14:01 - 08/08/2021

Νέα απειλή από την Κίνα: Υποβρύχια drone με τεχνητή νοημοσύνη

Ακολουθηστε μας στο Τελεγκραμ καναλι μας, εκει δεν υπαρχει φιμωση και μπορειτε παντα να μαθαινετε την πληροφορια μας

Πειράματα που έγιναν πριν από μια δεκαετία έδειξαν ότι ένα αυτόνομο όχημα μπορεί να εντοπίσει τον στόχο του και να τον πλήξει χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση

Ολοένα και πιο απειλητική από τον αέρα, τη στεριά και τη θάλασσα – την επιφάνεια, όπως και τον βυθό- εμφανίζεται η Κίνα η οποία επιστρατεύει την τεχνητή νοημοσύνη για μεγαλύτερη φονικότητα.

Σε πρόσφατη δημοσίευση επιστημονικής εργασίας περιγράφονται δοκιμές κατά τις οποίες ένα κινεζικό υποβρύχιο drone κατάφερε να εντοπίσει ένα (ψεύτικο) υποβρύχιο και να το πλήξει με τορπίλη. Το εντυπωσιακό και ενδιαφέρον ήταν ότι το drone βασιζόταν μόνο σε τεχνητή νοημοσύνη και όχι στις οδηγίες από άνθρωπο-χειριστή.

Το ακόμη πιο ενδιαφέρον και ίσως ανησυχητικό είναι ότι τα πειράματα έγιναν το 2010 στο θαλάσσιο πέρασμα ανάμεσα στην Κίνα και στην Ταϊβάν. Ο χρόνος της δημοσίευσης δεν φαίνεται τυχαίος με δεδομένο ότι η Κίνα έχει αρχίσει να προκαλεί στρατιωτικά την Ταϊβάν ενώ στέλνει και μήνυμα και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η υπεράσπιση του νησιού δεν θα είναι καθόλου εύκολη.

Oπως σημειώνουν οι Times, τα πειράματα έγιναν από ερευνητές του Πανεπιστημίου Μηχανολογίας του Χαρμπίν, ίσως το κορυφαίο κέντρο της χώρας για την ανάπτυξη των υποβρυχίων.

Εντοπισμός, αναγνώριση, πυρ!

Το θαλάσσιο drone ήταν προγραμματισμένο να πλέει με σταθερή πορεία σε βάθος 30 ποδών (περίπου 10 μέτρα). Οταν εντόπισε με το σόναρ το υποβρύχιο, άλλαξε πορεία και άρχισε να κάνει κύκλους γύρω από τον στόχο συγκεντρώνοντας δεδομένα με τους αισθητήρες του, τα οποία συνέχεια ανέλυσαν οι υπολογιστές που είχε πάνω του. Μετά την ανάλυση εξαπέλυσε την τορπίλη που δεν είχε εκρηκτική γόμωση.

Με μετριοπάθεια οι ερευνητές γράφουν ότι το μέλλον του υποβρυχίου πολέμου φέρνει νέες ευκαιρίες για μη επανδρωμένες πλατφόρμες. Εύλογα όμως μπορεί να συμπεράνει κανένας ότι στα 11 χρόνια που έχουν περάσει από τότε, οι δυνατότητες των υποβρυχίων drone πρέπει να έχουν αυξηθεί δραματικά. Οι ερευνητές γράφουν ότι στο πείραμα αν και είχαν μόνο ένα υποβρύχιο drone, θα μπορούσαν να αναπτύξουν τα ρομποτικά τους οχήματα με τρόπο ώστε να λειτουργούν ομαδικά, οπότε θα επιτίθενται στον στόχο τους από διαφορετικές γωνίες.

Αλλες εφαρμογές

Σήμερα δεν υπάρχουν παραδείγματα χρήσης υποβρύχιων drone σε πολεμικές συνθήκες, αν και είναι γνωστό ότι αρκετές χώρες αναπτύσσουν τέτοιου είδους συσκευές για επιτήρηση, συλλογή πληροφοριών και εκκαθάριση μιας περιοχής από νάρκες. Τον περασμένο Δεκέμβριο αλιείς στην Ινδονησία «ψάρεψαν» μία μυστηριώδη συσκευή που τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν κινέζικο υποβρύχιο drone το οποίο μάλλον συγκέντρωνε πληροφορίες για την θερμοκρασία και την αλατότητα του ωκεανού στα νερά της Ινδονησίας, πληροφορίες που είναι χρήσιμες για τα υποβρύχια.

( φωτο-Υπβρύχια ρομπότ για έρευνες σε μεγάλα βάθη παρουσιάστηκαν το 2019. Ο υποβρύχιος εξοπλισμός της Κίνας, από το 2010 ακόμα, έχει άλλα ενδιαφέροντα…/ Shutterstock)

Πηγή: protagon.gr

id-ont.org

Ακολουθηστε μας στο Τελεγκραμ καναλι μας, εκει δεν υπαρχει φιμωση και μπορειτε παντα να μαθαινετε την πληροφορια μας

Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*