Πωλούνται… άνθρωποι! «Μέσα» σε δημοπρασίες ψυχών για 400 δολάρια! Σοκαριστικές εικόνες

Με την ΔΩΡΕΑ ενος "καφε" το μήνα βοηθάς στον αγώνα κατα της φίμωσης της ελευθερίας του λόγου , βοηθάς το Κατοχικα ΝΕΑ

«Οκτακόσια«, λέει ο υπεύθυνος για τις δημοπρασίες. «900… 1.000… 1.100…«. Πωλήθηκε για 1200 δηνάρια Λιβύης. Δηλαδή 800 δολάρια. Όχι ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, ένα κομμάτι γης, ή ένα έπιπλο. Σε καμία περίπτωση «εμπόρευμα». Αλλά δύο άνθρωποι.

Τις εικόνες ντροπής -για το ανθρώπινο γένος γενικά- μεταφέρει αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του CNN. Το οποίο τονίζει αναλυτικά: «Ένας από τους αγνώστων στοιχείων άνδρες που πωλήθηκαν, φαίνεται στο -κακής ποιότητας- βίντεο που έχει στα χέρια του το CNN. Είναι Νιγηριανός. Μοιάζει περίπου 20 ετών και φορά ένα χλωμό t-shirt και φόρμα.

Τον έβγαλαν σε δημοπρασία με την εξής… περιγραφή από τον υπεύθυνο της διαδικασίας: Ως έναν από την ομάδα των «μεγαλόσωμων και δυνατών αγοριών που είναι κατάλληλα για αγροτικές εργασίες». Εκείνος δεν εμφανίζεται στο βίντεο. Μόνο το χέρι του που ακουμπά με μια αίσθση… ιδιοκτησίας στον ώμο του 20χρονου Νιγηριανού, φαίνεται στο σύντομο βίντεο.

Δείτε το σοκαριστικό βίντεο – Προσοχή, οι εικόνες είναι σκληρές

Προσφέρατε, αγοράσατε, τελειώσατε…

Αφότου οι άνθρωποι του CNN είδαν το υλικό από την δημοπρασία για σκλάβους, εργάστηκε με έναν κύριο σκοπό: Να εξακριβώσει την αυθεντικότητά του. Ταξίδεψε στην Λιβύη για να διερευνήσει την υπόθεση.

Έχοντας κρυμμένες κάμερες σε ένα οίκημα έξω από την πρωτεύουσα Τρίπολη, γίναμε μάρτυρες δεκάδων περιπτώσεων ανθρώπων που βγήκαν «στο σφυρί». Αυτό γινόταν σε διάστημα 6-7 λεπτών.

«Χρειάζεται κανείς κάποιον για να σκάβει; Αυτός σκάβει, ένας μεγαλόσωμος δυνατός άνδρας. Θα σκάψει» λέει ο… πωλητής. Ο οποίος είναι «καμουφλαρισμένος». «Τι προσφορές έχω, τι προσφορές έχω;» ρωτάει.

Οι επίδοξοι αγοραστές σηκώνουν τα χέρια τους όσο η τιμή αυξάνεται. «500, 550, 600, 650 …«. Μέσα σε λίγα λεπτά όλα έχουν τελειώσει. Οι άνθρωποι, τελείως παραδομένοι στη μοίρα τους, παραδίδονται στους νέους «αφέντες» τους.

Μετά την δημοπρασία, γνωρίσαμε δύο από τους άνδρες που πωλήθηκαν. Ήταν τόσο τραυματισμένοι ψυχολογικά από όσα είχαν περάσει, που δεν μπορούσαν να μιλήσουν. Τόσο τρομαγμένοι που ήταν καχύποπτοι για οποιονδήποτε γνώριζαν.

Το «ρήγμα» στην… μπίζνα των διακινητών που φέρνει τις δημοπρασίες!

Κάθε χρόνο, δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων περνούν τα σύνορα της Λιβύης. Είναι πρόσφυγες που προσπαθούν να αποφύγουν τον πόλεμο. Κάποιοι είναι μετανάστες που ψάχνουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Οι περισσότεροι πούλησαν ό, τι είχαν και δεν είχαν για να χρηματοδοτήσουν το ταξίδι τους από την Λιβύη προς τις ακτές. Δηλαδή την (δι)έξοδο της Μεσογείου.

«Γεμίζουν μια βάρκα με 100 ανθρώπους. Αυτοί μπορεί να τα καταφέρουν, μπορεί και όχι. Ο διακινητής δεν ενδιαφέρεται αρκεί να πάρει τα χρήματά του. Ο άνθρωπος μπορεί να φτάσει στην Ευρώπη ή να πεθάνει στη θάλασσα«

Μια πρόσφατη επιχείρηση καταστολής της ακτοφυλακής της Λιβύης, ωστόσο, σημαίνει πως λιγότερες βάρκες τα καταφέρνουν να βγουν στη θάλασσα. Αυτό σημαίνει πως οι διακινητές έχουν ένα… απόθεμα επίδοξων επιβατών στα χέρια τους. Έτσι οι διακινητές μετατρέπονται σε αφέντες. Και οι πρόσφυγες και μετανάστες σε σκλάβους.

Τα στοιχεία που κα;τέγραψε το CNN έχουν παραδοθεί στις Αρχές της Λιβύης. Οι οποίες υποσχέθηκαν πως θα ξεκινήσουν μια έρευνα. Ο Naser Hazam είναι υπολοχαγός της υπηρεσίας καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης, στην Τρίπολη. Είπε στο CNN πως δεν είχε γίνει ποτέ μάρτυρας μιας τέτοιας δημοπρασίας. Ωστόσο παραδέχθηκε πως οργανωμένες συμμορίες «οργώνουν» τη χώρα.

Οι δημοπρασίες γίνονται σε μια φαινομενικά «φυσιολογική» πόλης της Λιβύης. Γεμάτη ανθρώπους που ζουν μια «κανονική» ζωή. Τα παιδιά παίζουν στους δρόμους. Οι άνθρωποι πηγαίνουν στις δουλειές τους, μιλούν με φίλους και μαγειρεύουν δείπνο για τις οικογένειές τους. Μέσα στις δημοπρασίες σκλάβων, ωστόσο, είναι σαν να ταξιδέψαμε στο παρελθόν. Το μόνο που λείπει είναι τα δεσμά στους καρπούς και τους αστραγάλους των σκλάβων.

Απέλαση και… πίσω στο μηδέν!

Ο Anes Alazabi είναι υπεύθυνος σε ένα κέντρο κράτησης μεταναστών στην Τρίπολη. Εκεί κρατούνται όσοι πρόκειται να απελαθούν. Λέει ότι έχει ακούσει «πολλές ιστορίες» για την βία που ασκούν οι διακινητές.

«Αν κοιτάξεις τους περισσότερους από τους ανθρώπους εδώ, αν δεις τα κορμιά τους, βλέπεις τα σημάδια. Τους έχουν δείρει, τους έχουν ακρωτηριάσει»

«Τους συμπονώ. Όσα βλέπω εδώ καθημερινά, πιστέψτε με, με κάνουν να νιώθω πόνο γι’ αυτούς. Κάθε μέρα ακούω μια νέα ιστορία από τους ανθρώπους. Πρέπει να τους ακούσεις όλους. Είναι δικαίωμά τους να ακουστεί η φωνή τους«, λέει χαρακτηριστικά. Ένας από τους μετανάστες που κρατούνται, λέγεται Victory. Ένας νέος άνδρας που λέει ότι πωλήθηκε σε δημοπρασίες για σκλάβους. Κουρασμένος από την αχαλίνωτη διαφθορά του κράτους Edo στη Νιγηρία, ο 21χρονος έφυγε από το σπίτι του και ξόδεψε 16 μήνες -και όλες τις οικονομίες του- προσπαθώντας να φτάσει στην Ευρώπη.

Έφτασε μέχρι την Λιβύη. Υποστηρίζει πως εκεί, μαζί με άλλους επίδοξους μετανάστες, κρατήθηκε κάτω από άθλιες συνθήκες. Χωρίς φαγητό και με κακοποίηση από αυτούς που τους αιχμαλώτισαν.

Η σοκαριστική ιστορία του 21χρονου που πωλήθηκε στης δημοπρασίες… ξανά και ξανά!

δημοπρασίεςΌταν του τελείωσαν τα χρήματα, ο Victory πωλήθηκε σαν εργάτης από τους διακινητές. Του είπαν πως τα κέρδη από την… αγοραπωλησία, θα μείωναν το χρέος του. Όμως, μετά από εβδομάδες καταναγκαστικής εργασίας, ο Victory ενημερώθηκε πως τα χρήματα που… δαπανήθηκαν για εκείνον δεν ήταν αρκετά. Επεστράφη στους διακινητές. Αλλά μόνο για να…. πωληθεί ξανά και ξανά σε αυτές τις δημοπρασίες!

«Ξόδεψα περισσότερα από ένα εκατομμύριο naira (σ.σ. το νόμισμα της Νιγηρίας, ή αλλιώς 2,780 δολάρια). Ακόμη και η μητέρα μου πήγε σε μερικά χωριά για να δανειστεί χρήματα και να μου σώσει την ζωή» λέει στο CNN από το κέντρο κράτησης, όπου περιμένει για να απελαθεί στη Νιγηρία. Το 2017, 8.800 άνθρωποι προσφέρθηκαν να επαναπατριστούν οικειοθελώς με την βοήθεια του ΔΟΜ.

Καθώς πολλοί φίλοι του από τη Νιγηρία τα κατάφεραν και έφτασαν στην Ευρώπη, ο Victory θα επιστρέψει στην πατρίδα του με άδεια χέρια. «Δεν μπόρεσα να τα καταφέρω, αλλά ευχαριστώ τον Θεό για όσους τα κατάφεραν«, λέει. «Δεν είμαι ευτυχισμένος«, προσθέτει. «Θα πάω πίσω και θα ξεκινήσω ξανά από το μηδέν. Είναι πολύ επώδυνο. Πολύ επώδυνο«.

Δείτε την σοκαριστική του μαρτυρία

edition.cnn.com
Φωτογραφίες: CNN

17 thoughts on “Πωλούνται… άνθρωποι! «Μέσα» σε δημοπρασίες ψυχών για 400 δολάρια! Σοκαριστικές εικόνες

 1. ΗΛΕΚΤΡΑ says:

  Ειναι οντως απάνθρωπο αυτο αν γινεται. Αλλα οι ανθρωποι αυτοι προσπαθούν να φύγουν απο εναν πολεμο, που ιςως θα επρεπε να πολεμήσουν. Πόλεμοι υπήρχαν παντα, τόσοι και τόσοι ανθρωποι πολέμησαν και δεν έφυγαν απο τις πατρίδες τους. Η μόδα των …προςφυγων…τωρα τελευταία άνθισε. Κι έπειτα αυτοι οι τοοοοσο δυστυχισμένοι ανθρωποι, γιατι ειναι τοσο επιθετικοί και απαιτητικοί οταν βρίσκονται επιτελους στην ΕΥρωπη;;;; Βλεπουμε τι κανουν στις χωρες που πανε. Αυτοι ζήτησαν να έρθουν, οι Ευρωπαίοι,

  • ΗΛΕΚΤΡΑ says:

   Κακώς κατα την γνώμη μου, τους καλοδέχτηκαν, κι αυτοι τι κανουν;;; Κλεβουν, σκοτωνουν, ρημάζουν, βιάζουν κλπ. Αυτο σας φαίνεται φυσιολογικό;;; Οποτε, δεν ξερω κατα ποσο τους συμπονώ. Εγω ξερω πως οταν εχεις τεροια προβλήματα και καποιος σου δίνει ενα κομμάτι ψωμί, το αναγνωρίζεις. Δεν δημιουργείς προβλήματα σε αυτους που σε φιλοξενούν. Συνεπώς, δεν μπορω να αισθανθώ λυπη. Λυπάμαι, αλλα ετςι Νοιώθω.

 2. ΦΡΟΥΤΟΠΙΑ says:

  ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΑ (ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ)ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΑΣ,ΚΡΙΜΑ,ΘΕΛΟΥΝ ΚΡΕΜΑΣΜΑ ΟΙ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΟΙ Κ.Τ.Λ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΛΟΥ, ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΤΟ ΑΝΕΒΑΣΕΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ?ΤΟ 70-80% ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΟΤΑΝ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΝΟΜΑΖΟΥΝ ΛΑΘΡΟΠΙΘΗΚΟΥΣ-ΛΑΘΡΟΜΑΛΑΚΕΣ Κ.Τ.Λ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΕΣΤΡΑΣ,ΥΠΑΡΧΗ ΚΑΙ Η ΧΕΣΤΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

  • ησαν says:

   Στην Ευρώπη υπάρχει καλύτερη ζωή, αλλά ξεχνάς ότι για να γίνει καλύτερη υπήρξαν κάποιοι που έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, που προτίμησαν να πεθάνουν παρά να γίνουν δούλοι,που προβληματίστηκαν και φιλοσόφησαν μάλλον, παρά γεννοβόλησαν! Είναι η σειρά αυτών των λαών να σηκώσουν ανάστημα στις χώρες τους και να στερηθούν υπέρ ενός αγώνα ελευθερίας και όχι να περιμένουν πως να επωφεληθούν από ξένα επιτεύγματα!

   • ησαν says:

    Εξάλλου, γιατί οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να μοιραστούν τις κατακτήσεις τους π.χ. νοσοκομεία, σχολεία κλπ με όλους τους αναξιοπαθούντες; Επειδή η ελίτ χρειάζεται εναγωνίως τζάμπα εργαζόμενους και πειθήνιους – αγράμματους πολίτες; Το ίδιο φορολογήθηκαν;Τι κέδρος έχει π.χ. ο εργάτης της Ιταλίας από όλους αυτούς;Το ότι υποβαθμίζεται συνεχώς ο ίδιος; Οχι δεν είσαι ανθρωπιστής, όπως νομίζεις, είσαι απλά αφελής.

  • ΟΥ ΚΑΤΑΙΣΧΥΝΩ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΑ ΙΕΡΑ, ΟΥΔ' ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΩ ΤΟΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΗΝ says:

   ξερεις κυρια φρουτοπια οτι υπαρχει και το αλλο ακρο απο αυτο που λες και ειναι οι δουλεμποροι ναι οι δουλεμποροι των ΜΚΟ ξερεις ποσοι κυβερνητικοι βουλευτες κανουν δουλεμποριο μεσω των ΜΚΟ για ψαξε σε ποιες ΜΚΟ ειναι ο βιτσας η ο μουζαλας και αλλοι τοτε θα βρεις την πηγη του κακου ακομα ψαξε ποιος παιρνει 3 ευρω το κεφαλι για καθε μεριδα φαγητου που δινουν στους ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ψαξε τι εκανε ο μπαμπας του τσιπρα στην αφρικη ψαξε για την ΣΚΑΠΑΝΕΑΣ ΑΤΕ

 3. ΟΥ ΚΑΤΑΙΣΧΥΝΩ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΑ ΙΕΡΑ, ΟΥΔ' ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΩ ΤΟΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΗΝ says:

  Μ-Κ-Ο

  μπιζνες καλα οργανωμενες ολες οι ΜΚΟ οι «γιατροι με συνορα» οι «γιατροι του απανθρωπου κοσμου» αυτα δεν τα βλεπουν;

 4. filarianna says:

  Δυστυχώς, αυτό είναι φαινόμενο και του Δυτικού «πολιτισμού» σε Ευρώπη και Αμερική. Τραγικές καταστάσεις όχι μόνο μεγάλων ανθρώπων αλλά και μικρών παιδιών. Σε οικίες εύπορων και «ευυπόληπτων» οικογενειών. Διάβασα έρευνες, που πραγματικά με γονάτισαν. Ας μην εθελοτυφλούμε, το σκλαβοπάζαρο ποτέ δεν σταμάτησε.

 5. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑ says:

  ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΜΕΡΙΑ ΣΥΜΠΑΣΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΑΝΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ, ΤΡΑΝΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΚΑΤΑ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΑΛΟΥ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΟΜΩΣ ΑΓΑΝΑΚΤΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟ ΤΙ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. ΘΥΜΟ ΔΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΥΡΓΟΥΣ. Ο ΝΙΓΗΡΙΑΝΟΣ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ, ΟΥΤΕ ΤΟΣΟΙ ΑΛΛΟΙ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΘΥΜΑΤΑ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟΥ. ΝΑ ΟΜΩΣ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ! ΑΝ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΘΕΛΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΑΝΑΚΟΨΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΡΟΕΣ, ΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΑΥΤΕΣ ΝΑ ΤΙΣ ΠΡΟΒΑΛΟΥΝ ΣΤΙΣ

 6. Ανώνυμος says:

  άλλο ένα φτιαχτό άρθρο για να ευαισθητοποιήσουν τους ευρωπαίους για τους μετανάστες. Γιατί δεν κάνει ένα άρθρο για τον πόλεμο το CNN? Γιατί δεν κάνει ένα ρεπορτάζ για το ποιος φταίει για τον πόλεμο?

 7. ΟΥ ΚΑΤΑΙΣΧΥΝΩ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΑ ΙΕΡΑ, ΟΥΔ' ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΩ ΤΟΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΗΝ says:

  triklopodia.gr/ikseres-stin-ameriki-idioktites-mauron-sklavon-itan-mauroi-oxi-ekplissomai/

 8. Diana Ghariany says:

  Eimai Livya k auti tin stigmi eimai stin Tripoli tis Livyhs auta pou leei to CNN den einai ali8eia oxi giati to leo ego pros 8eou alla giati i pragmatikotita einai teleios diaforetiki, gia na agorasis enan ypoti8emeno sklavo/a stin timi 300- 400$ prepei o Livyos na exei antistixia se livika dinaria 3000- 4000 dinaria pou gia ta teleutaia 2 xronia stin tripoli den kinetai reusto o pli8orismos exei ftasi sta ypsi otan to 2014 to 1$ eixe antistoixia 1.5 dinaria k 1 euro antistoixia 1.7 dinaria

 9. Diana Ghariany says:

  simira pou milame 15/11/2017 to 1$ i 1euro antistoixi 10livika dinaria. To kratos epitrepei se ka8e livyio 200dinaria to mina ara dyskola na agorasi alla pes oti to kanei pos 8a ton kratisei? me tin 1eukairia 8a tin kopanisi. Min 3exname oti to CNN einai 1apo tis aities tou paronomou polemou to 2011

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *