ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»
⌂

Τεχνητή νοημοσύνη εναντίων ζώων – Η πρώτη «Animal-AI Olympics»

· Κατοχικά Νέα

Μερικά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να κάνουν πράγματα που ούτε οι άνθρωποι δεν είναι σε θέση να κάνουν. Όμως πόσο έξυπνη είναι τελικά η τεχνητή νοημοσύνη και πώς τα πάει σε πραγματικές συνθήκες σε σχέση με μία μέλισσα, ένα ποντίκι, έναν σκύλο ή έναν χιμπατζή;

Την απάντηση καλείται να δώσει ο πρώτος μεταξύ τους διαγωνισμός, με την ονομασία «Animal-AI Olympics», που άρχισε την 1η Ιουλίου και τα αποτελέσματα αναμένονται εντός του Δεκεμβρίου φέτος. Διάφορα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα διαγωνισθούν απέναντι σε διάφορα είδη ζώων, με έπαθλο 10.000 δολαρίων για τον νικητή. Η πρωτοβουλία ανήκει στο Κέντρο Leverhulme για το Μέλλον της Νοημοσύνης του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και στο ερευνητικό κέντρο Good AI της Πράγας.

Η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) έχει κάνει αναμφισβήτητες προόδους τα τελευταία χρόνια, ξεπερνώντας τους ανθρώπους σε διάφορα παιγνίδια (σκάκι, Go, πόκερ κ.ά.), ακόμη και σε ιατρικές διαγνώσεις. Όμως ακόμη και τα πιο «έξυπνα» συστήματα δεν φαίνονται ικανά να ανταγωνιστούν ένα απλό ζώο, το οποίο ψάχνει την τροφή του σε ένα περιβάλλον που αλλάζει συνεχώς και απρόσμενα.

Η μακραίωνη εξέλιξη έχει προικίσει τα ζώα με μία έμφυτη εξυπνάδα και προσαρμοστικότητα, που τώρα η τεχνητή νοημοσύνη καλείται να αντιμετωπίσει. Το ζώο μπορεί να λύσει ένα πρόβλημα που δεν έχει αντιμετωπίσει ξανά στο περιβάλλον του, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη συνήθως αποτυγχάνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στόχος του διαγωνισμού είναι να «τεστάρει» τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης σε πράγματα που δεν έχουν ξαναδεί ποτέ πριν. Ορισμένα πειράματα-αγωνίσματα θα είναι εμπνευσμένα από τους μύθους του Αισώπου, όπως αυτός με το κοράκι που βρίσκει έναν ευφάνταστο τρόπο για να φτάσει το φαγητό του.

pentapostagma.gr

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Ενδεικτική φωτογραφία αρχείου, όχι από το συγκεκριμένο γεγονόςΔΙΕΘΝΗ

Πέθανε στα 30 του ο δημιουργός του Stick Run, Μάνουελ Ότο – Η ανακοίνωση της ομάδας και το περιστατικό στο Twitch

Ενδεικτική φωτογραφία αρχείου, όχι από το συγκεκριμένο γεγονόςΔΙΕΘΝΗ

ΠΑΝΩΛΗ ΣΤΗ ΣΙΒΗΡΙΑ; Η 28χρονη που πέθανε σε εργαστήριο, οι 5.000 εξετάσεις και όσα πραγματικά γνωρίζει ο ΠΟΥ

Ενδεικτική φωτογραφία αρχείου, δεν απεικονίζει το συγκεκριμένο γεγονόςΔΙΕΘΝΗ

Ομάν: Ροζ δελφίνι κολυμπούσε μπροστά σε λουόμενους – Γιατί αλλάζει το χρώμα των δελφινιών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *