ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»

Δεν ενοχλούν οι ανεμογεννήτριες αλλά ο Σταυρός -Το δασαρχείο Καστοριάς θα τον κατεδαφίσει λόγω «αναδάσωσης»

· Κατοχικά Νέα

Μέγα θέμα έχει γίνει στην Καστοριά ή ύπαρξη ενός μεγάλου σιδερένιου Σταυρού στο Μαύρο Βουνό, πάνω από την πόλη, αφού το Δασαρχείο της περιοχής, απαιτεί από τους κατοίκους που τον τοποθέτησαν, να τον βγάλουν, ετοιμαζόμενο το ίδιο ταυτόχρονα να προβεί σε αυτήν την πράξη.

Το θέμα είναι στο επίκεντρο λόγω της προανακριτικής  διαδικασίας εις βάρος και Καστοριανών πολιτών  που τοποθέτησαν τον σταυρό στο Μαύρο Βουνό, ζητώντας να αναφερθεί στην τελευταία συνεδρίαση του  δημοτικού  συμβούλιο Καστοριάς ψήφισμα συμπαράστασης .

“Το ιστορικό του θέματος του Σταυρού, αφορούσε κίνηση ομάδας ιδιωτών υπό τη σκέπη του συλλόγου φίλοι περιβάλλοντος Μανιάκων, οι οποίοι τοποθέτησαν τον Σταυρό, ανάμεσα από τις πάμπολλες πλέον κεραίες που υπάρχουν στην κορυφή του βουνού”, αναφέρει η ιστοσελίδα kastoria365.gr.

Τοπικές δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι, “το Δασαρχείο Καστοριάς έχει αποφασίσει να κατεδαφίσει τον Σταυρό που βρίσκεται σε περιοχή της πόλης, επικαλούμενο «αναδάσωση», αλλά  το μέγεθος των «4,15 τετραγωνικών μέτρων» που καταλαμβάνει ο Σταυρός, για τον οποίο δεν υπάρχει άδεια”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απόφαση προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις, καθώς οι κάτοικοι και η τοπική κοινωνία βλέπουν τον Σταυρό ως το πιο σοβαρό σύμβολο της Ορθόδοξης θρησκείας μας.

Η απόφαση του Δασαρχείου έρχεται σε αντίθεση με τη γενικότερη εικόνα της περιοχής, στην οποία τα βουνά έχουν κατακλυστεί από ανεμογεννήτριες, οι οποίες καταλαμβάνουν χώρους τεράστιους προκαλώντας μια ζοφερή εικόνα εν έτει 2025.

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει μια συλλογή υπογραφών, με την οποία καλούνται οι αρχές να αναθεωρήσουν την απόφαση. Μέχρι στιγμής, πάνω από 400 άτομα έχουν υπογράψει το ψήφισμα, που καλεί στην προστασία του Σταυρού και την αποτροπή της κατεδάφισης.

Η αναπαλαίωση του Κιουρσουμλί Τζαμιού

Την ίδια περίοδο, έχουμε έργα αποκατάστασης του Μουσουλμανικού Τεμένους Κουρσούμ, στην Καστοριά, από το Υπουργείο Πολιτισμού με σκοπό τη μελλοντική λειτουργία και αξιοποίησή του.

Το έργο, προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ, είναι σε εξέλιξη και προχωρά με την τοποθέτηση γυάλινου δαπέδου για την προστασία και θέαση των υποκείμενων αρχιτεκτονικών καταλοίπων βυζαντινού ναού, την εγκατάσταση φωτισμού για την ανάδειξη του μνημείου και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.

Το «Κουρσούμ Τζαμί»» χρονολογείται γύρω στα τέλη του 15ου, με αρχές του 16ου αιώνα και βρίσκεται στην πλατεία Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο ιστορικό κέντρο της Καστοριάς.

Το Μουσουλμανικό Τέμενος που θυμίζει την Οθωμανική κατοχή της Ελλάδος, έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το τέλος του 2025.

Από ότι φαίνεται ο Σταυρός στο βουνό στην Καστοριά ενοχλεί και ενοχλεί πολύ κύκλους που μάχονται την Ορθοδοξία και τον Χριστιανισμό, σε μια νέα περίοδο που βιώνει η χώρα μας, μη λαμβάνοντας υπόψιν το έντονο θρησκευτικό αίσθημα των Ελλήνων κατοίκων της.

pentapostagma.gr

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Traffic Commander: Η ΕΛ.ΑΣ. επιστρατεύει AI, 235 κάμερες και drones για το κυκλοφοριακό της ΑττικήςΕΛΛΑΔΑ

Traffic Commander: Η ΕΛ.ΑΣ. επιστρατεύει AI, 235 κάμερες και drones για το κυκλοφοριακό της Αττικής

Ινδία: 11 νεκροί, ανάμεσά τους 8 παιδιά, από έκρηξη σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτωνΕΚΤΑΚΤΑ-BREAKING NEWS

Ινδία: Η άδεια του εργοστασίου είχε ακυρωθεί από το 2024 — FIR κατά έξι ατόμων μετά τους 11 νεκρούς στην Καουσάμπι

Ελλάδα–Ισραήλ: Συμφωνία 3,5 δισ. δολαρίων για πολυεπίπεδη αεράμυναΕΚΤΑΚΤΑ-BREAKING NEWS

«Ασπίδα του Αχιλλέα»: 3,035 δισ. ευρώ, 19 ελληνικές εταιρείες και νέο σύστημα διοίκησης στη συμφωνία Ελλάδας–Ισραήλ

2 απαντήσεις στο “Δεν ενοχλούν οι ανεμογεννήτριες αλλά ο Σταυρός -Το δασαρχείο Καστοριάς θα τον κατεδαφίσει λόγω «αναδάσωσης»”

  1. Και οι ντόπιοι τι κάνουν, μασουλάνε κορμους σαν τους κάστορες,δεν έχουν τσαγανό να τα βάλουν με το κατεστημένο…κερατάδες!!!

  2. Και οι ντόπιοι τι κάνουν, μασουλάνε κορμους σαν τους κάστορες,δεν έχουν τσαγανό να τα βάλουν με το κατεστημένο…κερατάδες!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elΕλληνικά