10:15 - 25/10/2020

Σε ισχύ από τον Ιανουάριο η συνθήκη του ΟΗΕ για την απαγόρευση πυρηνικών όπλων

Τον Ιούλιο του 2017 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε υπέρ της υιοθέτησης Συνθήκης Απαγόρευσης Πυρηνικών Όπλων, που περιλαμβάνει σειρά απαγορεύσεων σε οποιαδήποτε σχετική ενέργεια. Έπρεπε να συγκεντρωθούν 50 υπογραφές για τεθεί σε ισχύ.

Η Συνθήκη για την απαγόρευση πυρηνικών όπλων αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις 22 Ιανουαρίου 2021 καθώς έλαβε τις 50 υπογραφές που απαιτούνταν, μετά την επικύρωση από την Ονδούρα το Σάββατο και από τις Τζαμάικα και Ναουρού την Παρασκευή, ανακοίνωσε η Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN).

Η Μη Κερδοσκοπική διεθνής εκστρατεία, που βοήθησε να υλοποιηθεί η συνθήκη, εξήγησε ότι η ενεργοποίησή της θα σημάνει ότι τα πυρηνικά όπλων θα μπουν στην κατηγορία απαγόρευσης «όπως ακριβώς τα χημικά και βιολογικά όπλα».

​«Πρόκειται για ένα ιστορικό ορόσημα αυτής της σημαντικής συμφωνίας. Πριν την υιοθέτηση της συνθήκης, τα πυρηνικά όπλα ήταν τα μόνο όπλα μαζικής καταστροφής που δεν απαγορεύονταν από το διεθνές δίκαιο, παρά τις καταστροφικές συνέπειές τους για την ανθρωπότητα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ICAN. «Πλέον, με την ισχύ της νέας συνθήκης, μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τα πυρηνικά όπλα αυτό που είναι: απαγορευμένα όπλα μαζικής καταστροφής, όπως τα χημικά και βιολογικά όπλα».

Η εκτελεστική διευθύντρια της ICAN, Μπεατρίς Φιν χαιρέτισε την επικύρωση της συνθήκης από 50 χώρες, κάνοντας λόγο για ιστορική στιγμή και «νέο κεφάλαιο στον πυρηνικό αφοπλισμό».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καλωσόρισε την έγκριση της συνθήκης εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στις χώρες που την επικύρωσαν.

Η συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων υπεγράφη τον Ιούλιο του 2017 από τον ΟΗΕ, ενώ οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ αρνήθηκαν την υπογραφή της.

Τον Οκτώβριο του 2018, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Γαλλία δήλωσαν από κοινού ότι αντιτίθενται στη συμφωνία και αρνούνται να την υπογράψουν. Οι διαφωνούντες με τη συμφωνία υποστήριξαν ότι η συνθήκη δεν συνεκτιμά βασικά προβλήματα που πρέπει πρώτα να επιλυθούν για την επίτευξη βιώσιμου πυρηνικού αφοπλισμού σε παγκόσμια κλίμακα και επίσης αντιτίθεται στη Συνθήκη για τη μη διάδοση πυρηνικών όπλων, κάτι που μπορεί να καταστήσει τον περαιτέρω αφοπλισμό πιο περίπλοκο.

sputniknews.gr

Loading...
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (1)

  1. Τι βλακειες διαβαζω και εαν καποιος θελει να ριξει μια πυρινικη θα υπακουση στο ΟΗΕ ειμαστε καλα?η το εχουμε χασει?

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*