01:20 - 28/11/2021

Κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα της Ευρωζώνης- Όλο κι επιδεινώνεται

Ορισμένοι δείκτες στην Ευρωζώνη εξακολουθούν να πηγαίνουν χειρότερα – Ποιος δείκτης “πήρε ανάσα”.

Η κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας που έχει ωθήσει τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα δεκαετιών και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, δείχνει κάποια σημάδια υποχώρησης στις ΗΠΑ, αλλά συνεχίζει να επιδεινώνεται στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το Bloomberg Economics, ορισμένοι δείκτες στην Ευρωζώνη, όπου ο πληθωρισμός έφθασε το 4,1% τον Οκτώβριο, εξακολουθούν να πηγαίνουν χειρότερα. Μία ανακούφιση προσφέρει το γεγονός ότι ο ρυθμός επιδείνωσης της προσφοράς επιβραδύνεται.

Οι προβληματικοί δείκτες
Βασικοί δείκτες, όμως, υποδηλώνουν ότι οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα και αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί στην περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού.

Για παράδειγμα, ο λόγος των νέων παραγγελιών προς τα αποθέματα στα ευρωπαϊκά εργοστάσια και καταστήματα εξακολουθεί να αυξάνεται. Στη Γερμανία, επίσης, αυξάνεται ο αριθμός των θέσεων εργασίας που ανοίγουν, δείχνοντας ότι υπάρχει έλλειμμα εργατικού δυναμικού που μπορεί να αρχίσει να αυξάνει τους μισθούς.

Αντίστοιχη είναι, σε γενικές γραμμές, η εικόνα στη Βρετανία, όπου επίσης τα προβλήματα προσφοράς κορυφώθηκαν τον Οκτώβριο. Οι δείκτες τιμών παραγωγού, αποθεμάτων και των συνθηκών στην αγορά εργασίας δείχνουν ότι τα προβλήματα γίνονται εντονότερα. Ο αντίκτυπος της επανέναρξης λειτουργίας της οικονομίας μετά το lockdown, ο οποίος ήταν παγκόσμιο φαινόμενο, επιτάθηκε λόγω των εμπορικών προβλημάτων λόγω του Brexit.

Μικρή βελτίωση στις ΗΠΑ
Στις ΗΠΑ, η χαλάρωση της κρίσης προσφοράς, αν συνεχισθεί το 2022, θα κάνει ευκολότερο το έργο του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, που διορίστηκε στη θέση του για δεύτερη θητεία και πιέζεται να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Η εξέλιξη αυτή πιστώνεται στον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι η δυσκολία εφοδιασμού της αγοράς περιορίζεται μετά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνησή του για την αύξηση της δυναμικότητας των λιμανιών της Δυτικής Ακτής. Και μπορεί να βοηθήσει τη δημοτικότητά του, η οποία μειώθηκε στο 43% λόγω της μεγάλης αύξησης του πληθωρισμού στο 6,2%.

Οι αμερικανικοί δείκτες υποδηλώνουν ότι τα ελλείμματα προσφοράς κορυφώθηκαν το καλοκαίρι και μειώθηκαν ελαφρά στη συνέχεια, καθώς μειώθηκαν οι ανεκτέλεστες παραγγελίες και οι τιμές των εργοστασίων.

Ωστόσο, δεν βελτιώνονται όλοι οι αμερικανικοί δείκτες. Οι περιορισμοί στην προσφορά στον τομέα των υπηρεσιών συνεχίζουν να επιδεινώνονται και το έλλειμμα εργατικού δυναμικού δεν φαίνεται να περιορίζεται.

Με πληροφορίες από Bloomberg

el.gr

Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (2)

 1. ΑΓΓEΛΙΚΗ-ΑΧΑΡΝΑΙ 11/28/2021 @ 5:15 ΠΜ

  Το σχέδιο για μια παγκόσμια κυβέρνηση αποκαλύφθηκε σε μια ταινία του 1981 με τίτλο «Early Warning».

  https://rumble.com/vouyj9–1981-early-warning..html

  ====================

  ΟΛΗ Η ΤΑΙΝΙΑ ΕΔΩ

  Early Warning (1981) | Πλήρης Ταινία| Delana Michaels | Greg Wynne | David R. Elliot | Paul Goodman

 2. ηπα.. ειπες.. ειπε..

  και τα σουπερ… γεμάτα με 30-50τις εκατό εκ-πτωση.. ο λαός δεν τα αγοραζει;

  Αγορα απο το αγείρω=συνάρθροιση κυρίως λαού.

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*