Tρόμος στη Μοσούλη: Το φράγμα απειλεί 1,5 εκατ. άτομα -Η καταστροφή του θα είναι χειρότερη από πυρηνική βόμβα (βίντεο)

Τρόμος επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Μοσούλης καθώς οι μάχες των  συμμαχικών στρατευμάτων και των στρατιωτών του ISIS βάζει σε κίνδυνο το φράγμα της Μοσούλης, καθώς μια πιθανή κατάρρευσή του θα πλημμυρίσει με σχεδόν 600 φορές το νερό του ποταμού Τάμεση στην Μοσούλη.

Οι μηχανικοί μιας ιταλικής εταιρείας έχουν επιφορτιστεί με τη συντήρηση των θεμελίων του φράγματος, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι σε περίπτωση που δεν τα καταφέρουν τότε απειλείται η ζωή 1,5 εκατομμυρίων ανθρώπων από τις πλημμύρες  με τις επιπτώσεις να περιγράφονται ως «χειρότερες και από μια πυρηνική βόμβα».

Κύματα ύψους άνω των 10 μέτρων θα εξαπολυθούν σε περίπτωση που σπάσει το φράγμα και θα κατακλύσουν τις γύρω περιοχές.

Μηχανικοί από την ιταλική εταιρία TREVI έχουν 18 μήνες για να στερεοποιήσουν το φράγμα, το οποίο βρίσκεται 60 χιλιόμετρα βόρεια της Μοσούλης.

Αλλά ο καθηγητής των υδάτινων πόρων και περιβαλλοντικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Lulea στη Σουηδία δήλωσε ότι η υπάρχουσα δομή του φράγματος είναι καταδικασμένη, ανεξάρτητα από το ποιος έχει τον έλεγχό του.

«Δεν έχει σημασία πόση συντήρηση θα κάνει η εταιρεία και κατά πόσο θα μπορέσει να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής του φράγματος, απλώς θα καθυστερήσει την καταστροφή.


Pendant «Black Knight»

ΤΟ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΜΕΝΤΑΓΙΟΝ ΟΡΓΟΝΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Είναι απλώς θέμα χρόνου. Θα είναι χειρότερα από το εάν έπεφτε μια πυρηνική βόμβα στο Ιράκ », είπε σε δηλώσεις του στο Αλ Τζαζίρα.

Το φράγμα στο βόρειο Ιράκ χτίστηκε πάνω σε ασταθή θεμέλια που διαβρώνει συνεχώς, και ένα σφάλμα στην απαιτούμενη συντήρηση μετά την τζιχάντ ομάδα Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε για λίγο το 2014 αποδυνάμωσε το ήδη προβληματικό δομή.

Σε περίπτωση παραβίασης, υπάρχει η δυνατότητα σε ορισμένα σημεία για ένα κύμα πλημμυρών μέχρι 14 μέτρα ύψος που θα μπορούσε να σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά της, συμπεριλαμβανομένων ατόμων, αυτοκινήτων, εκρηκτικών που δεν έχουν εκραγεί, αποβλήτων και άλλων επικίνδυνων υλικών, θέτοντας σε κίνδυνο  πληθυσμιακά κέντρα που βρίσκονται στη διαδρομή των πλημμυρών.

Μετά από έξι μήνες σχεδιασμού, στην η ιταλική εταιρεία δόθηκε συμβόλαιο 300 εκατ. δολαρίων το οποίο χρηματοδοτείται από την Παγκόσμια Τράπεζα για να προσπαθήσει να σώσει τις ζωές των ανθρώπων που ζουν κοντά στον ποταμό Τίγρη.

Οι μηχανικοί προστατεύονται από 500 στρατιώτες στους οποίους περιλαμβάνονται ιταλικές ειδικές δυνάμεις αλλά και Κούρδοι μαχητές Peshmerga.

Οι μηχανικοί είναι επιφορτισμένοι με την έγχυση μίγματος τσιμέντου στα θεμέλια σε μια διαδικασία που ονομάζεται αρμολόγηση.

Σε μια μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε πέρυσι αναφέρεται ότι  επτά εκατομμύρια Ιρακινοί θα επηρεαστούν από τις πλημμύρες εάν σπάσει το φράγμα.

pentapostagma

Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *