Τα πρώτα κατοικήσιμα 3D εκτυπωμένα σπίτια

Η ολλανδική πόλη Αϊντχόφεν πρόκειται να είναι η πρώτη στον κόσμο που διαθέτει κατοικήσιμα σπίτια εκτυπωμένα από έναν 3D εκτυπωτή – μια καινοτομία που πιστεύεται ότι θα φέρει επανάσταση στον κατασκευαστικό κλάδο.

Από τις πρώτες πέντε νέες κατοικίες που θα τεθούν στην αγορά ενοικίασης το επόμενο έτος, η μικρότερη, έχει δύο υπνοδωμάτια και έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον 20 οικογενειών, μόλις μία εβδομάδα μετά την επίσημη ανακοίνωσή τους.

Η εναλλακτική μέθοδος χτισίματος κατοικιών θα μειώσει το κόστος και τις περιβαλλοντικές ζημιές μειώνοντας την ποσότητα τσιμέντου που χρησιμοποιείται, δήλωσε ο Rudy van Gurp, διευθυντής της κατασκευαστικής εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο.

Ο τρισδιάστατος εκτυπωτής που χρησιμοποιείται είναι ουσιαστικά ένας τεράστιος ρομποτικός βραχίονας που στρώνει ένα ειδικά διαμορφωμένο τσιμέντο, που λέγεται ότι έχει την υφή χτυπημένης κρέμας.

Το τσιμέντο είναι «τυπωμένο» σύμφωνα με το σχεδιασμό ενός αρχιτέκτονα, προσθέτοντας το ένα στρώμα πάνω στο άλλο για να δημιουργηθεί ένας τοίχος και να αυξηθεί η αντοχή του. «Δεν χρειαζόμαστε τα καλούπια που χρησιμοποιούνται στη δημιουργία σπιτιών που κατασκευάζονται με τσιμέντο σήμερα, και έτσι δεν θα χρησιμοποιήσουμε περισσότερο τσιμέντο από ό, τι είναι απαραίτητο», δήλωσε ο Van Gurp.

Μόνο οι εξωτερικοί και εσωτερικοί τοίχοι του πρώτου από τα νέα πέντε σπίτια θα κατασκευαστούν χρησιμοποιώντας τον εκτυπωτή. Μέχρι να κατασκευαστεί το πέμπτο από τα σπίτια – αποτελούμενο από τρεις ορόφους και τρία υπνοδωμάτια – οι ειδικοί ευελπιστούν ότι οι σωλήνες αποστράγγισης και οι υπόλοιπες απαραίτητες εγκαταστάσεις θα γίνονται επίσης χρησιμοποιώντας τον εκτυπωτή.

Η χρήση της τρισδιάστατης εκτύπωσης ανοίγει επιπλέον τη δυνατότητα τοποθέτησης ασύρματων αισθητήρων απευθείας στους τοίχους των κατοικιών, ώστε να δημιουργείται ένα «έξυπνο σπίτι», ενσωματώνοντας όλα τα απαραίτητα χειριστήρια φωτισμού, θέρμανσης και ασφάλειας.

Οι σχεδιαστές περιγράφουν τις συγκεκριμένες κατασκευές ως «ακανόνιστα μπλοκ στο πράσινο τοπίο». Κι αυτό γιατί η 3D εκτύπωση επιτρέπει την κατασκευή κτιρίων «σχεδόν οποιουδήποτε σχήματος… ενώ το παραδοσιακό σκυρόδεμα είναι πολύ πιο άκαμπτο».

Ο Van Gurp δήλωσε, ακόμα, ότι η ομορφιά της τρισδιάστατης εκτύπωσης έγκειται στο ότι οι άνθρωποι θα μπορούν εγκαίρως να κατασκευάσουν σπίτια που ταιριάζουν στα δικά τους γούστα.

Τα πέντε σπίτια – που κατασκευάζονται διαδοχικά στην περιοχή Μερχόφεν, κοντά στο αεροδρόμιο του Αϊντχόφεν, θα ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα του 2019. Ο Van Gurp πιστεύει ότι η χρήση τρισδιάστατων εκτυπωτών στην κατασκευή κατοικιών θα αρχίσει να χρησιμοποιείται κατά κόρον μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

perierga.gr

Πρόταση βιβλίου απο το Κατοχικά Νέα ΤΙΤΛΟΣ :


Ο παράγοντας ΝΑΙ

«Θέλεις να πάμε σινεμά;» , μια απλή, καθημερινή ερώτηση που εκφράζει μια απλή, καθημερινή επιθυμία. Για να πραγματοποιηθεί όμως θα πρέπει ο συνομιλητής μας να απαντήσει ΝΑΙ. Μια απλή λέξη, που όμως είναι το βασικό κλειδί για να υλοποιηθεί η επιθυμία-ανάγκη μας. Αυτή την απλή λέξη θα την ξαναχρειαστούμε για να προσληφθούμε σε κάποια δουλειά , για να πραγματοποιήσουμε οποιαδήποτε ανάγκη μας, που η υλοποίησή της δεν εξαρτάται μόνο από τις δικές μας ενέργειες.

Η Tonya Reiman εξηγεί πώς ακριβώς λειτουργεί η επικοινωνία και ποιες στρατηγικές πρέπει να ακολουθήσουμε για αν εξασφαλίσουμε το ΝΑΙ που μας ενδιαφέρει. Ένας πλήρης οδηγός για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του συνομιλητή, για να μετατρέψουμε τη δική μας ανάγκη σε δική του, για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που θα μας παρουσιάσει και να οδηγηθούμε στην επίτευξη των στόχων μας.

ΤΙΜΗ 19,00€ + 1.80 ΕΥΡΩ ΑΝΤΙΚΑΤΑΒΟΛΗ + Για Αττική 2,10 μεταφορικά- Για Επαρχία 2.60

ΑΓΟΡΑ ΜΕ ΑΝΤΙΚΑΤΑΒΟΛΗ

2 thoughts on “Τα πρώτα κατοικήσιμα 3D εκτυπωμένα σπίτια

  1. ENG says:

    τοσοι αστεγοι που υποφερουν υπαρχουν παντου στον κοσμο και εδω, ας δουμε τι μπορει να γινει με αυτες τις νεες τεχνολογιες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *