10:32 - 05/12/2013

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΥΡΙΟΙ, Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ ΜΟΛΙΣ ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ.

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

Τον σεβασμό μας στον πανάξιο αντίπαλο του Ελληνισμού, Γιώργο Παπανδρέου και την συμμορία του. Νικήσατε.
George Soros, John Paulson και Daniel Loeb οι νέοι μέτοχοι της Τράπεζας Πειραιώς (δηλαδή της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος).
Τι έλεγε η μαμά Μαργαρίτα; “Παιδί μου, να τον έχεις από κοντά τον Σόρος…”
Όσο για σένα Μιχάλη, βαλίτσες παραδίδουμε πολλές. Ψυχή, μόνο μία.

Συγκέντρωσε 1,5 δισ. ευρώ πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, καθώς εκτός από αρκετούς μεγάλους Ελληνες επιχειρηματίες συμμετείχαν και κάποια από τα ισχυρότερα επενδυτικά σχήματα του κόσμου

― Του Αλέξανδρου Κασιμάτη

Ισχυρά ονόματα της διεθνούς επενδυτικής σκηνής, όπως οι Τζορτζ Σόρος, Τζον Πόλσον, Ντάνιελ Λομπ του Third Point, Τζέιμς Ντίναν του York Capital και το επενδυτικό fund του Αμπού Ντάμπι, το Capital, έδωσαν το «παρών» στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Η τράπεζα συγκέντρωσε περίπου 1,5 δισ. ευρώ πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

Από το 1,5 δισ. ευρώ, περίπου το 1,1 προήλθε από το εξωτερικό, γεγονός που αποτελεί έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης στον κ. Μιχάλη Σάλλα και την υπόλοιπη διοίκηση της τράπεζας, αλλά και στο τραπεζικό σύστημα γενικότερα και τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Στην αύξηση κεφαλαίου συμμετείχαν και αρκετοί μεγάλοι Ελληνες επιχειρηματίες, όπως και ιδιώτες, αλλά το ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη ήταν εντυπωσιακό ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Οι ξένοι επενδυτές βρίσκουν πολύ ενδιαφέρουσα την ιστορία ανάπτυξης της Πειραιώς διότι τους προκαλεί να πάρουν το στοίχημα να ακολουθήσουν στα επόμενα βήματα το success story της τράπεζας.

Αλλωστε δεν είναι και λίγο μια τράπεζα που πριν από 21 χρόνια ήταν ζημιογόνος, είχε μόλις 200 εργαζομένους και κατατασσόταν 24η στην ελληνική τραπεζική αγορά, με ενεργητικό που αντιστοιχούσε σε μόλις 25 εκατ. ευρώ, σήμερα να έχει γίνει η μεγαλύτερη της χώρας. Μια τελείως διαφορετική τράπεζα, που διαθέτει ενεργητικό 104 δισ. ευρώ, παρουσία σε εννέα χώρες, 24.000 εργαζομένους και περίπου 1.700 καταστήματα. Η διοίκηση της Πειραιώς κέρδισε την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών γιατί απέδειξε έμπρακτα ότι αποδίδει στις αρνητικές συγκυρίες και τις δύσκολες καταστάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι τώρα τα μεγέθη της σχεδόν διπλασιάστηκαν. Από μια τράπεζα με 55 δισ. ευρώ ενεργητικό σε έναν μόλις χρόνο, με αλλεπάλληλες συγχωνεύσεις, δημιουργήθηκε μια τράπεζα με 104 δισ. ευρώ.

Στην αύξηση της Πειραιώς συμμετείχαν τα funds του Τζορτζ Σόρος και αυτό έχει τη σημασία του, καθώς ο διεθνής επενδυτής τα τελευταία χρόνια έχει επιστρέψει τα ιδιωτικά κεφάλαια που διαχειριζόταν και πλέον ασχολείται μόνον με επενδύσεις των προσωπικών του κεφαλαίων. Ο διάσημος επενδυτής που γεννήθηκε στη Βουδαπέστη δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Τον έμαθε όλη η υφήλιος όταν στοιχημάτισε εναντίον της αγγλικής λίρας κερδίζοντας 1 δισ. δολάρια. Και ο Σόρος δεν έχει χάσει ακόμη το άγγιγμα του Μίδα. Σύμφωνα με το Bloomberg, η εταιρεία του, η Soros Fund Management, κέρδισε πρόσφατα 1 δισ. δολάρια ποντάροντας στην υποτίμηση του γεν. Από τότε που πήρε το στοίχημα ο Σόρος, το ιαπωνικό νόμισμα υποτιμήθηκε 17% έναντι του δολαρίου.

Προκαλούν δέος

Ενας άλλος διάσημος επενδυτής που συμμετείχε στην αύξηση της Τράπεζας Πειραιώς είναι ο Νεοϋορκέζος Τζον Πόλσον, ιδρυτής της ομώνυμης εταιρείας hedge fund, ο οποίος αναγνωρίστηκε στο στερέωμα των γκουρού των επενδύσεων όταν το 2007 σόρταρε (πούλαγε δηλαδή χωρίς να κατέχει) ενυπόθηκα στεγαστικά στις ΗΠΑ. Τα λεγόμενα subprimes έσκασαν το 2008 παρασύροντας τη Lehman Brothers και πυροδοτώντας τη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση. Ο Πόλσον κέρδισε το στοίχημα και έβγαλε 3,7 δισ. δολάρια. Το 2010 έγινε ο hedge fund manager που έβγαλε τα περισσότερα κέρδη σε μια χρονιά στην ιστορία του κλάδου: το ρεκόρ του, κάτι λιγότερο από 5 δισ. δολάρια, παραμένει ακόμη το κορυφαίο. Τα δύο τελευταία χρόνια πήρε θέση στο στοίχημα του χρυσού, αυτή τη φορά όμως οι αποδόσεις των funds του απογοήτευσαν. Ωστόσο το όνομά του και οι επενδυτικές του επιλογές εξακολουθούν να προκαλούν δέος στη Wall Street.

Ψήφο εμπιστοσύνης στην Πειραιώς με τη συμμετοχή του στην αύξηση κεφαλαίου έδωσε και ο Τζέιμς Ντίναν, ιδρυτής του York Capital. Ο Ντίναν, απόφοιτος του Χάρβαρντ και παλιά καραβάνα στον κόσμο των επενδύσεων, έχει αποδείξει πολλές φορές τις ικανότητές του. Το πιο εντυπωσιακό comeback το έκανε αφού έχασε όλα του τα χρήματα τη «Μαύρη Δευτέρα» που βύθισε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το 1987. Το 1991 ίδρυσε τη York Capital, που σήμερα διαχειρίζεται 14 δισ. δολάρια. Για τον Ντάνιελ Λομπ, ιδρυτή του hedge fund Third Point, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Γνωστός και πολυσυζητημένος στην Ελλάδα, καθώς κέρδισε 500 εκατ. από τα ελληνικά ομόλογα, ενδιαφέρθηκε για τον ΟΠΑΠ, ενώ τελευταία έκανε μια επένδυση στην Kavala Oil.

Βαριά ονόματα

Παρούσα και η «Rolls Royce των επενδύσεων»

«Παρόν» στην αύξηση και ένα άλλο βαρύ επενδυτικό όνομα, η θεωρούμενη «Rolls Royce των επενδύσεων». Ο λόγος για την Capital World Investor, θυγατρική του Capital Group, που είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στον κόσμο. Η Capital -πρόκειται για μακροπρόθεσμο επενδυτή- είχε εγκαταλείψει το ελληνικό χρηματιστήριο όταν εκδηλώθηκε η κρίση χρέους. Ανάλογης βαρύτητας και το κρατικό fund του Αμπού Ντάμπι. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κρατικό fund, με κεφάλαια που υπολογίζονται μεταξύ 400 και 875 δισ. δολαρίων. Επενδύει στις ΗΠΑ και δευτερευόντως στην Ευρώπη. Μεταξύ άλλων, στην κρίση του 2008 είχε διασώσει τη Citibank με μια «ένεση» 7,5 δισ. δολαρίων, ενώ μεταξύ των συμμετοχών του είναι και ποσοστό στο αεροδρόμιο του Γκάτγουικ.

Πληροφορίες από το

newmoney.gr

olympia.gr

Loading...
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (6)

 1. συγχαρητήρια κύριοι…
  εξαιρετικά αφιερωμένο…
  "προσοχή στους στίχοι".. που λέει και μια ψυχή…

  http://www.youtube.com/watch?v=D7Ho8E4N5lg

  η "Ψυχαγωγός"

 2. Ήταν τότε στα 1999-2000 που ο Σημίτης μας έλεγε ότι αν δεν μπούμε στο ευρώ θα μας χρεοκοπήσει ο Σώρος…και μπήκαμε! Με μία ονομαστική υποτίμηση,που μας είπαν τότε γύρω στο 20-25 %,η οποία με το που κυκλοφόρησε το € φάνηκε ότι ήταν πέραν του 60% και σε πολλές περιπτώσεις ξεπέρναγε και το 100%.
  Πάλι όμως μας χρεοκόπησαν…

 3. να ξερετε οτι οι τραπεζες ΔΕΝ μπορουν να πουλησουν το δανειο σας σε ξενους χρηματοπιστωτικους οικους χεντς φαντς κλπ ΑΝ εσεις το απαγορευσετε.
  Ειναι τοσο εξωφρενικα απλο που θα σας φανει απιστευτο.
  Το εχω κανει ομως στην πραξη. Πριν 5 περιπου χρονια με κατι ψιλα γραμματακια στο ενημερωτικο των μηνιαιων δοσεων στεγαστικου μου γνωστοποιουσαν πως θα προβουν σε ''τιτλοποιηση'' του δανειου μου. Ετσι λεγεται η πωληση της καθε δανειακης συμβασης στα ξενα χεντς φαντς. Στη συνεχεια αυτοι που πλεον κατεχουν το δανειο σου μπορουν και να σου αλλαξουν το ρυθμο της αποπληρωμης γιατι πλεον εισερχεται στους δικους τους κανονισμους και εσωτερικους νομους. Σε βαρος σου φυσικα και σε δικο τους οφελος.
  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΙΑ ΓΡΑΠΤΗ ΑΙΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΕΝΟΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙΤΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟΝ ΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ Κ' ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ.
  Ετσι η τραπεζα δεν μπορει να ''βγαλει'' το δανειο σας απο το ''παραθυρο'' ακομη κι αν ειναι καθυστερουμενο-κοκκινο κλπ
  Αν σας λοιδωρησουν η ειρωνευτουν μην πτοηθειτε και με σταθερη επιμονη πειτε τους απλα να το κανουν και ζητειστε να σας το δωσουν και ΓΡΑΠΤΩΣ οπωσδηποτε. Να ειστε δυνατοι.
  Γ.Δ.

 4. Οοοοπου Γιώργος και μαλαμααααααααααααά

 5. 4:20 εχεις δικιο, συμφωνω

  αλλα τα καναλια δεν μιλανε

  Ας το μαθει παρακαλω ο κοσμος

  Εκτοξευσατε και μερικα εξωδικα προς πασαν κατευθυνσιν !!!

  Θα εκπλαγειτε απο το αποτελεσμα !

 6. οταν θελις να πολεμισις καπιον,τον πολεμας με τα ιδια οπλα.Παρτε ολοι τις καταθεσεις που εχεται ,επενδιστεταις, και ακιροστε βιβλιαρια και καρτες. και διτε τι θα γινει.ξιπνιστε ζωα

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*