ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»

Νέες συλλήψεις «γκιουλενιστών»: Ύποπτοι πάνω από 100 στρατιωτικοί

· Κατοχικά Νέα

Η Τουρκία έδωσε εντολή για την σύλληψη περισσότερων από 100 στρατιωτικών και πρώην σπουδαστών στρατιωτικών σχολών τους οποίους θεωρεί ύποπτους για σχέσεις με το δίκτυο του μουσουλμάνου ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, ανακοίνωσαν σήμερα Τούρκοι εισαγγελείς και κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι επιχειρήσεις της αστυνομίας με στόχο υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν γίνονται τακτικά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και πρόσφατα πήραν νέα ώθηση. Ο Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ, αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 250 άνθρωποι.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε σήμερα ότι έδωσε εντολή για την σύλληψη 50 υπόπτων -έξι από τους οποίους είναι αξιωματικοί και οι υπόλοιποι σπουδαστές στρατιωτικής ακαδημίας που είχαν αποβληθεί μετά τo αποτυχημένo πραξικόπημα –στο πλαίσιο έρευνας σε βάρος όσων συνδέονται με το δίκτυο του Γκιουλέν από τον στρατό.

Η επιχείρηση αυτή, η οποία διεξάγεται σε 16 επαρχίες, επικεντρώθηκε στα στοιχεία από τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που έγιναν από σταθερά τηλέφωνα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του γενικού εισαγγελέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα Άδανα, στη νότια Τουρκία, η εισαγγελία διέταξε την σύλληψη άλλων 52 μελών του στρατού, εκ των οποίων 42 εν ενεργεία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Συνταγματάρχες, ταγματάρχες, υπολοχαγοί και άλλοι εν ενεργεία στρατιωτικοί έχει δοθεί εντολή να συλληφθούν για τηλεφωνικές κλήσεις που κατηγορούνται ότι έκαναν σε άλλα πρόσωπα, ύποπτα για σχέσεις με το δίκτυο του Γκιουλέν. Πολλοί ύποπτοι έχουν ήδη συλληφθεί, πρόσθεσε.

Περισσότεροι από 77.000 άνθρωποι έχουν φυλακιστεί εν αναμονή της δίκης τους στην Τουρκία, ενώ 150.0000 δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί και άλλοι έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα στο πλαίσιο των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων που γίνονται μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος. Οι διαδεδομένες επιχειρήσεις των αρχών εξακολουθούν να είναι ρουτίνα.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας έχουν εκφράσει ανησυχία για την καταστολή αυτή, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποίησε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος ως πρόσχημα για να συνθλίψει κάθε διαφωνία. Η τουρκική κυβέρνηση δηλώνει ότι τα μέτρα αυτά ασφαλείας είναι απαραίτητα λόγω της σοβαρότητας της απειλής που αντιμετωπίζει η Τουρκία.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ ,protothema.gr

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Κονγκό: Πάνω από 6.000 κρούσματα και 2.911 νεκροί από τη νέα επιδημία ΈμπολαΔΙΕΘΝΗ

Κονγκό: Τουλάχιστον 24 μαθητές νεκροί από πυρκαγιά που έκαψε δύο σχολεία στο Μπουκάβου

ΔΙΕΘΝΗ

Ελβετία: Πολύνεκρο τροχαίο με τουριστικό λεωφορείο στο Σους – Νεκροί και τραυματίες

ΔΙΕΘΝΗ

The Economist 2026: Τι «προέβλεψε» το εξώφυλλο, τι έχει ήδη συμβεί και τι παραμένει απλώς σύμβολο – Έρευνα 9 μηνών μετά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elΕλληνικά