ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»

Τι συμβολίζει ο χαιρετισμός του Ερντογάν με τα 4 υψωμένα δάχτυλα μέσα στην Αγιά Σοφιά

· Κατοχικά Νέα

Σε πολλές δημόσιες εμφανίσεις του, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνηθίζει να κάνει ένα χαιρετισμό, όπου υψώνει τα τέσσερα του δάχτυλα, διπλώνοντας την ίδια ώρα τον αντίχειρα στο εσωτερικό της παλάμης. Το ίδιο έκανε και μέσα στην Αγιά Σοφιά, προκαλώντας τους Χριστιανούς όλου του κόσμου.

Τι ακριβώς κρύβεται πίσω από αυτό τον παράξενο συμβολισμό, ποιες οι καταβολές του και ποιος ο αντίκτυπός του σήμερα;

Πρόκειται ουσιαστικά για τον χαιρετισμό που ονομάζεται «ραμπιά» και στα αραβικά σημαίνει τέταρτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για πρώτη φορά, ο συγκεκριμένος χαιρετισμός χρησιμοποιήθηκε στο Κάιρο το 2013 από οπαδούς της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και υποστηρικτές του πρώην ισλαμιστή Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι στην πλατεία Ραμπιάτουλ Αντεβιγέ.

Όσοι τη χρησιμοποιούν, αναφέρουν πως η χειρονομία εκφράζει την αλληλεγγύη στους «χιλιάδες τραυματίες, που σκοτώθηκαν και έχουν καεί από τον αιγυπτιακό στρατό», κατά τη διάρκεια της ανατροπής του καθεστώτος Μόρσι.

Έκτοτε έχει υιοθετηθεί από πολλές ισλαμιστικές ομάδες, μεταξύ των οποίων και του Κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ της Τουρκίας, όπου πολλά στελέχη, οπαδοί και υπουργοί, αλλά και θρησκευτικοί και συντηρητικοί κύκλοι, τη χρησιμοποιούν δημόσια.

Ο Αρχηγός των Γκρίζων Λύκων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ένα στέλεχος της τουρκικής ολυμπιακής αποστολής στο Ρίο, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Νεολαίας και Αθλητισμού Μεχμέτ Μπαϊκάν, έκανε το σήμα κατά την παρέλαση των εθνικών ομάδων στην τελετή έναρξης.

Ιστορικά, αξίζει να σημειωθεί ότι η πλατεία Ραμπιάτουλ Αντεβιγέ της Αιγύπτου πήρε την ονομασία της από τη Ραμπιά, ποιήτρια και εξέχουσα προσωπικότητα του τάγματος των Σούφι τον 8ο μ.Χ. αιώνα.

Δείτε τις φωτογραφίες

Το σήμα στο γραφείο του Ερντογάν

Προεκλογική εκδήλωση του ΑΚΡ

Ο φονταμενταλιστής ιεροκήρυκας Krekar, που εδρεύει στη Νορβηγία, στο περιφερειακό δικαστήριο του Όσλο

Άγαλμα στην Τουρκία.

ΠΗΓΗ: SIGMALIVE

enikos.gr

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Μόντι προς Πούτιν: «Από τον ατελείωτο πόλεμο στο τέλος του» – Το μήνυμα της Ινδίας για την ΟυκρανίαΔΙΕΘΝΗ

Νέος γεωπολιτικός άξονας στη Μεσόγειο; Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και Ινδία απέναντι στην προσέγγιση Τουρκίας–Πακιστάν

Πλοίο στο Αιγαίο - φωτογραφία αρχείουΔΙΕΘΝΗ

Ναυάγιο στην Κερύνεια: Τουρκικό πολεμικό με βαθυσκάφος-drone ψάχνει το Filo Jet – 20 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι

Κώδικας και σύστημα τεχνητής νοημοσύνης σε οθόνη - φωτογραφία αρχείουTech

Η ΕΕ ξεκινά ελέγχους σε πάνω από 30 εταιρείες AI – Στο μικροσκόπιο ασφάλεια, copyright και διαφάνεια

10 απαντήσεις στο “Τι συμβολίζει ο χαιρετισμός του Ερντογάν με τα 4 υψωμένα δάχτυλα μέσα στην Αγιά Σοφιά”

  1. Εμείς μπορούμε να τους χαιρετάμε με ΕΝΑ ΜΟΝΟ δάχτυλο. …..αρκεί να είναι το ΜΕΣΑΙΟ!!!!!!

  2. Ραμπια=αραπια=αραβια [8ος αιωνας ] τοτε οι αραβες στα 4 σημεια του ”κοσμου”. Ενθυμουνται τον 8ο αιωνα οπου οι της παλαιας διαθηκης της νοτιας ασιας εξαπλωνονταν προς ολες τις κατευθυνσεις του οριζοντα λεηλατωντας τα παντα χρησιμοποιοντας το οπιο και επισης την ιδια εποχη , 8ος αιωνας , κατεβηκαν οι βορειοι ασιατες ,νικηφοροι πουντσοι [φωκαδες] με την δυναμικη του ωμοφαγου και με τους σκυθοσαρματες βοηθους ωσαν πρωην χριστιανοιουδαιοι αλλα συν το οπιο του τοτε αφγανισταν δειχνουν και αυτοι τα τεσσερα δαχτυλα- τις τεσσερες κατευθυνσεις τους – και προσπαθουν σημερα να ξαναθυμιθουν τις ”’ωραιες λεηλασιες λαων και πολιτισμων ”’ που εξαφανησαν , και μειναμε εμεις σημερα να συζηταμε για τους Σουφηδες της καρδιτσας τα χασισια των τρικαλων και τις πουτανιες τις βολιωτικες και με τις ληστειες ”’παντοδαπους”’εδαφους της λαρισας. Και το χειροτερο …ξυπνησαν καποιοι κουμανοι και πακιστανοι στις ευρυτανικες πλαγιες και επισης τους ακολουθουν οι σκυθες οι κρυμενοι αγριοι του αγρινιου και οι διπλανοι μογγολοι που καρλελιζουν……προσοχοι ελληνες οι απογονοι του αβρααμ-αραβα- ξαναπαιρνουν οπιο αφγανικο .

  3. Eίναι και μια χειρονομία με αποκρυφιστική δύναμη, είχε γράψει και ο stranger παλιότερα και λέγεται koth, νομίζω αποκλείει από κάτι, μάλλον μη επιθυμητό γι΄αυτόν που την κάνει, ας πει κάποιος που γνωρίζει καλύτερα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elΕλληνικά