Ερευνητικές ομάδες από το Πεκίνο και τη Μόσχα συνεργάζονται με σκοπό να αναπτύξουν τεχνολογίες που θα τους επιτρέπουν να επηρεάσουν την ατμόσφαιρα, γεγονός που δημιουργεί σενάρια για πιθανές στρατιωτικές εφαρμογές της τεχνολογίας αυτής.
Επιστήμονες από τη Ρωσία και την Κίνα πραγματοποίησαν μια σειρά πειραμάτων φέτος σε μια προσπάθεια να τροποποιήσουν ένα στρώμα της ατμόσφαιρας που είναι γνωστό ως ιονόσφαιρα, σύμφωνα με αναφορές της South China Morning Post.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η μελέτη πραγματοποιήθηκε προκειμένου να δοκιμαστεί μια νέα τεχνολογία με πιθανές στρατιωτικές εφαρμογές, καθώς οι εγκαταστάσεις όπως αυτή που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του πειράματος θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να «τροποποιήσουν τον καιρό και ακόμη και να δημιουργήσουν φυσικές καταστροφές» όπως οι καταιγίδες και οι τυφώνες, ή ακόμα και να «επηρεάσουν τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου».
Ωστόσο, ο Δρ Wang Yalu, συνεργαζόμενος ερευνητής με την Υπηρεσία Σεισμικών Κινδύνων της Κίνας, που συμμετείχε στη μελέτη, απέρριψε αυτές τις αξιώσεις.
«Κάνουμε μόνο καθαρή επιστημονική έρευνα. Αν υπάρχει κάτι άλλο, δεν είμαι ενημερωμένος γι ‘αυτό», ανέφερε.
Η μελέτη ανέφερε ότι περιλάμβανε μια ρωσική μονάδα ατμοσφαιρικής θέρμανσης που ονομάζεται Sura, που χτίστηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου κοντά στον οικισμό του Vasilsursk, εισφέροντας «μια μεγάλη ποσότητα μικροκυμάτων στην υψηλή ατμόσφαιρα» ενώ ένας Κινεζικός ηλεκτρομαγνητικός δορυφόρος παρακολούθησης που ονομάζεται Zhangheng-1 συλλέγει δεδομένα από την τροχιά.
Το πρώτο πείραμα διεξήχθη στις 7 Ιουνίου και οδήγησε σε φυσικές διαταραχές σε μια έκταση 49.000 τετραγωνικών μιλίων και σε υψόμετρο περίπου 310 μιλίων, προκαλώντας «μια ηλεκτρική ακίδα με 10 φορές περισσότερο αρνητικά φορτισμένα υποατομικά σωματίδια από τις γύρω περιοχές».
Το δεύτερο πείραμα, που διεξήχθη στις 12 Ιουνίου, περιελάμβανε αύξηση της θερμοκρασίας του «λεπτού, ιονισμένου αερίου σε μεγάλο υψόμετρο περισσότερο από 100 βαθμούς Κελσίου» μέσω ροής σωματιδίων.
Η ερευνητική ομάδα περιέγραψε τα αποτελέσματα των πειραμάτων ως «ικανοποιητικά» σε ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Earth and Planetary Physics, όπου δηλώνει ότι «η ανίχνευση διαταραχών στο πλάσμα… παρέχει στοιχεία για πιθανή επιτυχία μελλοντικών σχετικών πειραμάτων».
Οι ρώσοι και οι κινέζοι στρατιωτικοί δεν έχουν σχολιάσει ακόμα τις σχετικές αναφορές του δημοσιεύματος.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice