19:21 - 24/11/2021

Koσμικό παγόβουνο ή διαστρικός κομήτης; Το αντικείμενο Oumuamua εισήλθε στο Ηλιακό μας Σύστημα: Η νέα θεωρία για την προέλευση του

Το πρώτο γνωστό διαστρικό αντικείμενο στο ηλιακό μας σύστημα, γνωστό ως Oumuamua, συνεχίζει να γοητεύει αλλά και να προβληματίζει τους επιστήμονες.

Είναι διαστρικός κομήτης ή κοσμικό παγόβουνο; Τον Μάρτιο, οι αστροφυσικοί Άλαν Τζάκσον και Στίβεν Ντες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα, υποστήριξαν ότι το Oumuamua ήταν πιθανότατα ένα κομμάτι πάγου αζώτου που προήλθε από έναν νάνο πλανήτη σαν τον Πλούτωνα, κάπου έξω από το ηλιακό μας σύστημα. Ωστόσο, δυο αστροφυσικοί από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ καταρρίπτουν τη θεωρία αυτή σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στις 5 Νοεμβρίου, στο περιοδικό «New Astronomy».

Τον Οκτώβριο του 2017, όταν οι αστρονόμοι είδαν για πρώτη φορά το Oumuamua να διαπερνά το ηλιακό μας σύστημα, υπολόγισαν ότι ταξίδευε με 92.000 χλμ./ώρα. Όπως είπαν, η ταχύτητα αυτή ήταν υπερβολικά μεγάλη και ως εκ τούτου δεν προήλθε από το ηλιακό μας σύστημα.

Καθώς το αντικείμενο με το αλλόκοτο επίπεδο σχήμα περνούσε από τον ήλιο, επιταχύνθηκε με ρυθμό που δεν μπορούσε να εξηγηθεί από τη βαρυτική έλξη του ήλιου. Οι αστρονόμοι δεν μπόρεσαν να βρουν καμία ορατή ένδειξη ενός προωθητικού μέσου, όπως υδρατμοί ή αέρια που διαφεύγουν από το αντικείμενο και το ωθούν προς τα εμπρός.

Η θεωρία των Τζάκσον και Ντες λύνει το μυστήριο του προωθητικού υλικού. Καθώς το Oumuamua πλησίαζε τον ήλιο, το αέριο άζωτο που εξατμιζόταν, θα έσπρωχνε το αντικείμενο, με αποτέλεσμα να μην είναι ορατό από τα τηλεσκόπια. Επίσης, οι αστρονόμοι γνωρίζουν την ύπαρξη πάγου αζώτου στο ηλιακό μας σύστημα, επειδή τον έχουν βρει στον Πλούτωνα.
Γιατί μπορεί να μην είναι άζωτο

Ωστόσο δεν συμφωνούν όλοι με αυτό το συμπέρασμα. Σύμφωνα με τους αστροφυσικούς Αμίρ Σίρατζ και Άβι Λέμπ στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το συμπέρασμα των Τζάκσον και Ντες είναι λανθασμένο επειδή δεν υπάρχει αρκετό άζωτο στο σύμπαν για να δημιουργηθεί ένα τέτοιο αντικείμενο, το μήκος του οποίου είναι κάπου μεταξύ 400 και 800 μέτρα και το πλάτος του μεταξύ 35 και 167 μέτρα.

Το καθαρό άζωτο είναι σπάνιο, είπε ο Σίρατζ και έχει βρεθεί μόνο στον Πλούτωνα, όπου αποτελεί περίπου το 0,5% της συνολικής του μάζας. Ακόμα και αν συλλεχθεί όλος ο πάγος αζώτου από κάθε πλανήτη σαν τον Πλούτωνα δεν θα έφτανε για να σχηματίσει τον Oumuamua.

Οι δυο αστροφυσικοί υπολόγισαν ότι η μάζα των πλανητών σαν τον Πλούτωνα που θα χρειαζόταν για να σχηματιστεί το παγόβουνο αζώτου στο μέγεθος του Oumuamua, θα ξεπερνούσε τη μάζα των άστρων.

«Αλλά αυτό είναι τρελό, εξωφρενικό», δήλωσε ο Σίρατζ.

Ωστόσο, οι Τζάκσον και Ντες δήλωσαν ότι οι εκτιμήσεις τους σχετικά με τον αριθμό των θραυσμάτων αζώτου που πετούν στο διάστημα, δεν είναι υπερβολικές και συνάδει με προηγούμενες έρευνες.

«Προσπαθούν να προκαλέσουν μια διαμάχη που δεν υπάρχει», δήλωσε ο Ντες.

Σύμφωνα με τον Σίρατζ, ωστόσο, το μυστήριο του Oumuamua δεν έχει λυθεί ακόμη. Ορισμένοι ειδικοί μπορεί να είναι πρόθυμοι να βγάλουν βιαστικά συμπεράσματα, είπε. «Εάν εξακολουθεί να είναι ανεξήγητο, θα πρέπει να εξετάσουμε όλες τις πιθανότητες».

hellasjournal.com

Loading...
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*