«Κραυγή» ΟΗΕ για λιμό: Οι άνθρωποι απλώς θα πεθάνουν -Χρειάζονται 4,4 δισ. ως τον Ιούλιο

Η παγκόσμια κοινότητα είναι αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη «ανθρωπιστική καταστροφή» από το 1945 οπότε ιδρύθηκε ο ΟΗΕ.

Αυτό προειδοποίησε ο επικεφαλής ανθρωπιστικών υποθέσεων του οργανισμού Στίβεν Ο’ Μπράιεν, αναφερόμενος στον λιμό που απειλεί 20 εκατομμύρια ανθρώπους στην Υεμένη, τη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν και τη Νιγηρία.

Ο Ο’ Μπράιεν δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χθες Παρασκευή ότι «χωρίς συντονισμένες και κοινές παγκόσμιες προσπάθειες, οι άνθρωποι απλώς θα πεθάνουν από την πείνα» και «πολλοί περισσότεροι θα υποφέρουν και θα πεθάνουν από τις ασθένειες». «Είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας», τόνισε. «Ήδη στην αρχή του έτους είμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση από την ίδρυση του ΟΗΕ».

Ο επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) ζήτησε την άμεση παροχή πόρων για την Υεμένη, το Νότιο Σουδάν, τη Σομαλία και τη βορειοανατολική Νιγηρία ώστε να παρασχεθεί βοήθεια στις χώρες αυτές και «να αποτραπεί μια καταστροφή».

«Για να είμαι ακριβής χρειαζόμαστε 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια ως τον Ιούλιο», υπογράμμισε ο Ο’ Μπράιεν. Χωρίς σημαντική χρηματοδότηση τα παιδιά σε αυτές τις τέσσερις χώρες κινδυνεύουν από οξύ υποσιτισμό και δεν θα είναι σε θέση να πάνε σχολείο, θα αντιστραφούν τυχόν πρόοδοι στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών και «θα χαθούν περιουσίες, το μέλλον και η ελπίδα».

Τον προηγούμενο μήνα ανάλογη έκκληση είχε κάνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.  Τότε ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει ότι είχε λάβει μόλις 90 εκατομμύρια δολάρια στη διάρκεια του 2017, παρά τις γενναιόδωρες δεσμεύσεις των χωρών.

Ο ΟΗΕ ορίζει τον λιμό όταν περισσότερο από το 30% των παιδιών κάτω των 5 ετών υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό και η θνησιμότητα είναι δύο ή περισσότεροι θάνατοι ημερησίως ανά 10.000 ανθρώπους, μεταξύ άλλων κριτηρίων. «Τώρα περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι σε τέσσερις χώρες είναι αντιμέτωποι με την πείνα και τον λιμό», προειδοποίησε ο Ο’ Μπράιεν.

Η Υεμένη είναι αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση, όπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού, 18,8 εκατομμύρια άνθρωποι, χρειάζονται βοήθεια και περισσότερα από 7 εκατομμύρια πεινάνε και δεν γνωρίζουν πότε θα είναι το επόμενο γεύμα τους. «Αυτό σημαίνει τρία εκατομμύρια περισσότεροι απ’ ό,τι τον Ιανουάριο», εξήγησε ο επικεφαλής του Ocha.

Στη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής του στην Υεμένη ο Ο’ Μπράιεν δήλωσε ότι συναντήθηκε με αξιωματούχους της κυβέρνησης αλλά και των σιιτών ανταρτών Χούτι που ελέγχουν την πρωτεύουσα Σανάα και όλοι υποσχέθηκαν ότι θα επιτρέψουν την πρόσβαση βοήθειας στη χώρα.

«Παρόλα αυτά όλες οι αντιμαχόμενες πλευρές αρνούνται αυθαίρετα την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας και την πολιτικοποιούν», κατήγγειλε προειδοποιώντας ότι αν συνεχιστεί αυτή η τάση, «θα πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τον αναπόφευκτο λιμό, τους αχρείαστους θανάτους και την όξυνση των δεινών που θα προκληθούν».

Σύμφωνα με τον Ο’ Μπράιεν, το 2017 χρειάζονται 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια για να προσφέρουν σε 12 εκατομμύρια Υεμενίτες «βοήθεια και προστασία που θα τους σώσει τη ζωή», όμως έχει ήδη συγκεντρωθεί μόλις το 6% του ποσού αυτού.

Ο επικεφαλής του Ocha ανακοίνωσε ότι ο Γκουτέρες θα προεδρεύσει μιας διάσκεψης για την Υεμένη στις 25 Απριλίου στη Γενεύη. Ο Ο’ Μπράιεν επισκέφθηκε επίσης το Νότιο Σουδάν, το νεότερο κράτος του κόσμου που σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο εδώ και τρία χρόνια, και δήλωσε ότι «η κατάσταση είναι χειρότερη από ποτέ».

«Ο λιμός στο Νότιο Σουδάν οφείλεται στον άνθρωπο. Οι αντιμαχόμενες πλευρές ευθύνονται για τον λιμό, όπως και αυτοί που δεν επεμβαίνουν για να τους σταματήσουν», τόνισε. Περισσότεροι από 7,5 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια στο Νότιο Σουδάν, αύξηση κατά 1,4 εκατομμύριο σε σχέση με πέρυσι, και περίπου 3,4 εκατομμύρια Νοτιοσουδανοί έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας των συγκρούσεων, περιλαμβανομένων περίπου 200.000 που έχουν φύγει από τη χώρα από τον Ιανουάριο.

«Περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά εκτιμάται ότι είναι σοβαρά υποσιτισμένα σε όλη τη χώρα, περιλαμβανομένων 270.000 παιδιών που αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο θανάτου αν δεν λάβουν βοήθεια εγκαίρως», εξήγησε ο Ο’ Μπράιεν.

«Στο μεταξύ η επιδημία χολέρας που ξέσπασε τον Ιούνιο του 2016 έχει επεκταθεί σε περισσότερες περιοχές», πρόσθεσε. Στη Σομαλία περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους, 6,2 εκατομμύρια άνθρωποι, χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια και προστασία, περιλαμβανομένων 2,9 εκατομμυρίων που κινδυνεύουν από τον λιμό και έχουν ανάγκη άμεσης βοήθειας «για να σώσουν ή να διατηρήσουν τη ζωή τους».

Ο Ο’ Μπράιεν προειδοποίησε ότι σχεδόν ένα εκατομμύριο παιδιά κάτω των 5 ετών θα πληγούν «από οξύ υποσιτισμό» φέτος. «Όσα είδα και άκουσα στη διάρκεια της επίσκεψής μου στη Σομαλία ήταν σοκαριστικά: παιδιά και γυναίκες που περπατάνε επί εβδομάδες αναζητώντας τροφή και νερό. Έχουν χάσει τα ζώα τους, οι πηγές έχουν στερέψει και δεν έχουν τίποτε για να επιβιώσουν», εξήγησε ο Ο’ Μπράιεν.

Ο επικεφαλής του Ocha επεσήμανε ότι οι τρέχουσες ενδείξεις θυμίζουν «την τραγική εικόνα του 2011, την προηγούμενη φορά που η Σομαλία υπέφερε από λιμό». Στη βορειοανατολική Νιγηρία, όπου μαίνεται η επταετής εξέγερσης της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί και περισσότεροι από 200.000 έχουν σκοτωθεί.

Ο επικεφαλής του Ocha εξήγησε τον προηγούμενο μήνα ότι ο υποσιτισμός στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας είναι τόσο έντονος ώστε κάποιοι ενήλικες είναι πολύ αδύναμοι για να περπατήσουν και σε κάποιες κοινότητες έχουν πεθάνει όλα τα νήπια. «Για να είμαστε ξεκάθαροι: μπορούμε να αποτρέψουμε τον λιμό», τόνισε ο Ο’ Μπράιεν. «Είμαστε έτοιμοι παρά τους φοβερούς κινδύνους και τα ρίσκα (…) αλλά χρειαζόμαστε αυτά τα τεράστια ποσά τώρα».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ, πηγή: BBC, al Jazeera)

iefimerida.gr

Με την ΔΩΡΕΑ ενος "καφε" το μήνα βοηθάς στον αγώνα κατα της φίμωσης της ελευθερίας του λόγου , βοηθάς το Κατοχικα ΝΕΑ
Loading...

2 thoughts on “«Κραυγή» ΟΗΕ για λιμό: Οι άνθρωποι απλώς θα πεθάνουν -Χρειάζονται 4,4 δισ. ως τον Ιούλιο

  1. Ανώνυμος says:

    ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΥΦΙΟΙ ΚΑΙ ΒΑΛΣΑΜΩΜΕΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙΣ…ΤΕΓΝΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΝΥΔΡΗ…ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΥ ΑΦΗΣΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΕΝΑ ΠΛΑΤΥ ΠΟΤΑΜΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΑΧΤΥΛΑ ΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΙΩ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΣΤΑΛΙΑ…Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΑΝΘΕΩΠΟΣ ΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΛΑΜΨΗ ΣΤΗΝ ΑΜΕΙΛΙΚΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΣΙΩΠΗ ΓΙΑΤΙ Η ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ…Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕ ΣΤΟΝ ΑΠΑΝΘΡΩΠΟΟ ΚΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ ΒΟΛΕΥΤΗΚΕ…ΕΤΣΙ Σ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΕΡΙΛΥΠΟ ΣΥΜΠΑΝ ΟΙ ΛΑΟΙ ΟΛΟΙ ΗΤΤΗΜΕΝΟΙ ΠΕΝΘΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΑ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙΟΙ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΑ ΟΙ ΙΔΙΕΣ ΨΥΧΕΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ… ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΑ ΠΗΡΑΝ ΟΛΑ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΕΧΑΣΕΣ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΟΝΕΙΡΑ ΕΧΑΣΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ…ΤΑ ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΔΑΚΡΥΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΟΝΑΝΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΤΙ ΠΕΡΝΑΕΙ Ο ΑΛΛΟΣ Ο ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΥ ΜΟΝΟΝ ΟΤΑΝ ΒΡΕΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΘΕΣΗ Ο ΙΔΙΟΣ…ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ ΒΟΗΘΑΣ ΠΟΛΥ…ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΑΙ ΠΟΛΥ…ΑΓΑΠΑΣ ΠΟΛΥ…ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΠΟΝΑΣ ΠΟΛΥ…ΜΑ ΕΣΥ ΠΑΝΤΟΤΕ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΧΑΡΑ ΞΕΚΙΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ…ΓΙΑΤΙ Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΜΟΡΦΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΨΥΧΙΚΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑ Η ΠΙΟ ΚΡΥΑ ΦΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΒΑΣΤΑΧΤΗ ΜΙΖΕΡΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΞΟΙΚΕΙΩΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΙΠΟΤΑ…ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΣΕ ΔΕΡΝΕΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΑΡΑ ΝΑ ΣΕ ΦΥΛΛΑΕΙ ΤΟ ΨΕΜΜΑ…ΓΙΑΤΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΣΚΟΛΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΑΞΙΖΕΙ ΟΣΟ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ Α-Ν-Θ-Ρ-Ω-Π-Ο-Ι…ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΟΥΤΗ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΥΣΑΦΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ…Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ…Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ…ΤΟ ΗΘΟΣ…ΚΑΙ Η ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ…ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ

  2. ΟΙ ΑΝΤΙΜΑΧΟΜΕΝΕΣ ΠΛΕΥΡΕΣ ΦΤΑΙΝΕ says:

    ΚΑΙ Ο ΟΗΕ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΜΑΧΟΜΕΝΕΣ ΠΛΕΥΡΕΣ. ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΑΣ ΖΗΤΑΕΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ. ΚΑΝΕΝΑ ΠΟΣΟ ΣΤΟΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΟ ΟΗΕ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ «ΒΡΟΜΙΚΗΣ» ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΝΤΑΣ ΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΛΕΒΕΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕ ΦΟΡΟΥΣ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΠΟΥΣΤΟ-ΜΚΟ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *