in

ΣΥΡΙΑ, ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΛΙΒΥΗ, ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ…ΒΑΛΚΑΝΙΑ. ΤΟ «ΠΑΙΧΝΙΔΙ» ΧΟΝΤΡΑΙΝΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Το βασικό αξίωμα το λέει ξεκάθαρα : Στις διεθνείς σχέσεις δεν υπάρχουν φίλοι και φιλίες, παρά μόνο συμφέροντα συχνά βουτηγμένα το αίμα εκατομμυρίων αθώων.

Στην σημερινή εποχή το επίκεντρο των διεθνών σχέσεων και διπλωματικών παιχνιδιών είναι το ενεργειακό. Οι ολοένα αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες έχουν αναγκάσει τις μεγάλες δυνάμεις, αλλά και τις μικρότερες χώρες, να βρίσκονται σε μια τρομερή δίνη εξελίξεων συχνά ανεξέλεγκτων, με πολλά θύματα μεταξύ των πολιτών κυρίως των αδύναμων χωρών.

Η λεγομένη Αραβική Άνοιξη, τα αιματηρά γεγονότα στην Συρία και στην Λιβύη, η λεγομένη «εξέγερση» στην Ουκρανία, και τώρα τα γεγονότα στην Βενεζουέλα, όλα περιστρέφονται πάντα στο ίδιο επίκεντρο και καυτό θέμα, στο ζήτημα της ενεργειακής αυτάρκειας, της εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων του πλανήτη που σταδιακά στερεύουν και στο θέμα του έλεγχου των ενεργειακών αγωγών.

Η Ουκρανία είναι το κεντρικό σημείο διέλευσης των ενεργειακών αγωγών από την Ρωσία προς την ενεργειακά εξαρτώμενη Ευρώπη, κάτι που οι ΗΠΑ και η συνεπικουρουμένη Γερμανία ήθελαν πάντα να το αλλάξουν με κάθε μέσο, (πλατεία Μεϊντάν).

Η χώρα μας που βρίσκεται στην ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο, είναι ένα από τα επίκεντρα του ενεργειακού «πολέμου» στην περιοχή, που όσο περνά ο καιρός θα εντείνεται ακόμα περισσότερο έχοντας απέναντι και μια Τουρκία ανεξέλεγκτη που δεν θέλει να μείνει εκτός παιχνιδιού με όποιο τίμημα, ακόμα και με θερμή κατάσταση.

Η Βενεζουέλα είναι κάτι ανάλογο καθώς στην περιοχή της υπάρχουν τα μεγαλύτερα ενεργειακά κοιτάσματα της Λατινικής Αμερικής και εδώ το πρόβλημα δεν είναι αν ο Μαδούρο μείνει ή φύγει από την εξουσία, αλλά το ποιος θα ελέγχει και θα καρπώνεται αυτά τα ενεργειακά κοιτάσματα. Κάτι ανάλογο τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη και με τα Βαλκάνια, κύρια οδός διέλευσης των ενεργειακών αγωγών από Ανατολάς προς Δυσμάς και των υδάτινων διαδρομών από Βορά προς Νότο. Η συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα σημαντικό επακόλουθο.

Όλα αυτά βέβαια θα πρέπει να εξετάζονται σε σχέση με την χώρα μας και με τις επιπτώσεις στον ελληνικό λαό, που ήδη έχει γίνει το θύμα της μετακίνησης εκατοντάδων χιλιάδων από την Ανατολή και τον Νότο προς την Ελλάδα.

Το μέλλον σε όλο αυτό το παιχνίδι με τις περιφερειακές συγκρούσεις διαγράφεται πολύ καυτό και οι μεγάλες υπερδυνάμεις συνεχώς ανασυντάσσουν την ισχύ τους για… κάθε «ενδεχόμενο» ακόμα και για πυρηνική αναμέτρηση.

Το πρόβλημα είναι τι συμφέρει περισσότερο την χώρα μας, ένα πρόβλημα που δυστυχώς σχετίζεται με ένα ξεπουλημένο μιντιακό σύστημα και την ανυπαρξία πολιτικής ηγεσίας που να έχει σαν προτεραιότητα το εθνικό συμφέρον, κάτι που παρατηρείται μόνιμα σχεδόν στην γειτονική Τουρκία.

Μήπως είμαστε μια ανάλογη Βενεζουέλα, ένα ανάλογο Κατάρ, μια ανάλογη Ουκρανία, με διαφορετικά φυσικά κριτήρια και δεδομένα ; Ήδη οι Αμερικανοί και στο βάθος οι Ισραηλινοί έδειξαν τις εν ψυχρώ προθέσεις τους, χωρίς καν να μας ρωτήσουν, να μας χρησιμοποιήσουν στο παιχνίδι της αντιπαλότητας τους κατά της Τουρκίας.

Σκεφτείτε αν αύριο τα ξαναβρούν, τότε το τίμημα θα μας είναι πολύ βαρύτερο από μια μνημονιακή καταστροφή.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
nikosxeiladakis.gr

Report

What do you think?

Written by Κατοχικά Νέα

Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια!
Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

3 Comments

Leave a Reply
  1. ΔΕΝ ΧΑΝΕΙ Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΕ ΚΑΜΟΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ .ΑΝ Ο ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΤΡΕΛΑ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΥΝΙΑ ΜΠΕΛΑ( ΑΛΛΑ ΣΑΝΤΑΜ)Η’ ΣΤΗ ΞΙΦΟΛΟΝΧΗ ( ΑΛΛΑ ΚΑΝΤΑΦΙ),ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΜΑΤΑ ΜΕ Η’ΧΩΡΙΣ ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΒΑΨΕΙ ,ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΣΤΡΗΜΟΞΟΥΝ ΤΟΥΣ ΡΩΣΣΟΥΣ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟ ΜΙΣΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΦΑΣΑΡΙΕΣ .ΤΩΡΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΤΟΝ ΕΝΔΟΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΤΕΥΝΑΣΜΟ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ .ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΗΝ ΕΡΜΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ,,,ΤΟ ΛΕΝΕ ΣΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ ..ΤΗΣ ΠΟΥΤΑΝΑΣ

    • Μας εχουν χεσ…..ους οι μεγαλοι, ειδικα με τους νενεκους που μας κυβερναν. Σιγουρα απο την κριση μονο χαμενοι θα βρεθουμε, καθοτι διχασμενοι οπως παντα σε δεξιους, αριστερους,προδοτες,πατριωτες και η ….μπαλα χανεται. Οι νεοαποικοι εισερχονται χιλιαδες, ανταλλασοντας τον πληθυσμο και σε λιγο, υπομονη….τελειωνουμε. αν δεν γινει θαυμα…καληνυχτα, ελλαδα.

  2. ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΒΉΜΑ ΤΑΧΎ ΣΤΟΝ ΜΕΓΆΛΟ ΠΌΛΕΜΟ..ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΆ ΈΧΟΥΝ ΤΟΠΟΘΕΤΉΣΕΙ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΆ ΤΑ ΠΙΌΝΙΑ ΣΤΗΝ ΣΚΑΚΙΈΡΑ.
    TA ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΞΑΝΑΜΟΙΡΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΙΤΑ.ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΕΧΟΥΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΞΗΛΩΝΟΥΝ ΤΟ ΠΟΥΛΟΒΕΡ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΝΤΕΣ.. ΑΥΤΟ ΤΟ ΡΑΒΕ ΞΗΛΩΝΕ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΜΟΝΟ ΣΚΟΠΟ  ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΣΥΝΟΡΑ  ΔΙΑΛΥΟΝΤΑΣ ΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ  ΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΏΝΤΑΣ ΚΑΙΝΟΎΡΓΙΑ  .ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΑΙΤΑΝΑΚΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΦΗΣΕΙ ΜΙΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΓΙΑ  ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ . Δεν εννοώ  ως αφεντικά το φυσικό πρόσωπο κάποιου.Ως αφεντικά εννοώ τα παγκόσμια συμφέροντα τα οποία ειναι αλληλένδετα. και αποσκοπούν στην υποταγή των πάντων. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΙΛΙΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΚΡΑΤΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.
    Πιστευα οτι οι περισσοτεροι ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΟΤΙ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΟΥ ΔΈΧΕΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΛΟΓΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΡΥΚΤΟΥ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟΥ ΚΑΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΘΕΣΗΣ …ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΞΑΛΕΙΨΟΥΝ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ.ΘΕΛΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ..Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΘΟΛΉ ΑΝΑΜΝΗΣΗ …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετά την 1η έρχεται η 11η Μαΐου – Τι θα κάνουν στην «καρδιά» της Ευρώπης με το βλέμμα στραμμένο σε όλον τον πλανήτη

Τζούλιαν Ασάνζ: Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 50 εβδομάδων