Διαφημίσεις

Με έκπληξη και δυσαρέσκεια υποδέχθηκε η Αθήνα τη νέα, συνολική πρόταση για την ονομασία της ΠΓΔΜ, (πιθανώς Ανω Μακεδονία), που επέδωσε χθες ο μεσολαβητής των Ην. Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, στους εκπροσώπους των δύο χωρών στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές στον ΟΗΕ, η πρόταση καλύπτει όλα τα ζητήματα και περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό (πιθανώς Ανω Μακεδονία), ενώ σε ό,τι αφορά τον όρο της Ελλάδας να χρησιμοποιείται έναντι όλων (erga omnes) οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι περιλαμβάνει «την ευρύτερη δυνατή χρήση».

Η Αθήνα εμφανίζεται ενοχλημένη από το γεγονός ότι, αν και η ονομασία όντως περιλαμβάνει γεωγραφικό προσδιορισμό, όπως ζητούσε η ελληνική πλευρά, αυτός προηγείται του πολιτειακού όρου Δημοκρατία και όχι του Μακεδονία.

Από την άλλη, αρμόδιες πηγές στον ΟΗΕ επέμειναν στην Καθημερινή ότι το «κλειδί» είναι να υπάρχει γεωγραφικός προσδιορισμός, ζήτημα γύρω από το οποίο όλα αυτά τα χρόνια υπάρχει αντιπαράθεση: «Το πού ακριβώς τοποθετείται αυτός στην ονομασία είναι πραγματικά δευτερευούσης σημασίας ζήτημα της αγγλικής γραμματικής.

Ενα θέμα τεχνικό και όχι στρατηγικό. Αυτό που είναι στρατηγικής σημασίας είναι να υπάρχει γεωγραφικός προσδιορισμός στο όνομα». Ο κ. Νίμιτς ζήτησε από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών να μελετήσουν την πρόταση προσεκτικά και μετά το Πάσχα να του δώσουν την απάντησή τους, είτε στο πλαίσιο επίσκεψής του στην περιοχή είτε σε νέα συνάντηση με τους πρέσβεις Βασιλάκη και Γιόλεφσκι στη Νέα Υόρκη.

Στον ΟΗΕ επικρατεί η άποψη πως αυτή είναι η καλύτερη δυνατή πρόταση και μπορεί να καλύψει και τις δύο πλευρές, οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα κληθούν να κάνουν συμβιβασμούς.

Ανάλογη περίσκεψη και «κούραση» με το ζήτημα παρατηρείται στην Ουάσιγκτον, αλλά και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Κορυφαίος δυτικός διπλωμάτης τόνισε στην Καθημερινή χαρακτηριστικά: «Εάν απορρίψουν και αυτή την πρόταση, δεν ξέρω πού πάμε στη συνέχεια».

Ο Μatthew Nimetz κατέθεσε πρόταση ονομασίας, η οποία περιλαμβάνει γεωγραφικό προσδιορισμό που προηγείται του πολιτειακού όρου Δημοκρατία και όχι του Μακεδονία.

Στα Σκόπια ο Φούλε

Η πρωτοβουλία της διεθνούς κοινότητας έχει, φυσικά, κύριο πρωταγωνιστή τα Ην. Εθνη, αλλά αναπτύχθηκε σε στενό συντονισμό με την Ευρ. Επιτροπή. Δεν είναι τυχαίο ότι χθες ο επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, βρισκόταν στα Σκόπια όπου κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ να επικεντρωθούν στην προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας.

Ο κ. Φούλε είχε συνομιλίες με την κυβέρνηση, στο πλαίσιο του τέταρτου γύρου του ενταξιακού διαλόγου υψηλού επιπέδου μεταξύ Ε.Ε. και ΠΓΔΜ, ο οποίος εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο του 2012. Ο επίτροπος ανέφερε ότι μετά την εσωπολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ, στο επίκεντρο θα πρέπει να βρεθεί ο ενταξιακός διάλογος με την Ε.Ε. Σημείωσε ότι η ΠΓΔΜ έχει σημειώσει πρόοδο στην εφαρμογή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, όμως, όπως είπε, «πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά».

Καθώς Αθήνα και Σκόπια θα εξετάζουν την πρόταση Νίμιτς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δημοσιοποιήσει, στις 16 Απριλίου, την ενδιάμεση έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ.
Ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι η χώρα του έχει να επιδείξει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά την πορεία των μεταρρυθμίσεων, ενώ σημείωσε την αφοσίωση, όπως είπε, της κυβέρνησής του στην προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας.
Καθημερινή



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

    1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

8 σχόλια στο “Έρχεται νέα ”σφαλιάρα” για την ονομασία των Σκοπίων …Προ εκπλήξεως η Αθήνα !”
  1. πραγμα που ηξεραν απο πολυ καιρο… και τωρα κανουν τους ανηξερους…. πουλημενα κορμια ειναι εδω και χρονια

  2. ΟΥΤΕ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ,ΟΥΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ, ΟΥΤΕ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ,ΟΥΤΕ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ.Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ! ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΧΑΣΕ ΟΥΤΕ ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ.ΑΝ ΤΟ ΔΕΧΘΟΥΝ ΑΥΤΟ ΟΙ ¨ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ¨ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΕΛΑΦΡΑ ΠΗΔΗΜΑΤΑΚΙΑ.ΣΕ ΑΥΤΟ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΤΕΛΩΣ,ΑΠΟΛΥΤΩΣ,ΟΡΙΣΤΙΚΑ,ΚΑΘΕΤΑ.ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΑ ,ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ.Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΕΙ!!!

  3. ΑΝ τελικά δεν δεχτεί ο Σαμαράς …… (αν και για αυτό ακριβώς τον λόγο είναι στην θέση που είναι …) τότε σε μικρό διάστημα που θα πέσει ούτως η άλλως και θα πάρει τα ινία ο Αλέξης ..
    τότε ξεχάστε το όνομα όπως και να έχει …
    Και τι …εκεί δεν θα έχει βόρεια νότια κτλ …θα το πάρουν
    χαλαρά όλο το όνομα ….
    Τώρα θα μου πείς να μείνουμε στον Αντώνη ;
    Δεν το λέω έτσι το λέω ότι όπως και να το κάνεις το παιχνίδι
    είναι χαμένο ….Δεν υπάρχει λύση μέσα από το κοινοβούλιο
    δυστυχώς ….όλοι είναι για τον πο@τσο ….

  4. tipota praksikopa tora!!! kai mia merarxia na katalavi ta skopia, ligo tsampouka re gamoto den einai dinaton na dinoume aera stous skopianous pou einai mia xoufta plithismos. aaa kai kati akoma pros ola ta xamena kormia pou theloun na onomazonte simpatriotes mou kala tha itan na min pigenoun kai vazoun venzini, psonizoun apo ta souper market, pezoun tis oikonomies tous sta kazino dinontas xrimata apo ta liga pou exei i patrida mou. den einai dinaton na zoune ta skopia apo tin ellada kai na mas kouniounte me to zitima tou onomatos ligo mpoikotaz den vlapti. kai gia osous sxoliasoun ta ayta poy egrapsa opos enas malakas kapote pou mou ti eipe na mathw prota na grafw ellinika lipame alla eimai agramatos!! alla eimai ΕΛΛΗΝΑΣ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *