Υπό κατάρρευση η γερμανική Ευρώπη – Οι ρόλοι Ιταλίας-Πορτογαλίας – Πώς η Λεπέν «πατά» το κουμπί!

Την ώρα που στην Ιταλία ένα ενδεχόμενο «όχι» των πολιτών στη συνταγματική αναθεώρηση απειλεί να βυθίσει τη χώρα σε μια νέα πολιτική κρίση, η πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας κρέμεται από τη λεπτή κλωστή ενός μικρού οίκου αξιολόγησης, ενώ στο ζήτημα του ελληνικού χρέους μπορεί να σημειώνεται πρόοδος, εντούτοις δεν έχει ακόμη λυθεί οριστικά.

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί η τεράστια αβεβαιότητα για την έκβαση των γαλλικών προεδρικών εκλογών αλλά και η υλοποίηση του Brexit.

Σε περίπτωση που επαληθευτεί έστω και ένα από τα δυσοίωνα σενάρια που διατυπώνονται, τότε αυτό θα δημιουργούσε τεράστια προεκλογικά προβλήματα στην Άνγκελα Μέρκελ, ρίχνοντας παράλληλα νερό στο μύλο των εθνολαϊκιστών του AfD.

Ο κίνδυνος μιας νέας ευρωκρίσης είναι υπαρκτός και ο πολιτικός κίνδυνος είναι τεράστιος, σχολίασε στο Reuters ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Μαρσέλ Φράτσερ.

Γι΄αυτό το λόγο, όπως σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο, θα πρέπει να επιχειρηθεί να μετατεθούν τα προβλήματα της νομισματικής ένωσης για το διάστημα μετά τις γερμανικές εκλογές.

«Μέχρι τότε θα λύσουμε τα προβλήματα αθόρυβα, διότι κανείς δεν θέλει μια ανοιχτή διαμάχη για πακέτα διάσωσης, εκτός ίσως από την Αριστερά και το AfD», σχολιάζει πολιτικός της συγκυβέρνησης.

Ορισμένα ανοιχτά μέτωπα, όπως το ελληνικό, ενδέχεται να κλείσουν, εντούτοις την ίδια ώρα ελλοχεύει ο κίνδυνος να ξεσπάσουν νέες εστίες κρίσης.

Ένας από τους λόγους είναι ότι οι πολίτες γίνονται όλο και πιο απρόβλεπτοι στις κάλπες. Και το 2017 στήνονται πολλές.

Πολύ μεγάλη για να σωθεί

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ευρωζώνη απορρέει προς στιγμήν από την Ιταλία.

Ο Μ. Φράτσερ χαρακτηρίζει το ιταλικό δημοψήφισμα πολύ πιο σημαντικό από την απόφαση του Brexit ή την εκλογή του Ντ. Τραμπ στην αμερικανική προεδρία.

Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έχει προαναγγείλει την παραίτησή του σε περίπτωση επικράτησης του «όχι». Αλήθεια, τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση;

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης βιώνει εδώ και χρόνια μια βαθιά κρίση.

Τα τελευταία δέκα χρόνια το ΑΕΠ της αυξήθηκε κατά μέσο όρο μόλις κατά 0,5%.

Την ίδια ώρα το χρέος έχει εκτιναχθεί στο 132% του ΑΕΠ.

Με μια στατική αγορά εργασίας, χαμηλή ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών της, αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση και αδύναμες τράπεζες, η χώρα αντιμετωπίζει ήδη τεράστια προβλήματα και σε αυτά δεν αποκλείεται να προστεθεί σύντομα άλλο ένα: η απουσία κυβέρνησης.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ωστόσο ότι οι Ιταλοί θα βρουν τον τρόπο να ξεπεράσουν γρήγορα τη διαφαινόμενη νέα κρίση.

Σε διαφορετική περίπτωση, τα πράγματα θα είναι δύσκολα.

«Η Ιταλία είναι πολύ μεγάλη για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης», σχολιάζει ο Φράτσερ.

Και τότε θα επανέλθουν και τα σενάρια για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, όπως το 2012.

Για το ελληνικό ζήτημα ο κυβερνητικός συνασπισμός στο Βερολίνο ελπίζει να κλείσει σύντομα τόσο η αξιολόγηση όσο και το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το γεγονός ότι δρομολογείται ήδη λύση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και δη με τις «ευλογίες» του Βερολίνου, αφήνει σημαντικά περιθώρια αισιοδοξίας ότι το θέμα Ελλάδα δεν θα απασχολήσει την Ευρώπη το 2017.

Θα επιστρέψει στην ατζέντα όμως το 2018 όταν θα πρέπει να εφαρμοστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Την ίδια ώρα τα μηνύματα από την Πορτογαλία είναι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά.

Η χώρα που έχει στο ενεργητικό της ήδη ένα μνημόνιο, κινδυνεύει εκ νέου.

Μόλις ένας μικρός Οίκος Αξιολόγησης, ο DBRS διατηρεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στο ΒΒΒ, την χαμηλότερη επενδυτική βαθμίδα μεν, αλλά μια βαθμίδα που εξασφαλίζει τη συμμετοχή των πορτογαλικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Γερμανοί πολιτικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προσφύγει η Λισαβόνα και πάλι στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Στον προεκλογικό αγώνα αυτό θα χρεώνονταν σίγουρα στην ευρωπαϊκή πολιτική διάσωσης που διαμορφώνεται ως επί το πλείστον από το Βερολίνο.

Τι θα γίνει εάν κερδίσει η Λεπέν;

Εξέχουσα θέση στη μακροσκελή λίστα των ευρωπαϊκών προβλημάτων έχει και η Γαλλία.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρώπη και το ευρώ το 2017 απορρέει από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές», προειδοποιεί ο ευρωβουλευτής των γερμανών Πρασίνων Μάνουελ Ζάρατσιν.

Το ενδεχόμενο επικράτησης της Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου μπορεί μάλλον να αποκλειστεί.

Μετά το Brexit και την εκλογή Τραμπ όμως κανένας αναλυτής δεν βάζει και το χέρι του στη φωτιά.

Σε περίπτωση που γίνει πρόεδρος, αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το τέλος της ΕΕ και του ευρώ, εκτιμούν κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο που επικαλείται το Reuters.

Και στην περίπτωση αυτή θα αποκτούσε τελείως διαφορετικό χαρακτήρα και ο προεκλογικός αγώνας στη Γερμανία.

Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Γαλλία ενδέχεται να επηρεάσουν λοιπόν άμεσα τις εκλογές στη Γερμανία.

«Ζούμε σε έναν δικό μας κόσμο», σχολιάζει ο Μ. Φράτσερ, σημειώνοντας ότι η συγκριτικά πολύ καλή οικονομική θέση της Γερμανίας είναι η εξαίρεση και μια ειδική περίπτωση.

Σε Ισπανία και Ελλάδα η ανεργία των νέων ξεπερνά το 40%, όπως λέει: «Στη Γερμανία δεν συνειδητοποιούμε στο ελάχιστο τι ακριβώς συμβαίνει στη νότια Ευρώπη».

Πηγή: dw.com

Με την ΔΩΡΕΑ ενος "καφε" το μήνα βοηθάς στον αγώνα κατα της φίμωσης της ελευθερίας του λόγου , βοηθάς το Κατοχικα ΝΕΑ
Loading...

8 thoughts on “Υπό κατάρρευση η γερμανική Ευρώπη – Οι ρόλοι Ιταλίας-Πορτογαλίας – Πώς η Λεπέν «πατά» το κουμπί!

 1. I'm not a robot says:

  «Λίγα είναι τα ψωμιά της ΕΟΚ …Δεν θα κρατήσει και πολλά χρόνια …Θα την διαλύσουν οι Άγγλοι και οι Αμερικάνοι, αυτοί είναι ένας λαός και συνεργάζονται …Σου λέει, τι γίνεται εδώ; Σηκώνει πάλι κεφάλι ο Χίτλερ; Έτσι θα την διαλύσουν …
  http://www.dogma.gr/dialogos/o-gerontas-pa%CE%90sios-gia-tin-evrozoni-tha-tin-dialysoun-oi-angloi/32301/

  • Αγιος Παισιος "Ουτε 7 χρονια δεν θα κρατησουν" !!! says:

   «ΑΣΑΦΗΣ» ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ 3 : 5 Οκτωβρίου 2016 @ 15:25 : Αγιος Παισιος μιλωντας για την Ενωμενη Ευρωπη : «Αυτοι, ουτε 7 χρονια δεν θα κρατησουν». Χερμαν Βαν Ρομπει ηταν ο πρωτος προεδρος, το ετος 2009, και 7 χρονια = ετος 2016, που φαγανε το BREXIT, νομιζω μυαλο κουκουτσι να εχεις, το καταλαβεινεις οτι ανοιξε η πορτα της διαλυσης, με το Ολλανδικο δημοψηφισμα, τα κολπα της Ουγγαριας, την πτωση του Ρεντσι, κλπ κλπ

   • Αγιος Παισιος ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ : "Αυτοί ούτε 7 χρόνια δεν θα κρατήσουν" !!! says:

    Γέροντος Παισίου ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ και έκδοση : Ίερομ. Ισαάκ και συνοδεία Καλύβη Αναστάσεως Καψάλα Καρυές: «Οι Σιωνιστές δουλεύουν τώρα, ξέρεις πόσα χρόνια; Και 250. Αυτοί ούτε 7 χρόνια δεν θα κρατήσουν… Θα τα στριμώξουν τα πράγματα… ..Τέτοια δικτατορία πού σκέφτονται να κάνουν, μόνο ό διάβολος μπορεί να την είχε σκεφτεί. Κατάλαβες τί γίνεται; Τελικά θα φάει μια σφαλιάρα ή θα πάει στην άκρη… Θα πάει περίπατο…» Γέροντος Παισίου ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ και έκδοση : Ίερομ. Ισαάκ και συνοδεία Καλύβη Αναστάσεως Καψάλα Καρυές pentapostagma.gr/2013/11/oute-7-xronia-den-tha-krathsoun.html Γέροντος Παισίου ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ και έκδοση : Ίερομ. Ισαάκ και συνοδεία Καλύβη Αναστάσεως Καψάλα Καρυές : oimos-athina.blogspot.com/2013/11/7.html Γέροντος Παισίου ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ και έκδοση : Ίερομ. Ισαάκ και συνοδεία Καλύβη Αναστάσεως Καψάλα Καρυές…

 2. ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΙΜΑΣ says:

  δεν πιστευω οτι ενα δημοψιφισμα του ματεο (οχι της μενεγακη) θα ριξει την ευρωπη…αυτα ειναι για εσωτερικη καταναλωση…μονο ο πολεμος μπορει να διαλυσει την ευρωπη και κανενας αλλος…αυτο πρεπει να το καταλαβουμε καποτε…δεν μετραει πλεον η ψηφος εχει πεθανει..τελος…

  • ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΕ ΤΗ ΤΡΕΛΛΑ ΤΟΥ, ΚΑΙ ΕΣΥ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΠΡΕΛΑ ΣΟΥ says:

   που την εχεις απο τοτε που ο Θεος εβρεχε μυαλο… Ενα δημοψιφισμα του ματεο δεν θα ριξει την ευρωπη… ουτε το ΒΡΕΧΙΤ την εριξε, ουτε ο αυστριακος ακροδεξιος που θα βγει αυριο θα τη ριξει, ουτε το δημοψηφισμα των Ολλανδων το Μαρτιο 2017 θα τη ριξει, ουτε η Λεπεν που θα βγει θα τη ριξει, απλα…….. ενα πρωινο, θα ξυπνησεις και θα βρης τα ρολλα των μαγαζιων κατεβασμενα, και ταραχες στους δρομους, ετσι απλα…….. Ασε τας Ευρωπας, και προσεχε τον πισινο σου, Ευρωλιγουρη, Ευρωξιπασμενε, για να μην σε αποκαλεσω «Ευρω-μαλακα»…

   • κοφτα γιατι σε χαλανε says:

    και ποιος σου ειπε οτι γουσταρω ευρωπη βρε ορνιο…αλλο λεω και δεν το καταλαβες βρε ταραμα..ΔΕΝ ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΨΗΦΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΨΕΥΤΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΜΑΣΩΝΟΕΥΡΩΠΗ ΡΕΕΕΕΕΕΕ!!!
    ΞΥΠΝΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΕ…

   • καφτα γιατι σε χαλανε says:

    βρε παπαρα ποιος σου ειπε οτι γουσταρω ευρωπη…
    αυτο που ειπα ειναι οτι στην ευρωπη της μασωνοκρατιας οι δημοκρατια και τα δημοψηφισματα δεν μετρανε..ξυπνα ρε καθυστερημενο αναρχοαπλυτε..(συμβουλη-3 φορες μπανιο την ημερα)

 3. talos4fight says:

  Ξέρουν πολύ καλά τι συμβαίνει στις χώρες του Νότου τα γερμανικά καθάρματα. Δικό τους δημιούργημα είναι η επαίσχυντη αυτή κατάσταση. Τα «δεν ξέρουμε,δεν συνειδητοποιούμε, δεν φαντασθήκαμε κ.λ.π.» να τα πούνε αλλού. Έτσι δεν ξέρανε-υποτίθεται-και γιά τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στον Β΄Π.Π. που ήταν δίπλα στα σπίτια τους. Στο διάολο να πάνε αυτοί και οι πονηροί Αμερικανοί » φίλοι» μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *