ΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΑΝΩ ΤΩΝ 50.000 ΕΥΡΩ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Δεκαπλασιάστηκαν τα όρια ληξιπρόθεσμης οφειλής πάνω από τα οποία ενεργοποιούνται οι ποινές φυλάκισης βάσει του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας» που εγκρίθηκε χθες από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής.

Μέχρι την χθεσινή (12/3) αλλαγή , ληξιπρόθεσμη οφειλή άνω των 5.000 ευρώ ενεργοποιούσε ποινικές διώξεις. Με τις αλλαγές ορίζεται ότι όποιος δεν καταβάλλει τα βεβαιωμένα χρέη του προς το Δημόσιο για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους για οφειλή άνω των 50.000 ευρώ και τουλάχιστον τριών ετών εφόσον η οφειλή υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ.

Με τις διατάξεις του άρθρου 20 του σχεδίου νόμου προβλέπεται η τροποποίηση των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου 25 του Ν 1882/1990 και ειδικότερα:

Αυξάνεται το κατώτερο ποσό συνολικής ληξιπρόθεσμης οφειλής , συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων, άνω του οποίου ζητείται η ποινική δίωξη των υπευθύνων για μη καταβολή χρεών προς το δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του δημοσίου τομέα από 5.000 ευρώ σε 50.000 ευρώ.

Ο προσδιορισμός του χρόνου τέλεσης του ανωτέρω εγκλήματος αφήνεται στη γενική διάταξη του άρθρου 17 του Ποινικού Κώδικα. Επομένως δεν αφήνονται περιθώρια για διαρκές αυτόφωρο.


Pendant «Black Knight»

ΤΟ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΜΕΝΤΑΓΙΟΝ ΟΡΓΟΝΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συγκεκριμένα, η παράγραφος 1 του άρθρου 25 του Ν 1882/1990 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Όποιος δεν καταβάλλει τα βεβαιωμένα στη Φορολογική Διοίκηση χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημοσίου τομέα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης:

α) ενός τουλάχιστον έτους, εφόσον το συνολικό χρέος από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων μέχρι την ημερομηνία σύνταξης του πίνακα χρεών, υπερβαίνει το ποσό των 50.000 ευρώ. β) τριών τουλάχιστον ετών, εφόσον το συνολικό χρέος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ανωτέρω περίπτωση α’ υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.

Η ποινική δίωξη ασκείται ύστερα από αίτηση του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ή των Ελεγκτικών κέντρων ή του Τελωνείου προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών της έδρας τους, που συνοδεύεται υποχρεωτικά από πίνακα χρεών, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.

Η πράξη μπορεί να κριθεί ατιμώρητη, εάν το ποσό που οφείλεται εξοφληθεί μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε οποιονδήποτε βαθμό. Αποφάσεις ποινικών δικαστηρίων που εκδόθηκαν για χρέη μικρότερα από τα οριζόμενα στην παράγραφο 1 και δεν έχουν εκτελεστεί κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού, δεν εκτελούνται. Αν άρχισε η εκτέλεσή τους, διακόπτεται».

newsbomb.gr

Loading...

2 thoughts on “ΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΑΝΩ ΤΩΝ 50.000 ΕΥΡΩ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

  1. Ανώνυμος says:

    δωστε μας πισω οσα μας πηρατε για να σας πληρωνουμε οπως πριν. τι θα κανετε θα μας βαλετε ολους μεσα σε λιγο ολοι θα χρωσταμε και 50 και 70 και 100 χιλιαδες αφου δεν μας αφησατε ουτε κερματα στις τσεπες απο που θα τα παρετε; ξεκινατε να φερνεται οσα εχουν βγει στη ζουλα εξω φορολογηστε τα μοσχαναθρεμενα της βουλης που εχουν απο 50 σπιτια ο καθενας χωρια τις καταθεσεις τους και μετα βλεπουμε για παρακατω κυριοι κουμουνιστες του σαλονιου

  2. Ανώνυμος says:

    Δεν ακουσα , ουτε διαβασα για τα ποσα που χρωστα το κρατος στους πολιτες !
    Αν χρωσταω 60χιλ. σε φορους και ΦΠΑ ..αλλα ειναι απο τιμολογια προς το δημοσιο;;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *