει ένας ίλιγγος λέξεων, διότι µόνο αυτή εξερεύνησε, κατέγραψε και ανέλυσε τις ενδότατες διαδικασίες της οµιλίας και της γλώσσης, όσο καµία άλλη γλώσσα.»
  Ο μεγάλος Γάλλος διαφωτιστής Βολτέρος είχε πει «Είθε η Ελληνική γλώσσα να γίνει κοινή όλων των λαών.»

  Ο Γάλλος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Σορβόνης Κάρολος Φωριέλ είπε: «Η Ελληνική έχει ομοιογένεια σαν την Γερμανική, είναι όμως πιο πλούσια από αυτήν. Έχει την σαφήνεια της Γαλλικής, έχει όμως μεγαλύτερη ακριβολογία. Είναι πιο ευλύγιστη από την Ιταλική και πολύ πιο αρμονική από την Ισπανική. Έχει δηλαδή ότι χρειάζεται για να θεωρηθεί η ωραιότερη γλώσσα της Ευρώπης.»

  Η Μαριάννα Μακ Ντόναλντ, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας και επικεφαλής του TLG δήλωσε «Η γνώση της Ελληνικής είναι απαραίτητο θεμέλιο υψηλής πολιτιστικής καλλιέργειας.»

  Theodore F. Brunner (Ιδρυτής του TLG και διευθυντής του µέχρι το 1997)
  «Σε όποιον απορεί γιατί ξοδεύτηκαν τόσα εκατοµµύρια δολάρια για την αποθησαύριση των λέξεων της Ελληνικής, απαντούµε: Μα πρόκειται για την γλώσσα των προγόνων µας και η επαφή µε αυτούς θα ßελτιώσει τον πολιτισµό µας.»

  Η τυφλή Αμερικανίδα συγγραφέας Έλεν Κέλλερ είχε πει «Αν το βιολί είναι το τελειότερο μουσικό όργανο, τότε η Ελληνική γλώσσα είναι το βιολί του ανθρώπινου στοχασμού.»

  Ιωάννης Γκαίτε (Ο μεγαλύτερος ποιητής της Γερμανίας, 1749-1832)
  «Άκουσα στον Άγιο Πέτρο της Ρώµης το Ευαγγέλιο σε όλες τις γλώσσες. Η Ελληνική αντήχησε άστρο λαµπερό µέσα στη νύχτα.»
  Διάλογος του Γκαίτε µε τους µαθητές του:
  -Δάσκαλε τι να διαßάσουµε για να γίνουµε σοφοί όπως εσύ;
  -Τους Έλληνες κλασικούς.
  -Και όταν τελειώσουµε τους Έλληνες κλασικούς τι να διαßάσουµε;
  -Πάλι τους Έλληνες κλασικούς.

  Μάρκος Τύλλιος Κικέρων (Ο επιφανέστερος άνδρας της αρχαίας Ρώµης, 106-43 π.Χ.)
  «Εάν οι θεοί µιλούν, τότε σίγουρα χρησιµοποιούν τη γλώσσα των Ελλήνων.»

  Χάµφρι Κίτο (Άγγλος καθηγητής στο πανεπιστήµιο του Μπρίστολ, 1968)
  «Είναι στη φύση της Ελληνικής γλώσσας να είναι καθαρή, ακριßής και περίπλοκη. Η ασάφεια και η έλλειψη άµεσης ενοράσεως που χαρακτηρίζει µερικές φορές τα Αγγλικά και τα Γερµανικά, είναι εντελώς ξένες προς την Ελληνική γλώσσα.»

  Ιρίνα Κοßάλεßα (Σύγχρονη Ρωσίδα καθηγήτρια στο πανεπιστήµιο Λοµονόσοφ, 1995)
  «Η Ελληνική γλώσσα είναι όµορφη σαν τον ουρανό µε τα άστρα.»

  R. H. Robins (Σύγχρονος Άγγλος γλωσσολόγος, καθηγητής στο πανεπιστήµιου του Λονδίνου)
  «Φυσικά δεν είναι µόνο στη γλωσσολογία όπου οι Έλληνες υπήρξαν πρωτοπόροι για την Ευρώπη. Στο σύνολό της η πνευµατική ζωή της Ευρώπης ανάγεται στο έργο των Ελλήνων στοχαστών. Ακόµα και σήµερα επιστρέφουµε αδιάκοπα στην Ελληνική κληρονοµιά για να ßρούµε ερεθίσµατα και ενθάρρυνση.»

  Φρειδερίκος Σαγκρέδο (Βάσκος καθηγητής γλωσσολογίας – Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδηµίας της Βασκονίας)
  «Η Ελληνική γλώσσα είναι η καλύτερη κληρονοµιά που έχει στη διάθεσή του ο άνθρωπος για την ανέλιξη του εγκεφάλου του. Απέναντι στην Ελληνική όλες, και επιµένω όλες οι γλώσσες είναι ανεπαρκείς.»
  «Η αρχαία Ελληνική γλώσσα πρέπει να γίνει η δεύτερη γλώσσα όλων των Ευρωπαίων, ειδικά των καλλιεργηµένων ατόµων.»
  «Η Ελληνική γλώσσα είναι από ουσία θεϊκή.»

  Ερρίκος Σλίµαν (Διάσηµος ερασιτέχνης αρχαιολόγος, 1822-1890)
  «Επιθυµούσα πάντα µε πάθος να µάθω Ελληνικά. Δεν το είχα κάνει γιατί φοßόµουν πως η ßαθειά γοητεία αυτής της υπέροχης γλώσσας θα µε απορροφούσε τόσο πολύ που θα µε αποµάκρυνε από τις άλλες µου δραστηριότητες.» (Ο Σλίµαν µίλαγε άψογα 18 γλώσσες. Για 2 χρόνια δεν έκανε τίποτα άλλο από το να µελετάει τα 2 έπη του Οµήρου).

  Γεώργιος Μπερνάρ Σο (Μεγάλος Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας, 1856-1950) «Αν στη ßιßλιοθήκη του σπιτιού σας δεν έχετε τα έργα των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, τότε µένετε σε ένα σπίτι δίχως φως.»

  Τζέιµς Τζόις (Διάσηµος Ιρλανδός συγγραφέας, 1882-1941)
  «Σχεδόν φοßάµαι να αγγίξω την Οδύσσεια, τόσο καταπιεστικά αφόρητη είναι η οµορφιά.»

  Ίµπν Χαλντούν (Ο µεγαλύτερος Άραßας ιστορικός)
  «Που είναι η γραµµατεία των Ασσυρίων, των Χαλδαίων, των Αιγυπτίων; Όλη η ανθρωπότητα έχει κληρονοµήσει την γραµµατεία των Ελλήνων µόνον.»

  Will Durant (Αµερικανός ιστορικός και φιλόσοφος, καθηγητής του Πανεπιστηµίου της Columbia)
  «Το αλφάßητον µας προήλθε εξ Ελλάδος δια της Κύµης και της Ρώµης. Η Γλώσσα µας ßρίθει Ελληνικών λέξεων. Η επιστήµη µας σφυρηλάτησε µίαν διεθνή γλώσσα διά των Ελληνικών όρων. Η γραµµατική µας και η ρητορική µας, ακόµα και η στίξης και η διαίρεσης εις παραγράφους… είναι Ελληνικές εφευρέσεις. Τα λογοτεχνικά µας είδη είναι Ελληνικά – το λυρικόν, η ωδή, το ειδύλλιον, το µυθιστόρηµα, η πραγµατεία, η προσφώνησις, η ßιογραφία, η ιστορία και προ πάντων το όραµα. Και όλες σχεδόν αυτές οι λέξεις είναι Ελληνικές.»

  Ζακλίν Ντε Ροµιγί (Σύγχρονη Γαλλίδα Ακαδηµαϊκός και συγγραφεύς)
  «Η αρχαία Ελλάδα µας προσφέρει µια γλώσσα, για την οποία θα πω ότι είναι οικουµενική.»
  «Όλος ο κόσµος πρέπει να µάθει Ελληνικά, επειδή η Ελληνική γλώσσα µας ßοηθάει πρώτα από όλα να καταλάßουµε την δική µας γλώσσα.»

  Μπρούνο Σνελ (Διαπρεπής καθηγητής του Πανεπιστηµίου του Αµßούργου)
  «Η Ελληνική γλώσσα είναι το παρελθόν των Ευρωπαίων.»

  Φραγκίσκος Λιγκόρα (Σύγχρονος Ιταλός καθηγητής Πανεπιστηµίου και Πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδηµίας προς διάδοσιν του πολιτισµού)
  «Έλληνες να είστε περήφανοι που µιλάτε την Ελληνική γλώσσα ζωντανή και µητέρα όλων των άλλων γλωσσών. Μην την παραµελείτε, αφού αυτή είναι ένα από τα λίγα αγαθά που µας έχουν αποµείνει και ταυτόχρονα το διαßατήριό σας για τον παγκόσµιο πολιτισµό.»

  Ο. Βαντρούσκα (Καθηγητής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήµιο της Βιέννης)
  «Για έναν Ιάπωνα ή Τούρκο, όλες οι Ευρωπαϊκές γλώσσες δεν φαίνονται ως ξεχωριστές, αλλά ως διάλεκτοι µιας και της αυτής γλώσσας, της Ελληνικής.»

  Peter Jones (Διδάκτωρ – καθηγητής του Πανεπιστηµίου της Οξφόρδης ο οποίος συνέταξε µαθήµατα αρχαίων Ελληνικών προς το αναγνωστικό κοινό, για δηµοσίευση στην εφηµερίδα «Daily Telegraph»)
  «Οι Έλληνες της Αθήνας του 5ου και του 4ου αιώνος είχαν φθάσει την γλώσσα σε τέτοιο σηµείο, ώστε µε αυτήν να εξερευνούν ιδέες όπως η δηµοκρατία και οι απαρχές του σύµπαντος, έννοιες όπως το θείο και το δίκαιο. Είναι µιά θαυµάσια και εξαιρετική γλώσσα.»

  Ντε Γρόοτ (Ολλανδός καθηγητής Οµηρικών κειµένων στο πανεπιστήµιο του Μοντρεάλ)
  «Η Ελληνική γλώσσα έχει συνέχεια και σε µαθαίνει να είσαι αδέσποτος και να έχεις µιά δόξα, δηλαδή µιά γνώµη. Στην γλώσσα αυτή δεν υπάρχει ορθοδοξία. Έτσι ακόµη και αν το εκπαιδευτικό σύστηµα θέλει ανθρώπους νοµοταγείς – σε ένα καλούπι – το πνεύµα των αρχαίων κειµένων και η γλώσσα σε µαθαίνουν να είσαι αφεντικό.»

  Gilbert Murray (Καθηγητής του Πανεπιστηµίου της Οξφόρδης)
  «Η Ελληνική είναι η τελειότερη γλώσσα. Συχνά διαπιστώνει κανείς ότι µιά σκέψη µπορεί να διατυπωθεί µε άνεση και χάρη στην Ελληνική, ενώ γίνεται δύσκολη και ßαρειά στην Λατινική, Αγγλική, Γαλλική ή Γερµανική. Είναι η τελειότερη γλώσσα, επειδή εκφράζει τις σκέψεις τελειοτέρων ανθρώπων.»

  Max Von Laye (Βραßείον Νόµπελ Φυσικής)
  «Οφείλω χάριτας στην θεία πρόνοια, διότι ευδόκησε να διδαχθώ τα αρχαία Ελληνικά, που µε ßοήθησαν να διεισδύσω ßαθύτερα στο νόηµα των θετικών επιστηµών.»

  E, Norden (Μεγάλος Γερµανός φιλόλογος)
  «Εκτός από την Κινεζική και την Ιαπωνική, όλες οι άλλες γλώσσες διαµορφώθηκαν κάτω από την επίδραση της Ελληνικής, από την οποία πήραν, εκτός από πλήθος λέξεων, τους κανόνες και την γραµµατική.»

  Martin Heidegger (Γερµανός φιλόσοφος, απο τους κυριότερους εκπροσώπους του υπαρξισµού του 20ου αιώνος)
  «Η αρχαία Ελληνική γλώσσα ανήκει στα πρότυπα, µέσα από τα οποία προßάλλουν οι πνευµατικές δυνάµεις της δηµιουργικής µεγαλοφυΐας, διότι αναφορικά προς τις δυνατότητες που παρέχει στην σκέψη, είναι η πιό ισχυρή και συνάµα η πιό πνευµατώδης από όλες τις γλώσσες του κόσµου.»

  David Crystal (Γνωστός Άγγλος καθηγητής, συγγραφεύς της εγκυκλοπαίδειας του Cambridge για την Αγγλική)
  «Είναι εκπληκτικό να ßλέπεις πόσο στηριζόµαστε ακόµη στην Ελληνική, για να µιλήσουµε για οντότητες και γεγονότα που βρίσκονται στην καρδιά της σύγχρονης ζωής.»
  Μάικλ Βέντρις (Ο άνθρωπος που αποκρυπτογράφησε την Γραµµική γραφή Β’)
  «Η αρχαία Ελληνική Γλώσσα ήταν και είναι ανωτέρα όλων των παλαιοτέρων και νεοτέρων γλωσσών.»

  R.H. Robins (Γλωσσολόγος και συγγραφεύς)
  «Ο Ελληνικός θρίαµßος στον πνευµατικό πολιτισµό είναι ότι έδωσε τόσα πολλά σε τόσους πολλούς τοµείς […]. Τα επιτεύγµατά τους στον τοµέα της γλωσσολογίας όπου ήταν εξαιρετικά δυνατοί, δηλαδή στην θεωρία της γραµµατικής και στην γραµµατική περιγραφή της γλώσσας, είναι τόσο ισχυρά, ώστε να αξίζει να µελετηθούν και να αντέχουν στην κριτική. Επίσης είναι τέτοια που να εµπνέουν την ευγνωµοσύνη και τον θαυµασµό µας.»

  Luis José Navarro (Αντιπρόεδρος στο εκπαιδευτικό πρόγραµµα «Ευρωκλάσσικα» της Ε.Ε.)
  «Η Ελληνική γλώσσα για µένα είναι σαν κοσµογονία. Δεν είναι απλώς µιά γλώσσα…»
  Juan Jose Puhana Arza (Βάσκος Ελληνιστής και πολιτικός)
  «Οφείλουµε να διακηρύξουµε ότι δεν έχει υπάρξει στον κόσµο µία γλώσσα η οποία να δύναται να συγκριθεί µε την κλασσική Ελληνική.»

  D’Eichtal (Γάλλος συγγραφεύς)
  «Η Ελληνική γλώσσα είναι µία γλώσσα η οποία διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά, όλες τις προϋποθέσεις µιας γλώσσης διεθνούς… εγγίζει αυτές τις ίδιες τις απαρχές του πολιτισµού… η οποία όχι µόνον δεν υπήρξε ξένη προς ουδεµία από τις µεγάλες εκδηλώσεις του ανθρωπίνου πνεύματος, στην θρησκεία, στην πολιτική, στα γράµµατα, στις τέχνες, στις επιστήµες, αλλά υπήρξε και το πρώτο εργαλείο, – προς ανίχνευση όλων αυτών – τρόπον τινά η µήτρα… Γλώσσα λογική και συγχρόνως ευφωνική, ανάµεσα σε όλες τις άλλες…»

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*