20:34 - 26/03/2020

Το Βερολίνο «μίλησε»: Έρχεται 4ο κορωνο-μνημόνιο;

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

Άμεση ήταν η απάντηση του Βερολίνου στην χθεσινή επιστολή των 9 ηγετών της Ευρωζώνης (ανάμεσά τους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης) στην οποία ζήτησαν την έκδοση ευρωομολόγου ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την ανάκαμψη των κρατών τους από την οικονομική καταστροφή των περιοριστικών μέτρων για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ απάντησε λέγοντας, πως «η θέση της Καγκελαρίας παραμένει ότι όποια χώρα θέλει βοήθεια από την ΕΕ θα πρέπει να απευθυνθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης», ξεκαθαρίζοντας πως η όποια βοήθεια θα πρέπει να συνοδεύεται κι από «όρους», κάτι που με λίγα λόγια σημαίνει…. Μνημόνιο.

Λίγες ημέρες πριν ο Γερμανός υπ Οικονομίας Πίτερ Άλτμάιερ «έθεσε τον τόνο» υποστηρίζοντας πως για την Γερμανία δεν υπάρχει θέμα ευρωομολόγου, προαναγγέλλοντας μάλιστα και επιστροφή στην λιτότητα. Νωρίτερα Γερμανός αξιωματούχος είχε δηλώσει στο Bloomberg πως η οικονομία της Ιταλίας έχει «δομικά προβλήματα» υπονοώντας πως αυτά ήρθαν στην επιφάνεια με τον κορωνοϊό.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα χλωμό σκηνικό για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος των ευρωομολόγων, αφού η Γερμανία αρνείται να συμμετάσχει σε χρέος άλλων χωρών χωρίς να τους ασκεί κάποιον έλεγχο, ενώ ταυτόχρονα «τρέμει» κι ενδεχόμενο πληθωρισμό του Ευρώ, ο οποίος θα πλήξει τα μεγάλα αποθέματα των γερμανικών τραπεζών και τις γερμανικές βιομηχανίες.

Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση επέβαλε ολική απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ η εξάπλωση των κρουσμάτων του κορωνοϊού είχε σταθερή προς πτωτική τάση σύμφωνα με την καμπύλη του ΕΟΔΥ, και πάντως σίγουρα όχι τάση ραγδαίας αύξησης (η οποία δήθεν οφείλεται στην ανευθυνότητα των πολιτών) όπως έλεγαν επανειλημμένως τις τελευταίες ημέρες κυβερνητικά στελέχη και συστημικά ΜΜΕ.

Στην πραγματικότητα ο λόγος που επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας δεν είναι γιατί υπάρχει ραγδαία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων του ιού (κάτι που παραδέχτηκε και ο ίδιος ο κ.Τσιόδρας) αλλά γιατί οι μνημονιακές πολιτικές (τις οποίες αρκετά στελέχη της κυβέρνησης υπηρέτησαν και μάλιστα «περήφανα»), έχουν φτάσει το ΕΣΥ σε τέτοια κατάσταση που δεν μπορεί να διαχειριστεί ούτε μερικές δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα.

Μάλιστα στο Μαξίμου πανηγυρίζουν γιατί πήραν σκληρά περιοριστικά μέτρα νωρίς. Άραγε έχει αναλογιστεί κανείς γιατί οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες δεν επέβαλαν αμέσως lockdown, παρά μόνο σαν έσχατη λύση, όταν τα κρούσματα είχαν αυξηθεί δραματικά; Λέτε να μην το είχαν σκεφτεί;

Προφανώς, γιατί οι οικονομικές του συνέπειες είναι τέτοιες που μόνο ως λύση απελπισίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Ως αποτέλεσμα εν μια νυκτί 1.500.000 Έλληνες έμειναν χωρίς εισόδημα και 41.000 εργαζόμενοι έχουν ήδη απολυθεί! Μάλιστα ενώ άλλες χώρες έχουν προαναγγείλει μέτρα έως και 20% του ΑΕΠ (Ισπανία,Γαλλία,Γερμανία) η Ελλάδα έχει προαναγγείλει μέτρα 10 δισ. ευρώ, περίπου 5,5% ΑΕΠ, τη στιγμή που μόνο τα δηλωμένα έσοδα από τον τουρισμό, ο οποίος έχει «κατεβάσει» ρολά, έφτασαν το 2019 τα 18 δισ. ευρώ.

Αντιλαμβανόμαστε πως η ελληνική οικονομία για να «επιπλεύσει» χρειάζεται τουλάχιστον 40-50 δισ. ευρώ και μάλιστα σε ρευστό, καθώς μόνο μέτρα ελάφρυνσης δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα αφού με μηδενικά εισοδήματα ο κόσμος δεν θα έχει να πληρώσει φόρους, εισφορές και δόσεις ούτως η άλλως.

Ο υπ.Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης πολύ σωστά μίλησε για ένα ισχυρό δημοσιονομικό-σοκ μόλις τελειώσει η κρίση του κορωνοϊού. Το ερώτημα είναι που θα βρει η Ελλάδα τα λεφτά για να πετύχει αυτό το δημοσιονομικό σοκ. Ακόμα και το μαξιλαράκι των 35 δισ (τα οποία είναι δανεικά) αντιλαμβανόμαστε ότι δεν φτάνει, καθώς αποτελεί «καβάτζα» και για τα επόμενα έτη.

Αν δεν προχωρήσει το εγχείρημα με τα ευρωομόλογα με το οποίο η Ελλάδα πολύ σωστά υπογράφοντας την επιστολή έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ, ο μόνος τρόπος θα είναι η εκ νέου προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης κάτι που σημαίνει (και) για την Ελλάδα νέο μνημόνιο αφού σίγουρα οι Γερμανοί θα εντοπίσουν «δομικά προβλήματα» (και) στην ελληνική οικονομία.

Μάλιστα το έδαφος ήδη έχει αρχίσει σιγά-σιγά και προετοιμάζεται. Ο Κυριάκος Μητσοτακης σε ένα από τα διαγγέλματά του έκανε λόγω για «εφιαλτική επόμενη ημέρα» και «οικονομία πολέμου», ενώ ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε για «κρίση που θα βαθύνει κι άλλο».

Εννοείται πως στην κυβέρνηση θα τα ρίξουν όλα στον κορωνοϊό και σε μερικούς «ανεύθυνους πολίτες», οι οποίοι την «ανάγκασαν» να λάβει σκληρά περιοριστικά μέτρα «για να μας σώσει».

Όμως σε περίπτωση που δεν υπάρξει εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και οι νεκροί δεν ξεπεράσουν τις μερικές δεκάδες το αφήγημα «για όλα φταίει ο κορωνοϊός τι να κάναμε να σας αφήναμε να πεθάνετε;» θα γίνει όλο ένα πιο δύσκολο να σταθεί, αφού οι πολίτες θα αρχίσουν να ξανασκέφτονται την αναλογία του κινδύνου από τον ιό, και της δεύτερης οικονομικής τους καταστροφής μέσα σε 10 χρόνια. Επιπλέον ο ευρωσκεπτικισμός θα εκτιναχθεί σε επίπεδα μεγαλύτερα της πενταετίας 2010-2015, κάνοντας οποιαδήποτε κυβέρνηση αρνηθεί να αντισταθεί στην ΕΕ, αντιδημοφιλή.

ΥΓ. Αυτό ας είναι τουλάχιστον μία αφορμή για να σταματήσει όλη αυτή η ανοησία περί «βαριάς βιομηχανίας» του τουρισμού, λες και η Ελλάδα είναι τα νησιά Φίτζι ή κάποιο ημι-αυτόνομο νησιωτικό κρατίδιο της Καραϊβικής, διότι με σεζόν που κρατάει 5 μήνες το πολύ (ενώ άλλοι προορισμοί έχουν 12μηνη σεζόν αφού έχουν συνεχώς ζέστη) δεν είναι δυνατόν ο τουρισμός να αποτελεί την κύρια οικονομική δραστηριότητα της χώρας.

Ο Άρης Δημητρακόπουλος είναι αρχισυντάκτης του Pronews.gr

Twitter: @ArisDimitrako

Loading...
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (9)

 1. Θα ελεγα τι θα παρει η χοντη το μπαζο αλλα δεν θελω να γινω χυδαιος.
  Το παιχνιδι εχει ξεφυγει χοντρη και τα μνημονια θα τα βαλεις στον….

 2. ΑΡΧΑΙΑ ΨΥΧΗ ΣΕ ΝΕΑ ΣΑΡΚΑ 03/26/2020 @ 26 Μαρτίου, 2020 9:21 μμ

  Ο ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΘΑ ΞΕΒΡΩΜΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΕΣ ΚΑΜΠΑΛΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ.
  Ο ΤΡΑΜΠ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥ ΔΕΝ ΤΟΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟΝ ΑΦΗΝΕΙ ΣΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΔΟΣΕΙ ΑΠΟ 1000 ΕΩΣ 4000 ΧΙΛ. ΔΟΛ. ΣΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΛΟΓΩ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΣΤΗΜΙΚΟΙ ΚΑΜΠΑΛΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΦΗΣΑΝ. ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΑΝΕ ΜΕ ΝΥΧΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΟΝΤΙΑ. ΔΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΣΕ ΤΙ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ Ο ΤΡΑΜΠ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ ΤΟΥ. https://youtu.be/SGlHSeKCoHg

 3. ΑΡΧΑΙΑ ΨΥΧΗ ΣΕ ΝΕΑ ΣΑΡΚΑ 03/26/2020 @ 26 Μαρτίου, 2020 9:25 μμ

  ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ΘΕΡΜΑ ΤΗΝ ΒΑΣΟΥΛΑ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ.


 4. ΑΡΧΑΙΑ ΨΥΧΗ ΣΕ ΝΕΑ ΣΑΡΚΑ 03/26/2020 @ 26 Μαρτίου, 2020 9:34 μμ

  Ο ΜΠΙΛ ΓΚΕΙΤΖ Ο ΣΟΡΟΣ Ο ΠΑΠΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΑΘΛΗΤΕΣ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΟΙ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΑΜΠΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΛΙΤ, ΘΑ ΣΥΛΛΗΦΘΟΥΝ ΟΛΟΙ.

 5. ΑΡΧΑΙΑ ΨΥΧΗ ΣΕ ΝΕΑ ΣΑΡΚΑ 03/26/2020 @ 26 Μαρτίου, 2020 9:40 μμ

  ΨΑΞΤΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΔΡΕΝΟΧΡΩΜΙΟ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ Η ΚΑΜΠΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΛΙΤ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΟ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ.
  ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ΝΙΚΟ ΚΑΙ ΒΑΣΟΥΛΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΒΙΝΤΕΟ. ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ Η ΒΑΣΟΥΛΑ ΝΑ ΜΑΣ ΔΟΣΕΙ ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ.

 6. ΑΡΧΑΙΑ ΨΥΧΗ ΣΕ ΝΕΑ ΣΑΡΚΑ 03/26/2020 @ 26 Μαρτίου, 2020 9:52 μμ

  ΔΙΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΕΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ ΠΩΣ Ο ΤΡΑΜΠ ΞΕΒΡΑΚΩΝΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΚΑΜΠΑ-ΛΙΣΤΕΣ.

 7. Επειδή το βλέπω να μας κάνουν σιγά σιγά Βενεζουέλα, όχι απότομα γιατί θα τρομάξουν τα μπε, προτείνω σε όσους ακόμα δεν έχουν κάνει βήματα για να είναι η οικογένειά τους αυτάρκης, να τα κάνουν τώρα. Επίσης όσοι έχετε αρκετά χρήματα έξω από τράπεζα καλό θα ήταν να μετατραπούν σε χρυσό. Αν δεν θέλετε να κάνετε το πρώτο κάντε οπωσδήποτε το δεύτερο.

 8. ΑΡΧΑΙΑ ΨΥΧΗ ΣΕ ΝΕΑ ΣΑΡΚΑ 03/26/2020 @ 26 Μαρτίου, 2020 10:04 μμ

  ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΤΟΥΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ.
  iskra.gr/%cf%84%ce%bf-%cf%84%ce%ad%ce%bb%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b5%cf%85%cf%81%cf%8e/

 9. Το ξήλωμα της ΕΕ μόλις άρχισε… Θέλω να δω τι Ευρώπη θα μείνει χωρίς Ιταλία και Ισπανία, διότι μην έχει κανείς αμφιβολία ότι αυτές οι δύο χώρες θα κάτσουν να υπομενουν τα γούστα των Γερμανών…. Οι δύο χώρες θα κουνησουν μαντήλι, αλλάζει λοιπόν όλο το τοπίο όπως το ξέραμε Έλληνες σύντομα κοντά μας

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*