ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»

Καναδάς: Δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων

· Κατοχικά Νέα

Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το βράδυ τα δύο πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα, αφού οι αρχές του Κεμπέκ επεσήμαναν ότι ερευνούν 17 ύποπτα κρούσματα.

Αρκετές χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Βρετανία έχουν εντοπίσει τις τελευταίες εβδομάδες στο έδαφός τους αυτή τη σπάνια ασθένεια που είναι ενδημική στη δυτική Αφρική. Στις ΗΠΑ ένα κρούσμα έχει εντοπιστεί στη Μασαχουσέτη σε έναν άνδρα που είχε πρόσφατα ταξιδέψει στο Κεμπέκ.

«Σήμερα η επαρχία του Κεμπέκ ενημερώθηκε ότι δύο δείγματα που είχε λάβει το Εθνικό Μικροβιολογικό Εργαστήριο βρέθηκαν θετικά στην ευλογιά των πιθήκων. Αυτά είναι τα δύο πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα στον Καναδά», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά (PHAC).

Υγειονομικοί στο Μόντρεαλ –πρωτεύουσα της επαρχίας Κεμπέκ– είχαν δηλώσει νωρίτερα χθες στους δημοσιογράφους ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του κρούσματος στη Μασαχουσέτη και κάποιων από τα ύποπτα κρούσματα στην περιοχή του Μόντρεαλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων -Τα συμπτώματα

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια, λοιμώδης ασθένεια, παρόμοια με την ανθρώπινη ευλογιά που εξαλείφθηκε το 1980. Μολονότι είναι πιο ήπια και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε μερικές εβδομάδες, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί μοιραία.

Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυικούς πόνους, πρήξιμο στους λεμφαδένες, ρίγη και κόπωση. Επίσης οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν δερματικά εξανθήματα, τα οποία συχνά ξεκινούν από το πρόσωπο και εξαπλώνονται σε άλλα σημεία του σώματος, περιλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων.

Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν υπάρχει θεραπεία για την ευλογιά των πιθήκων, η οποία μεταδίδεται από την επαφή με τον μολυσμένο ασθενή ή με τα σωματικά υγρά του, περιλαμβανομένου του σάλιου. Η ασθένεια συνήθως υποχωρεί από μόνη της.

Συνήθως η ασθένεια μεταδίδεται στους ανθρώπους από διάφορα άγρια ζώα, όπως τρωκτικά ή πιθήκους. Η αύξηση των εστιών της προκαλεί ανησυχία και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι εξετάζει προσεκτικά το γεγονός ότι κάποια από τα κρούσματα στη Βρετανία φαίνεται να μεταδόθηκαν μέσα στην κοινότητα των ομοφυλόφιλων.

Πηγή: iefimerida.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Νορβηγία: Κατασχέθηκε ρωσικό πλοίο στο Σβάλμπαρντ για αποζημίωση 4,22 δισ. δολαρίων στην NaftogazΔΙΕΘΝΗ

Νορβηγία: Κατασχέθηκε ρωσικό πλοίο στο Σβάλμπαρντ για αποζημίωση 4,22 δισ. δολαρίων στην Naftogaz

Μόντι προς Πούτιν: «Από τον ατελείωτο πόλεμο στο τέλος του» – Το μήνυμα της Ινδίας για την ΟυκρανίαΔΙΕΘΝΗ

Νέος γεωπολιτικός άξονας στη Μεσόγειο; Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και Ινδία απέναντι στην προσέγγιση Τουρκίας–Πακιστάν

Πλοίο στο Αιγαίο - φωτογραφία αρχείουΔΙΕΘΝΗ

Ναυάγιο στην Κερύνεια: Τουρκικό πολεμικό με βαθυσκάφος-drone ψάχνει το Filo Jet – 20 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elΕλληνικά