ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κυριακή, 06 Σεπτεμβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»

«Κατέβηκε» από τον Παρθενώνα η μετόπη του Δία και της Ήρας

· Κατοχικά Νέα

Αποσπάστηκε από τον Παρθενώνα μετά από 2.500 χρόνια η μαρμάρινη μετόπη που απεικονίζει τον πατέρα των Ολύμπιων Θεών, τον Δία και την σύζυγό του Ήρα. Η μετόπη θα μεταφερθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης για να συντηρηθεί και να εκτεθεί στο μέλλον. Οι καθαιρέσεις των αρχιτεκτονικών μελών της Βορειοδυτικής γωνίας έχουν αρχίσει από τον περασμένο Μάιο και συνολικά μέχρι σήμερα έχουν κατέβει 21 αρχιτεκτονικά μέλη.

Συγκεκριμένα, η μετόπη ανήκει στην γωνία όπου ενώνεται η βόρεια με την δυτική πλευρά. Η βόρεια πλευρά ήταν η πλευρά η οποία είχε υποστεί μεγάλες ζημιές από έκρηξη που σημειώθηκε το 1687 κατά την οποία σώθηκαν μόλις 13 από τις 32 μετόπες. Η μαρμάρινη μετόπη, η 31η για την ακρίβεια, μεγαλοπρεπής αν και αρκετά κατεστραμμένη από την μανία των πρωτοχριστιανών, μεταφέρθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης με πολύ προσοχή και με μεγάλη ακρίβεια με ιμάντες, τροχαλίες και μαλακά πανιά.


Η μετόπη επρόκειτο να καθαιρεθεί πριν από 5-6 χρόνια μαζί με αυτές της βόρειας πλευράς αλλά «το υπερκείμενο όμως γείσο, που κάλυπτε ένα μικρό τμήμα της, βρισκόταν εκτός της εμβέλειας του ανυψωτικού γερανού του εργοταξίου κι έτσι παρέμεινε στη θέση της. Ούτως ή άλλως, θα ακολουθούσε η επέμβαση στη ΒΔ γωνία, οπότε θα κατέβαινε με τα υπόλοιπα μάρμαρα της ίδιας πλευράς» εξηγεί στην Ελευθεροτυπία, η αρχιτέκτων κ.Ελευθερίου.


Στον Παρθενώνα η βόρεια πλευρά απεικονίζει την άλωση της Τροίας όπως δείχνουν οι δύο σωζόμενες μετόπες η 24 και 25. Στην άλλη μεγάλη πλευρά του ναού, τη νότια, οι μετόπες δείχνουν σκηνές Κενταυρομαχίας. Από αυτές τα αυθεντικά ανάγλυφα είναι ελάχιστα στο Μουσείο της Ακρόπολης καθώς οι 15 καλύτερα σωζόμενες βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, και μία στο Λούβρο. Παράλληλα στην στη ανατολική πλευρά απεικονίζεται Γιγαντομαχία και οι σκηνές στη δυτική προδίδουν Αμαζονομαχία.


Η μετόπη που καθαιρέθηκε και η οποία απεικόνιζε τον Δία και την Ήρα ήταν στην βορειοδυτική πλευρά δίπλα στην διάσημη μετόπη του Ευαγγελισμού την οποία οι χριστιανοί σεβάστηκαν καθώς τους θύμιζε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και η οποία θα μεταφερθεί και αυτή σύντομα στο Μουσείο της Ακρόπολης.


πηγη
Φιλε μου ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Ελλάδα: Η ανεργία υποχώρησε στο 7,9% τον Ιούλιο – Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008Business

Πακέτο 2,2 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση: Οι φοροελαφρύνσεις, τα επιδόματα και ο κατώτατος μισθός των 1.000 ευρώ

Μαχητικό αεροσκάφος σε πτήση - εικόνα αρχείουΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στην Τανάγρα: Συνετρίβη ελληνικό F-4 Phantom σε αεροπορική επίδειξη – Νεκροί οι δύο χειριστές

Πυρκαγιά και καπνοί - εικόνα αρχείου για τη φωτιά στη ΜάνδραΕΚΤΑΚΤΑ-BREAKING NEWS

ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΕ – Μάνδρα: Υπό έλεγχο η φωτιά στο Ξηροπήγαδο – Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elΕλληνικά