Οι ΗΠΑ φοβούνται διακοπή στην παραγωγή μικροτσίπ από την Ταϊβάν

0
273

Ρεπορτάζ των New York Times φέρνει στο φως το βάθος της ανησυχίας της αμερικανικής κυβέρνησης για την εξάρτηση της Silicon Valley από την Ταϊβάν, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας βιομηχανίας ημιαγωγών και παράγει τη συντριπτική πλειονότητα των προηγμένων μικροτσίπ.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα, επί σειρά ετών Αμερικανοί αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας προειδοποιούν, σε απόρρητες ενημερώσεις στην Ουάσιγκτον και στην Καλιφόρνια, κορυφαία στελέχη εταιρειών όπως η Apple, η Advanced Micro Devices και η Qualcomm για τον κίνδυνο μιας κινεζικής κίνησης κατά της Ταϊβάν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στις συναντήσεις αυτές οι αξιωματούχοι τόνιζαν ότι το Πεκίνο εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να επανακτήσει τον έλεγχο της Ταϊβάν, την οποία θεωρεί αποσχισθείσα επαρχία. Ένα ενδεχόμενο μπλόκο ή στρατιωτική σύγκρουση θα μπορούσε να διακόψει την παραγωγή τσιπ στο νησί, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα έφερναν σε κρίση όχι μόνο την αμερικανική τεχνολογική βιομηχανία, αλλά και την παγκόσμια οικονομία.

Το δημοσίευμα των New York Times σημειώνει ότι δύο διαφορετικές αμερικανικές κυβερνήσεις προσπάθησαν να αλλάξουν την πορεία. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσέφερε γενναίες κρατικές επιδοτήσεις, μέσω του νόμου CHIPS, για να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή ημιαγωγών. Όταν τα αποτελέσματα κρίθηκαν ανεπαρκή, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υιοθέτησε πιο επιθετική τακτική, απειλώντας με δασμούς δισεκατομμυρίων δολαρίων τις εταιρείες που συνέχιζαν να βασίζονται σε ασιατικά εργοστάσια.

 

Παρά τις προειδοποιήσεις, τα κίνητρα και τις πιέσεις, το ρεπορτάζ καταγράφει ότι μεγάλο μέρος της βιομηχανίας παρέμεινε αδρανές. Τα στελέχη των εταιρειών, απορροφημένα από τον έντονο ανταγωνισμό και τη διατήρηση υψηλών περιθωρίων κέρδους, αντιμετώπισαν τον γεωπολιτικό κίνδυνο ως δευτερεύον ζήτημα. Η κατάσταση, ωστόσο, έχει αρχίσει να προκαλεί έντονη ανησυχία στον Λευκό Οίκο, ιδίως μετά τις πρόσφατες κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, εμπιστευτική έκθεση του 2022 για λογαριασμό της Ένωσης Βιομηχανίας Ημιαγωγών προειδοποιούσε ότι μια διακοπή της παραγωγής τσιπ στην Ταϊβάν θα οδηγούσε στη σοβαρότερη οικονομική κρίση από τη Μεγάλη Ύφεση. Η αμερικανική οικονομική παραγωγή θα υποχωρούσε απότομα, ενώ η Κίνα θα υφίστατο ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα. Παράλληλα, πολλές μεγάλες εταιρείες θα μπορούσαν να συνεχίσουν να λειτουργούν μόνο για λίγους μήνες, προτού εξαντληθούν τα αποθέματά τους.

Το ρεπορτάζ υπογραμμίζει ότι η δυσκολία μεταφοράς της παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι μόνο πολιτική αλλά και οικονομική. Τα τσιπ που παράγονται στην Αμερική είναι σημαντικά ακριβότερα, ενώ η ταϊβανέζικη TSMC διατηρεί τεχνολογικό προβάδισμα. Δημιουργείται έτσι ένα αδιέξοδο, όπου οι εταιρείες διστάζουν να δεσμευτούν σε ακριβότερη παραγωγή χωρίς σαφή ανταγωνιστικά οφέλη.

Παρότι τα τελευταία χρόνια έχουν ανακοινωθεί μεγάλες επενδύσεις σε εργοστάσια στην Αριζόνα και σε άλλες πολιτείες, οι New York Times επισημαίνουν ότι η εξάρτηση από την Ταϊβάν παραμένει. Ακόμη και όταν τα τσιπ κατασκευάζονται στις ΗΠΑ, συχνά πρέπει να επιστρέψουν στην Ασία για τα τελικά στάδια επεξεργασίας. Έτσι, παρά τη μετακίνηση μέρους της παραγωγής, ο κίνδυνος που περιγράφεται στο ρεπορτάζ παραμένει υπαρκτός και, όπως προειδοποιούν Αμερικανοί αξιωματούχοι, ενδέχεται να αποδειχθεί καθοριστικός για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας.

Πηγή: www.dnews.gr

ezoic
Προηγούμενο άρθροΝορβηγία: Στο νοσοκομείο ο πρώην πρωθυπουργός Γιάγκλαντ μετά από απόπειρα αυτοκτονίας – Ερευνάται η εμπλοκή του στην υπόθεση Έπστιν
Επόμενο άρθροΒρετανία: 30 κύκνοι βρέθηκαν νεκροί στον ποταμό Τάμεση – Τι φοβούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες
Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ