ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»

Νιγηρία: Τζιχαντιστές επιτέθηκαν σε δύο βάσεις του στρατού – Οκτώ νεκροί

· Κατοχικά Νέα

Τζιχαντιστές επιτέθηκαν το βράδυ του Σαββάτου και το πρωί χθες Κυριακή σε δύο βάσεις του στρατού στη βορειοανατολική Νιγηρία, διεισδύοντας στη μία και σκοτώνοντας συνολικά οκτώ ανθρώπους, έναν αξιωματικό και επτά αμάχους, ανέφεραν χθες πηγές προσκείμενες στις ένοπλες δυνάμεις.

Οι τζιχαντιστές, που διεξάγουν εδώ και δέκα χρόνια ανταρτοπόλεμο στον οποίο έχουν σκοτωθεί πάνω από 36.000 άνθρωποι και άλλοι 2 και πλέον εκατ. έχουν εκτοπιστεί, πολλαπλασιάζουν τις εφόδους τους εναντίον στρατιωτικών βάσεων τις τελευταίες εβδομάδες.

Χθες το πρωί, τζιχαντιστές που κινούνταν με φορτηγά και μοτοσικλέτες επιτέθηκαν σε βάση στην Ατζίρι, περίπου 20 χιλιόμετρα από τη Μαϊντουγκούρι, την πρωτεύουσα της πολιτείας Μπόρνο. Έπειτα από δύο ώρες μαχών, κατάφεραν να εισβάλουν, αναγκάζοντας τους στρατιώτες να υποχωρήσουν, ανέφερε η μία από τις πηγές.

«Ο διοικητής της βάσης (…) πλήρωσε το υπέρτατο τίμημα και έξι άμαχοι, που βρέθηκαν εν μέσω διασταυρούμενων πυρών, επίσης σκοτώθηκαν», σημείωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια δεύτερη πηγή επιβεβαίωσε τον απολογισμό αυτόν και πρόσθεσε πως κατόπιν οι ισλαμιστές τράπηκαν σε φυγή αφού άρπαξαν οπλισμό από τη βάση.

Το βράδυ του Σαββάτου, μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ) επιτέθηκαν σε άλλη στρατιωτική βάση στην πολιτεία Μπόρνο, στη Ραν, 172 χλμ. από τη Μαϊντουγκούρι, αλλά απωθήθηκαν.

«Ήρθαν με έξι φορτηγά στα οποία είχαν προσαρμόσει όπλα αλλά συνάντησαν σθεναρή αντίσταση από τους στρατιώτες της βάσης. Δύο από τα φορτηγά χτυπήθηκαν από πυρά πυροβολικού, τα άλλα τέσσερα τράπηκαν σε φυγή», εξήγησε στρατιωτική πηγή.

Ένας άμαχος που τραυματίστηκε στη διάρκεια της μάχης υπέκυψε στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε.

Το ΙΚΔΑ, που γεννήθηκε το 2016 όταν φράξια της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, που εξεγέρθηκε το 2009, αποσχίστηκε, έχει κλιμακώσει το τελευταίο διάστημα τις επιθέσεις του εναντίον βάσεων, τις ενέδρες εναντίον στρατιωτικών αυτοκινητοπομπών και τις απαγωγές ταξιδιωτών σε ψεύτικα σημεία ελέγχου.

Το 2019, ο νιγηριανός στρατός πρακτικά αποσύρθηκε από τα περισσότερα χωριά και τις κωμοπόλεις, προτιμώντας να δημιουργήσει τα επιλεγόμενα super camps, στρατόπεδα με ισχυρές οχυρώσεις και δυνάμεις ικανές να αποκρούουν επιθέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η στρατηγική αυτή έχει επικριθεί από αρκετούς, καθώς επισημαίνουν ότι άφησε ελεύθερο το πεδίο στους τζιχαντιστές στις αγροτικές περιοχές.

φωτο αρχειου

protothema.gr

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Η Γαλλία επιβάλλει νέες επιβαρύνσεις σε Shein και Temu – Ακριβότερες οι αγορές fast fashionΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία επιβάλλει νέες επιβαρύνσεις σε Shein και Temu – Ακριβότερες οι αγορές fast fashion

Γκραν Κάνιον: Συνεχίζεται η επιχείρηση για τον εντοπισμό αγνοούμενου μετά τις πλημμύρεςΔΙΕΘΝΗ

Γκραν Κάνιον: Συνεχίζεται η επιχείρηση για τον εντοπισμό αγνοούμενου μετά τις πλημμύρες

Γερμανία: Η Ρωσία πίσω από απόπειρα επίθεσης με drone στο αεροδρόμιο της ΛειψίαςΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Η Ρωσία πίσω από απόπειρα επίθεσης με drone στο αεροδρόμιο της Λειψίας

Μία απάντηση στο “Νιγηρία: Τζιχαντιστές επιτέθηκαν σε δύο βάσεις του στρατού – Οκτώ νεκροί”

  1. Χαχαχαχα συνεχιζουν να παραγουν οπλα και να σκοτωνονται οι γηινοι μεταξυ τους και μετα ψαχνουν το φαρμακο του κορωνοιου..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elΕλληνικά