ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»

Ισπανία: 1.000 στρατιώτες αναζητούν επιζώντες στις λάσπες της Βαλένθια

· Κατοχικά Νέα

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην πληγείσα από τη θεομηνία Βαλένθια που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 158 ανθρώπους, συνεχίζονται με τη συνδρομή 1.000 μελών της Στρατιωτικής Μονάδας Εκτάκτων Αναγκών της Ισπανίας, καθώς και χιλιάδες πυροσβέστες, αστυνομικούς και πολιτοφύλακες.

Αυτοκίνητα στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο, ξεριζωμένα δέντρα, πεσμένοι πυλώνες ηλεκτρικού, προσωπικά και οικιακά αντικείμενα, διάσπαρτα σε μια τεράστια έκταση λάσπης που έχει καλύψει τους δρόμους σε δεκάδες κοινότητες στη Βαλένθια, μιας περιοχής νοτίως της Βαρκελώνης, στις ακτές της Μεσογείου.

Τα σωστικά συνεργεία αναζητούν ανθρώπους μέσα αυτοκίνητα, σε σπίτια, σε δρόμους. «Ψάχνουμε σπίτι με σπίτι», δήλωσε ο Άνχελ Μαρτίνες, ένας από τους 1.000 στρατιώτες που συμμετέχουν στην τεράστια επιχείρηση διάσωσης.

«Δυστυχώς, υπάρχουν νεκροί εγκλωβισμένοι μέσα σε ορισμένα οχήματα», δήλωσε χθες ο υπουργός Μεταφορών της Ισπανίας Όσκαρ Πουέντε – ώρες προτού ο αριθμός των νεκρών εκτοξευτεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την άλλη, οι πολίτες, εν μέσω μαζικού θρήνου για τους νεκρούς ή όσους ακόμη αγνοούνται, παλεύουν να περισώσουν ό,τι είναι δυνατόν μέσα από τις θαμμένες στη λάσπη κοινότητές τους.

«Είδα πτώματα να επιπλέουν, φώναξα για βοήθεια, αλλά δεν έγινε τίποτα. Οι πυροσβέστες έπαιρναν πρώτα τους ηλικιωμένους, όταν μπορούσαν να μπουν μέσα. Είμαι από κοντινή περιοχή, οπότε προσπάθησα να βοηθήσω και να σώσω ανθρώπους. Ολοι έκλαιγαν συνέχεια, καθώς ήταν παγιδευμένοι», περιγράφει ο Λουίς Σάντσεζ, ο οποίος κατάφερε να διασώσει αρκετούς ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί στα αυτοκίνητά τους στον πλημμυρισμένο αυτοκινητόδρομο V-31 νότια της Βαλένθια. Όπως λέει, «ο δρόμος γρήγορα μετατράπηκε σε πλωτό νεκροταφείο».

Λεηλασίες

Χθες, σύμφωνα με την El Pais, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 39 άτομα που λεηλατούσαν πληγείσες περιοχές, ενώ αναγκάστηκε να αποσπάσει αστυνομικούς που συμμετείχαν στις έρευνες, μεταφέροντάς τους για περιπολίες στις περιοχές όπου είχαν καταγγελθεί κλοπές.

Η περιφερειακή κυβέρνηση της Βαλένθια ανακοίνωσε σχέδιο βοήθειας ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει 6.000 ευρώ άμεσης βοήθειας σε κάθε πληγέντα, καθώς και επιδοτήσεις μεταφορών ή στήριξη για την αποκατάσταση κατοικιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τις αναφορές του υπουργείου Αμυνας, ο αριθμός των αγνοουμένων παραμένει ακαθόριστος. Μάλιστα, η υπουργός Μαργαρίτα Ρόβλες προειδοποίησε πως ο τελικός αριθμός των νεκρών πιθανότατα θα είναι σημαντικά μεγαλύτερος, καθώς οι έρευνες συνεχίζονται κάτω από τόνους λάσπης και χαλάσματα.

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ κάλεσε χθες τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους και να δείξουν τη μέγιστη δυνατή επαγρύπνηση καθώς, όπως σχολίασε, ο κίνδυνος παραμένει. «Η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να βρεθούν τα θύματα που εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα ερείπια καθώς και οι αγνοούμενοι», δήλωσε από τη Βαλένθια όπου βρέθηκε εκτάκτως χθες το απόγευμα.

Πηγή: El Pais, Associated Press

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Ιταλία και Ισπανία παρατείνουν τους ελέγχους στα σύνορα λόγω της κρίσης στην CeutaΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία και Ισπανία παρατείνουν τους ελέγχους στα σύνορα λόγω της κρίσης στην Ceuta

Νότια Κορέα: Παραιτήθηκε ο κορυφαίος σύμβουλος οικονομικής πολιτικής του Λι Τζε-μιουνγκΔΙΕΘΝΗ

Νότια Κορέα: Παραιτήθηκε ο κορυφαίος σύμβουλος οικονομικής πολιτικής του Λι Τζε-μιουνγκ

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο υπουργός Στρατού Νταν Ντρίσκολ μετά από μήνες έντασηςΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Νταν Ντρίσκολ αποχωρεί στις 3 Σεπτεμβρίου — αναφορές για σύγκρουση με Χέγκσεθ γύρω από εκσυγχρονισμό και απομακρύνσεις στρατηγών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elΕλληνικά