in , ,

Ευθεία απειλή από την Τουρκία: “Ναυμαχίες και γεωτρύπανα γύρω απ’ την Κύπρο” – Το θερμό επεισόδιο που στήνει ο Ερντογάν τον Νοέμβριο

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

Εδώ και καιρό οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες εξετάζουν ένα σενάριο που θέλει την Άγκυρα να παίζει ξανά το παιχνίδι των τσαμπουκάδων.

Το σενάριο αυτό μιλάει για κάποιου είδους θερμό επεισόδιο το οποίο τοποθετείται ανοιχτά της Κύπρου πιθανότατα τον ερχόμενο Νοέμβριο. Ούτε ο τόπος, ούτε και ο χρόνος είναι τυχαίοι, ούτε όμως και ο όρος θερμό επεισόδιο. Η απειλή από την πλευρά της Τουρκίας γίνεται την ίδια ώρα όλο και πιο ξεκάθαρη.

Πρώτα ήρθε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας να μιλήσει για συμφέροντα της Άγκυρας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Η φράση πως θα προστατευτούν αυτά τα συμφέροντα με όλα τα μέσα δεν ήταν τυχαία. Ήταν μια σαφέστατη δήλωση προθέσεων.

Μόλις χθες, λίγο πριν τις 20:00 με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών οι προθέσεις έγιναν ξεκάθαρες. Για την ακρίβεια ξεκαθαρίστηκε η προτεραιότητα, για την ώρα τουλάχιστον, της Τουρκίας.

Οι υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ και το τεράστιο ενεργειακό παιχνίδι είναι ο βασικός στόχος της Άγκυρας.
Ξεκάθαρα μηνύματα

Με τη δεύτερη παράγραφο της ανακοίνωσης η Τουρκία ξεκαθαρίζει ότι επιθυμεί κοινή εκμετάλλευση επικαλούμενη τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων:

“Αυτή η απόφαση της ε/κ διοίκησης αποτελεί απόδειξη ότι συνεχίζει τη στάση της, η οποία δεν υπολογίζει καθόλου τα ίσα και αδιαφιλονίκητα δικαιώματα των Τ/Κ στις φυσικές πηγές ενέργειας του νησιού καθώς και τα συμφέροντά τους” αναφέρεται χαρακτηριστικά, όμως η Άγκυρα γνωρίζει ότι είναι γνωστή η υπάρχουν ισχυρές διπλωματικές απαντήσεις υπό την έννοια πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αναγνωρισμένη κρατική οντότητα και μάλιστα μέλος της Ε.Ε.

Κάπως έτσι η Άγκυρα κατασκευάζει και δικά της δικαιώματα φτάνοντας μέχρι τα νότια της Κύπρου την υφαλοκρηπίδα της:

“Από την άλλη πλευρά, η εν λόγω απόφαση, παραβιάζει τα δικαιώματά μας, που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο σχετικά με την υφαλοκρηπίδα της χώρας μας στην περιοχή. Ένα σημαντικό μέρος του οικοπέδου 7 βρίσκεται μέσα στα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, όπως αυτή έχει γνωστοποιηθεί στα ΗΕ” αναφέρει η ανακοίνωση.

Μια ματιά στον χάρτη δείχνει ότι όχι απλά η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει κυπριακή ΑΟΖ, αλλά μιλάει και για δική της υφαλοκρηπίδα σχεδόν ως τα όρια της κυπριακής με την αιγυπτιακή ΑΟΖ! Επικαλείται μάλιστα τα Ηνωμένα Έθνη και απαιτεί να ζητηθεί άδεια για τις εκεί έρευνες από την ίδια και όχι από την Κύπρο:

“γνωστοποιήσαμε στα ΗΕ ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα χρειαστεί να διεξαχθεί για την αναζήτηση φυσικών πόρων στα εξωτερικά σύνορα της υφαλοκρηπίδα μας, μπορεί να διεξαχθεί μόνο με την επιφύλαξη της παροχής άδειας από τη χώρα μας”.
«Ναυμαχίες» ανοιχτά της Κύπρου

“Η χώρα μας όπως και πριν έτσι και από εδώ και πέρα δεν πρόκειται να επιτρέψει σε καμία ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να διεξάγει δραστηριότητες έρευνας υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες μας χωρίς άδεια” Αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και αυτές οι φράσεις θυμίζουν έντονα τους “τσαμπουκάδες” με τα τουρκικά πολεμικά να “κλείνουν” τον δρόμο στο γεωτρύπανο της ιταλικής Enni.

Δεν είναι όμως μονάχα η Ιταλία. Η Γαλλία και οι ΗΠΑ έχουν μπει στο παιχνίδι μέσω εταιρειών συμφερόντων τους και το ερώτημα είναι εάν ο Ερντογάν θα στείλει κανονιοφόρους απέναντι σε γαλλικά ή αμερικανικά πλοία… Μάλλον απίθανο, όμως και εδώ φαίνεται ότι υπάρχει μια άλλη πιθανότητα που μπορεί να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο.

Η Άγκυρα ετοιμάζει, όπως φαίνεται ξεκάθαρα στην ανακοίνωση άλλη μια κίνηση:

“Η χώρα μας θα συνεχίσει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της στην υφαλοκρηπίδα της, καθώς επίσης θα συνεχίσει να λαμβάνει κάθε είδους πρωτοβουλίες και να προβαίνει σε δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης και των γεωτρήσεων. Στην πραγματικότητα, έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν γεωτρήσεις στο εγγύς μέλλον στην υφαλοκρηπίδα μας στην ανατολική Μεσόγειο και επίσης στις περιοχές όπου έχει παραχωρήσει άδειες η ΤΔΒΚ προς την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου. Υπό αυτό το πλαίσιο, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου με τις παράνομες άδειες που επιχειρεί να δώσει, δεν μπορεί να προβεί σε καμία έρευνα για υδρογονάνθρακες στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και καλούμε τις χώρες και τις εταιρείες να συμπεριφερθούν με σύνεση και να κινηθούν λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικότητες της περιοχής”.

Η Τουρκία ξεκαθαρίζει ότι θα εμποδίσει ξένα σκάφη την ώρα που θα επιχειρήσει με το δικό της γεωτρύπανο να κάνει γεωτρήσεις. Ο Ερντογάν βάζει δηλαδή στο παιχνίδι το γεωτρύπανο Fatih και εδώ προκύπτει ακόμη ένα ερώτημα. Εάν ο “πορθητής” (Fatih) φτάσει στην κυπριακή ΑΟΖ συνοδεία πολεμικών της Άγκυρας πως θα απαντήσει η Κύπρος;

newsit.gr

Report

What do you think?

Written by Κατοχικά Νέα

Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια!
Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Comments

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Άγριο ξύλο, μαχαίρωμα και πετροπόλεμος σε κέντρο προσφύγων στη Θεσσαλονίκη

Η DARPA, ανέπτυξε νέο βιολογικό όπλο; – Περίεργες αναφορές , προκαλούν ανατριχίλα