Το πιθανότερο σενάριο είναι οι διαδοχικές ελληνικές χρεοκοπίες κ. Κουβέλη

Διαβάζουμε ότι ο κ Φώτης Κουβελής θεωρεί ως: “Τη χειρότερη εκδοχή για τη χώρα την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα καθώς «θα επιστρέψουμε πολλές δεκαετίες πίσω ως χώρα». Αυτή η άποψη δεν έχει βάθος και δεν βλέπει πέρα από τον επόμενο ενάμισι χρόνο, και όμως επηρεάζει πολλούς ειδικούς και ειδήμονες.


Το χειρότερο σενάριο…

-αλλά και το πιο πιθανό για σήμερα που δεν έχουμε νομισματική κυριαρχία- είναι οι επαναλαμβανόμενες χρεοκοπίες μας. Αυτό το Σενάριο είναι ήδη σε εξέλιξη καθώς τίποτα από όσα γίνονται δεν αυξάνει την παραγωγικότητα της οικονομίας μας. Αν σήμερα μας μηδενίσουν το χρέος σε 5 χρόνια πάλι εδώ θα είμαστε Η Ελλάδα παραλές τις θυσίες χάνει συνεχώς θέσεις στην ανταγωνιστικότητα της. Όμως ελπίζουμε στο ευρωομόλογο ώστε να μπορούμε να δανειζόμαστε όλοι με χαμηλό επιτόκιο.


Χωρίς το ευρωομόλογο λοιπόν – το οποίο θα είναι απαλλαγμένο από αστερίσκους και προϋποθέσεις- η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και μετά από λίγο θα ξαναχρεοκοπήσει και μετά πάλι θα χρεοκοπήσει γιατί δεν μπορεί να κάνει ανάπτυξη. Ακόμη και με τα επιτόκια κοντά στο 5% που είχε προ κρίσης δεν μπορούσε να κάνει παραγωγικές επενδύσεις αλλά μόνο κατανάλωση και αυτό το είδαμε.


Είναι προφανές ότι Αν δανείζεσαι με 4% πρέπει να έχεις παραγωγική ανάπτυξη 4.1% για κάθε χρόνο που αποπληρώνεις το δάνειο σου για να είσαι βιώσιμος. Αν έχεις μόνο καταναλωτική ανάπτυξη στην ουσία τοποθετείς τα φθηνά δανεικά χρήματα σου σε ακίνητα, σε αυτοκίνητα, έπιπλα, διακοπές λογαρισμούς κλπ και αυτά δεν παράγουν ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.


Το ευρωομόλογο όμως -το οποίο δεν θα λύσει το πρόβλημα αλλά θα σταθεροποιήσει απλώς την κατάσταση μας -προϋποθέτει να παρατηθεί αυτοβούλως η Γερμανία από το 1.5% επιτόκιο με το οποίο δανείζεται σήμερα και να κινηθεί προς ένα ψηλότερο ευρωπαϊκό και με αυτό τον τρόπο να υπερδιπλασιάσει ή ακόμη και τριπλασιάσει το κόστος δανεισμού της. Όπως αντιλαμβάνεστε το σενάριο του ευρωομολόγου είναι ΜΗ ΣΟΒΑΡΟ.


Κανείς καγεκλάριος δεν θα το υπογράψει αυτό


Από εκεί και πέρα είναι θέμα χρόνου οι Έλληνες να αποφασίσουν ότι δεν πάει άλλο. Στην πρώτη, στην Δεύτερη, στην τρίτη χρεοκοπία…


τότε που ήδη θα έχουμε γυρίσει αρκετές δεκαετίες πίσω κύριε Κουβέλη.


Πάντως τα επόμενα χρόνια θα συμβεί και καλό είναι να συμβεί νωρίς

πηγη
Φιλε μου ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *