Ο πρώην Πρόεδρος Ροντρίγκο Ντουτέρτε συνελήφθη από την κυβέρνηση των Φιλιππίνων την Τρίτη, αφού –όπως ανακοίνωσε– έλαβε ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) που τον κατηγορεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Ο Ντουτέρτε έχει βρεθεί στο στόχαστρο έρευνας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου λόγω της βίαιης καταστολής του κατά των ναρκωτικών όσο βρισκόταν στην εξουσία, που σύμφωνα με δεδομένα της αστυνομίας στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 6.000 ανθρώπους, αν και ανεξάρτητοι παρατηρητές πιστεύουν ότι ο πραγματικός αριθμός των εξωδικαστικών εκτελέσεων θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος.
Ο 79χρονος Ντουτέρτε τέθηκε υπό κράτηση εν μέσω χαοτικών σκηνών στο κύριο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, Μανίλα, αφού επέστρεψε στις Φιλιππίνες από το Χονγκ Κονγκ την Τρίτη.
Το γραφείο της Interpol στη Μανίλα είχε λάβει «επίσημο αντίγραφο του εντάλματος σύλληψης από το ΔΠΔ» το πρωί της Τρίτης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Επικοινωνιών της Προεδρίας.
«Κατά την άφιξή του Ντουτέρτε, ο Εισαγγελέας υπέβαλε ενημέρωση από το ΔΠΔ για ένταλμα σύλληψης κατά του πρώην Προέδρου για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», αναφέρεται στην ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι ο Ντουτέρτε βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό κράτηση των αρχών.
Ο Ντουτέρτε αμφισβήτησε τη νομική βάση του εντάλματος. «Ποιος είναι ο νόμος και ποιο είναι το έγκλημα που διέπραξα;» είπε σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο από την κόρη του, Βερόνικα «Κίτι» Ντουτέρτε.
Το CNN ζήτησε σχόλιο από την Interpol και το ΔΠΔ. Κάποιοι σχολιαστές είχαν χαρακτηρίσει τον Ντουτέρτε «ο Τραμπ της Ασίας» λόγω του ανορθόδοξου ηγετικού του στυλ και της πομπώδους ρητορικής του. Ο Ντουτέρτε κέρδισε τις εκλογές του 2016 με την υπόσχεση να διεξαγάγει πόλεμο κατά των ναρκωτικών και των εμπόρων ναρκωτικών στο νοτιοανατολικό αυτό ασιατικό κράτος.
Η επακόλουθη βίαιη καταστολή οδήγησε στον θάνατο χιλιάδες ανθρώπους – πολλά θύματα ήταν νέοι άντρες από φτωχές παραγκουπόλεις, οι οποίοι δέχτηκαν πυρά από την αστυνομία και ενόπλους παρανόμους, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας που στόχευε εμπόρους.
Το αιματοκύλισμα προκάλεσε έρευνα του ΔΠΔ και πολύμηνη έρευνα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς και ξεχωριστή έρευνα στη Γερουσία υπό την ηγεσία εξαδέλφου του σημερινού προέδρου.
Ο Ντουτέρτε αρνείται επανειλημμένως τις εξωδικαστικές εκτελέσεις υπόπτων για ναρκωτικά, αν και έχει παραδεχτεί ανοιχτά ότι έδωσε εντολή στην αστυνομία να πυροβολεί υπόπτους που προβάλλουν αντίσταση στη σύλληψη.
Ο Ντουτέρτε απέσυρε τις Φιλιππίνες από το ΔΠΔ, όμως βάσει του μηχανισμού αποχώρησης του δικαστηρίου, το ΔΠΔ διατηρεί τη δικαιοδοσία για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου συμμετοχής ενός κράτους – στην προκειμένη περίπτωση, από το 2016 έως το 2019, όταν η αποχώρηση των Φιλιππίνων έγινε επίσημη.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση του Προέδρου Φερντινάντ Μάρκος τζούνιορ, ο οποίος εξελέγη το 2022, έχει υποδείξει ότι ο Ντουτέρτε θα μπορούσε να παραδοθεί στο δικαστήριο, σύμφωνα με το Reuters.
«Οι αρχές επιβολής του νόμου μας είναι έτοιμες να ακολουθήσουν ό,τι επιτάσσει ο νόμος, αν χρειαστεί να επιδοθεί ένταλμα σύλληψης λόγω αιτήματος της Interpol», δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα η υφυπουργός Επικοινωνίας της Προεδρίας Κλερ Κάστρο, σύμφωνα με το Reuters.
Σε εκδήλωση στο Χονγκ Κονγκ την Κυριακή, ο Ντουτέρτε επιτέθηκε στο ΔΠΔ εν μέσω εικασιών ότι ο διεθνής οργανισμός θα εκδώσει ένταλμα σύλληψης εις βάρος του για τον ρόλο του στην καταστολή κατά των ναρκωτικών.
«Από τις δικές μου πληροφορίες, έχω ένα ένταλμα … από το ΔΠΔ ή κάτι τέτοιο», είπε ο Ντουτέρτε στους υποστηρικτές του στο Χονγκ Κονγκ.
«Τι έκανα λάθος; Έκανα ό,τι μπορούσα στην εποχή μου, ώστε να υπάρχει λίγη ησυχία και ειρήνη για τις ζωές των Φιλιππινέζων».
Απαντώντας στις αναφορές ότι ο πρώην πρόεδρος τελεί υπό κράτηση, ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του Ντουτέρτε, Χάρι Ρόκε, δήλωσε: «Το ένταλμα σύλληψης δεν έχει καμία βάση, διότι εκδόθηκε σε χρόνο που δεν είμαστε πλέον μέλος του ΔΠΔ. Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι παράνομη κράτηση», πρόσθεσε ο Ρόκε σε ζωντανή μετάδοση στο Facebook. «Δεν έχουμε δει κανένα ένταλμα σύλληψης από την αστυνομία ή την Interpol».

Ωστόσο, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαιρέτισαν την κράτηση του Ντουτέρτε και κάλεσαν τις Φιλιππίνες να παραδώσουν τον πρώην πρόεδρο στο ΔΠΔ.
«Η κράτηση του Ντουτέρτε είναι ένα κρίσιμο βήμα για την απόδοση ευθυνών στις Φιλιππίνες», δήλωσε η Μπράιονι Λάου, αναπληρώτρια διευθύντρια για την Ασία στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Η σύλληψή του θα μπορούσε να φέρει τα θύματα και τις οικογένειές τους πιο κοντά στη δικαιοσύνη και στέλνει το σαφές μήνυμα ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου».
Πόλεμος κατά των ναρκωτικών
Προτού γίνει πρόεδρος, ο Ντουτέρτε έθεσε τις βάσεις για τον αιματηρό πόλεμο κατά των ναρκωτικών, στον οποίο η αστυνομία, έχοντας αίσθηση ατιμωρησίας, βρέθηκε αντιμέτωπη με χρήστες ναρκωτικών, μικροεμπόρους και βαρόνους.
Ως δήμαρχος της Νταβάο, μιας μητρόπολης 1,5 εκατομμυρίων κατοίκων στο νότιο νησί Μιντανάο, ο Ντουτέρτε έχτισε εθνική φήμη επί δύο δεκαετίες για την άτεγκτη προσέγγισή του στο έγκλημα.
Υποστήριζε μια σκληρή προσέγγιση προς τους εγκληματίες και ισχυριζόταν ότι μείωσε δραστικά τα προηγουμένως υψηλά ποσοστά βίαιης εγκληματικότητας στη Νταβάο. Ωστόσο, παράλληλα με αυτή τη φήμη, υπήρχαν κατηγορίες ότι συνδεόταν με εξωδικαστικές εκτελέσεις από μια καλά συντονισμένη ομάδα αυτοδικίας.
Στην τελευταία του προεκλογική ομιλία πριν τις εκλογές του 2016, είπε σε ένα πλήθος να «ξεχάσει τους νόμους για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
«Αν φτάσω στο προεδρικό μέγαρο, θα κάνω ακριβώς ό,τι έκανα ως δήμαρχος. Εσείς, έμποροι ναρκωτικών, ληστές και τεμπέληδες, καλύτερα να φύγετε. Γιατί ως δήμαρχος, θα σας σκοτώσω», είπε ο Ντουτέρτε.

Ως πρόεδρος, ο Ντουτέρτε ενστερνίστηκε το ίδιο αλογόκριτο ρητορικό ύφος που έδειχνε στην προεκλογική εκστρατεία.
Λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, έβρισε τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ως «γιο σκύλας» – αργότερα ωστόσο ζήτησε συγγνώμη και είπε ότι αναφερόταν σε έναν δημοσιογράφο.
Παρά την εύθραυστη υγεία του και την επικείμενη απειλή ενός εντάλματος σύλληψης από το ΔΠΔ, ο Ντουτέρτε δήλωσε τον Οκτώβριο υποψηφιότητα για τη δημαρχία της νότιας γενέτειράς του, κίνηση που ευρέως θεωρήθηκε προσπάθεια ενίσχυσης της πολιτικής του δυναστείας, που αντιμετωπίζει σκάνδαλα, εν μέσω μίας πικρής ρήξης μεταξύ της κόρης του Αντιπροέδρου, Σάρα Ντουτέρτε, και του Μάρκος τζούνιορ.
neakriti.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Οι αποφάσεις του ΔΠΔ ισχύουν μόνο για όλους τους άλλους και όχι για τον πρόεδρο του Ισραήλ?
ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΟΣ. ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΟΤΕ.