17:30 - 03/11/2018

Έχει γίνει η Ελλάδα σάκος του μποξ για τους γείτονές της;

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

Η Ελλάδα δέχεται έναν ορυμαγδό επιθέσεων από την Αλβανία και τα Σκόπια μέχρι το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, και επιχειρεί να τις διαχειριστεί όχι μόνο με την παραδοσιακή ήπια στάση –προϊόν μάλλον αδυναμίας– και την αντίδραση της τελευταίας στιγμής, αλλά και με ένα ακέφαλο υπουργείο Εξωτερικών.

Του Παντελή Σαββίδη

Όταν παραιτήθηκε ο Κοτζιάς η στήλη θεώρησε λάθος την απομάκρυνσή του τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αλλά το λάθος επιτάθηκε με την ανάληψη του υπουργείου από έναν πολυάσχολο πρωθυπουργό. Το υπουργείο Εξωτερικών την κρισιμότερη στιγμή δεν έχει ηγεσία που να γνωρίζει τα ζητήματα και να έχει διαμορφωμένη άποψη για τον τρόπο χειρισμού τους.

Η Αλβανία δεν μπορεί να αποτελέσει απειλή για την Ελλάδα, αλλά ο τρόπος που διαχειρίζεται τις σχέσεις της με την Αθήνα είναι προκλητικός. Κι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί διότι οι χώρες και τα κράτη για να υπερασπίσουν τα συμφέροντά τους πρέπει να περιβάλλονται και από έναν σεβασμό στις διεθνείς τους σχέσεις.

Στη περίπτωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων αυτό το στοιχείο ενώ από ελληνικής πλευράς γίνεται σεβαστό, από αλβανικής υποσκάπτεται συνειδητά. Στην Αλβανία, όσο πιο πολύ μιλάς και δρας ανθελληνικά τόσο ηχηρότερα ακούγεσαι. Έχουν διαμορφωθεί στερεότυπα στη γειτονική χώρα που δεν μεταβάλλονται όση προσπάθεια και να καταβάλει η Αθήνα. Χρειάζεται μια άλλη πολιτική. Μπορεί να διαμορφωθεί; Φοβάμαι πως όχι.

Ο τρόπος που αντέδρασε ένα μέρος σχολιαστών, ακαδημαϊκών, πολιτικών, και ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινής γνώμης στη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα από τις αλβανικές ειδικές δυνάμεις, αποκαλύπτει το βαθύ ρήγμα που διχοτομεί την ελληνική κοινωνία.

Ένα ρήγμα που έχει υπερβεί την παλιά διαχωριστική γραμμή μεταξύ αριστερής και αστικής ιδεολογίας, εξαπλώνεται οριζόντια, διαιρεί τους πολιτικούς και κοινωνικούς σχηματισμούς και τείνει να καταστήσει την Ελλάδα υβριδικό μόρφωμα μιας επερχόμενης κρατικής και κοινωνικής δομής, με άγνωστες αρνητικές συνέπειες. Ένα άμορφο κοινωνικό σώμα που υποχρεωτικά συμβιώνει σε έναν χώρο χωρίς να το συνέχει τίποτε από όσα στοιχεία διαμόρφωναν παραδοσιακά τις κοινωνίες.

Μια αποεθνοποίηση η οποία είναι επικίνδυνη για την κρατική συνοχή. Ακόμη και αν δεχθούμε την αποδομητική άποψη ότι τα έθνη είναι τεχνητές κατασκευές, συνεχίζουν να υφίστανται και μ’ αυτά είναι δομημένη η παγκόσμια ισορροπία. Και δεν είναι εύκολο να ξεριζωθεί από την ανθρώπινη συνείδηση η αίσθηση της κοινής καταγωγής.

Η προσαρμογή των κοινωνιών στις τεχνολογικές και οικονομικές απαιτήσεις κάθε εποχής όταν επιχειρείται βιαίως οδηγεί σε ολοκληρωτισμούς και καταρρεύσεις. Μπορεί η οικουμενικότητα –και όχι η παγκοσμιοποίηση, όπως προσδιορίστηκε τις δεκαετίες μετά την πτώση του κομμουνισμού– να είναι ένα ζητούμενο, θα πρέπει όμως να επιτευχθεί με όρους δημοκρατίας και χωρίς να επιχειρεί να εξαλείψει, ή να μεταβάλει τεχνητά, την ανθρώπινη συνείδηση.

Η δολοφονία Κατσίφα αποκάλυψε, επίσης, για άλλη μια φορά τα πολύ αρνητικά στερεότυπα που έχουν διαμορφωθεί κατά της Ελλάδας και των Ελλήνων στην κοινωνία της γειτονικής χώρας, η οποία παρά τον εσωτερικό διχασμό της σε δύο φυλές με συγκρουσιακή ιστορία (Γκέγκηδες και Τσόσκηδες), λειτουργεί ως ενιαίο έθνος, και μάλιστα με αποφασιστικότητα για ό,τι θεωρεί ότι του ανήκει – σε αντίθεση με το παρηκμασμένο «έθνος» των Ελλήνων.

Όσο είναι νωρίς θα πρέπει να αναζητήσουμε μια νέα πολιτειακή δομή που θα διασφαλίζει την ελληνική ύπαρξη ως συνεκτική κοινωνία που θέλει –όποιοι και όσοι το θέλουν– να συγκροτεί έθνος. Δεν υπάρχει άλλη λύση για μια τέτοια αναζήτηση από μια ομοσπονδιακή Ευρώπη, με τα εθνικά της κράτη ως δημοκρατίες.

Η ομιλία του επικεφαλής εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά την προηγούμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, σε εκδήλωση του Συλλόγου Αποφοίτων ΑΠΘ, αποκάλυψε πως δεν υπάρχουν ομοσπονδιακοί προβληματισμοί στην Ένωση. Ας τους θέσει η Ελλάδα. Εδώ που βρίσκεται, με τον τρόπο που είναι δομημένη (ή αποδομημένη) ως κράτος, και με τις αντιλήψεις που τείνουν να επικρατήσουν στην «διανόηση» και την πολιτική της ηγεσία, το μέλλον της θα είναι ζοφερό.

Τέλος, οι εξελίξεις στην περιοχή είναι ραγδαίες και περίπλοκες. Το υπουργείο Εξωτερικών δεν μπορεί να παραμένει ακέφαλο. Πρώτη προτεραιότητα του πρωθυπουργού ας είναι η τοποθέτηση νέου ΥΠΕΞ.

ΠΗΓΗ Pontos-news

defence-point.gr

Loading...
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (4)

  1. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι παιδί τής Ευρωπαϊκής Ένωσης Άνθρακος καί Χάλυβος τών Ρομπέρ Σουμάν καί Κόνραντ Αντενάουερ πού απέβλεπε στή μελλοντική Δομή τής Ευρώπης ως Μίας Οντότητος ,τών Ηνωμένων Πολιτειών τής Ευρώπης, μέ βάση τίς Αρχές καί Ιδέες τού ΕλληνοΧριστιανικού Πολιτισμού . Είναι καιρός εάν θέλομε νά πάψει η Ευρωπ. Ένωση νά αποτελεί ένα suis generis μόρφωμα ,νά αρχίσει τώρα η διαδικασία τής Ολοκλήρωσής της σέ Ενιαία Κρατική Οντότητα μέ Πολιτείες τά Κράτη-Μέλη πού τήν αποτελούν . Μέ ενιαίες Ένοπλες Δυνάμεις ,νά προασπίζουν τά Εξωτερικά Σύνορά της καί Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση μέ Πραγματική Ενιαία Πολιτική -Εξωτερική , Οικονομική, κλπ. Έτσι από Νάνος Πολιτικός τού σήμερα καίτοι Γίγας Οικονομικός θά προσλάβει ΄τή Πολιτική Διάσταση πού συνάδει μέ τήν Οικονομική της τοιαύτη …

  2. ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΝ ΦΑΕΙ ΠΡΩΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΤΟΥΣ

  3. ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΣΤΑΡΑ ΖΑΓΚΟΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗ;

  4. Αρθρογράφε τι θα αλλαξει δηλαδή; κλείσε και άλλο τα μάτια στον καρκίνο που κατατρώει την πατρίδα μας και δεν είναι άλλος από την απουσία εθνικής πατριωτικής κυβέρνησης. Στην Ιταλία από την ώρα που ανέλαβε πατριωτική κυβέρνηση έχουν αρχίσει τα πράγματα να παίρνουν άλλη τροπή αλλά στην Ελλάδα δούλεψε καλά η διεστραμμένη αριστερή ιδεολογία του διεθνισμού και του “δικαίου του εργάτη” και έκανε τους Έλληνες βλάκες και απάτριδες. Μόνο με πατριωτική κυβέρνηση ανθρώπων με πραγματική αγάπη για την πατρίδα, γνώσεις και εμπερία μπορεί να σταματήσει η πορεία του ολέθρου. Και ως γνωστόν, ο ψευτονταής κάνει τουμπεκί ψιλοκομμένο μόλις του βάλεις τις φωνές και του τρίξεις τα δόντια.

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*