Ανακοίνωση – βόμβα! Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης παγώνει χρηματοδοτήσεις 6 δισ στην Ελλάδα λόγω εκλογών!

– Τα στελέχη της επικαλούνται «πολιτική αβεβαιότητα» στην Ελλάδα λόγω εκλογών και γι’ αυτό παγώνουν τις διαδικασίες

– Η διοίκηση της τράπεζας ενημέρωσε το υπουργείο Ανάπτυξης

– Η τράπεζα ιδρύθηκε το 1991 για να υποστηρίξει την χρηματοδότηση επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκές χώρες!


– Χρηματοδοτήσεις από 3 έως 6 δισ. ευρώ θα κατευθύνονταν άμεσα σε ιδιώτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με επιτόκια ανταγωνιστικά

Για μετά τις εκλογές αναβάλει την απόφαση για τη δραστηριοποίησή της ή όχι στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Η διοίκηση της τράπεζας ενημέρωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, ότι «παγώνει» τις διαδικασίες που είχαν ξεκινήσει και βρίσκονταν στο στάδιο της τυπικής επικύρωσης.


Pendant «Black Knight»

ΤΟ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΜΕΝΤΑΓΙΟΝ ΟΡΓΟΝΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση σχετίζεται με τις επιφυλάξεις που εξέφρασαν μέλη του ΔΣ της τράπεζας, ενόψει των εκλογών της Κυριακής. Ειδικότερα ζητήθηκε από μέλη του ΔΣ να υπάρξει περιθώριο χρόνου ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο η νέα κυβέρνηση θα παραμείνει προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα.

Η EBRD ιδρύθηκε το 1991 προκειμένου να υποστηρίξει την ανάπτυξη και τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκές χώρες. Μέτοχοι της τράπεζας είναι περισσότερες από 60 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Η κατ’ αρχήν συμφωνία για δραστηριοποίησή της και στην Ελλάδα επιτεύχθηκε στα τέλη του 2014, ύστερα από διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Ανάπτυξης. Στις αρχές Δεκεμβρίου το ΔΣ της τράπεζας είχε ζητήσει από τον Υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα την ίδρυση υποκαταστήματος στην Αθήνα για παροχή δανείων απευθείας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και είχε αρχίσει η διαδικασία για την υλοποίηση της πρότασης.

Η οριστική απόφαση για τη δραστηριοποίηση της τράπεζας στην Ελλάδα επρόκειτο να ληφθεί από το ΔΣ της EBRD στις 14 Ιανουαρίου, αναβλήθηκε όμως για μετά τις εκλογές ύστερα από αντιρρήσεις που εξέφρασαν μέλη του Συμβουλίου.

Στις επαφές που έγιναν με την ελληνική κυβέρνηση, η EBRD είχε εκδηλώσει την πρόθεση να διοχετεύσει στο επόμενο διάστημα χρηματοδοτήσεις από 3 έως 6 δισ. ευρώ που θα κατευθύνονταν άμεσα σε ιδιώτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με επιτόκια ανταγωνιστικά σε σχέση με τα ισχύοντα σε χώρες της ΕΕ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας έχει ήδη ζητήσει με επιστολή του από την τράπεζα να μην υπάρξει καθυστέρηση στη λήψη της απόφασης, η οποία όπως επισημαίνει μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την περαιτέρω προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων αλλά και την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Loading...

6 thoughts on “Ανακοίνωση – βόμβα! Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης παγώνει χρηματοδοτήσεις 6 δισ στην Ελλάδα λόγω εκλογών!

 1. Ανώνυμος says:

  Η πολιτειακή ανωμαλία έγινε με την μη εκλογή προέδρου της δημοκρατίας και θα ολοκληρωθεί με τη μη εκλογή κυβέρνησης και τις συνεχόμενες εκλογές. Με τη σημερινή είδηση, το "κεφάλαιο τράβηξε πίσω". Η συνέχεια είναι γνωστή…

 2. Ανώνυμος says:

  Ειναι απολυτως λογικο αυτο το παγωμα , οπως επισης εγινε παγωμα σε προκυριξεις,σε μεταθεσεις και σε διαφορες προσληψεις!

 3. Ανώνυμος says:

  παντος μιζα εγω προσωπικα δεν θα παρω και ειχα μια σκασηλα
  παιδια δεν θα πληρωσουνε παραπανω δοσεισ δηλ φορους να και κατι καλο…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *