08:44 - 08/06/2019

Η Τουρκία πρέπει να τιμωρηθεί εάν συνεχίσει την παραβίαση της ΑΟΖ της Κύπρου

Η Ευρώπη πρέπει να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία με την πρόσφατη αύξηση των προσπαθειών της να εκμεταλλευθεί τα τεράστια αποθέματα υδρογονανθράκων της Κύπρου, είπε την Πέμπτη ο Θεόδωρος Τσακίρης, επίκουρος καθηγητής της ενεργειακής πολιτικής και γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας σε μια συνέντευξη για την αμερικανική μη κυβερνητική δεξαμενή σκέψης (think tank) του Ιδρύματος Γκέιτστόουν, όπως σημειώνει η Ahval News.

Οι εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έχουν κλιμακωθεί τον τελευταίο χρόνο, καθώς οι δύο πλευρές έχουν εντείνει τις προσπάθειες για γεωτρήσεις φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, εγείροντας θέματα για θαλάσσια σύνορα.

Η Τουρκία αντιτίθεται επίσης στις προσπάθειες της Κύπρου για διενέργεια έρευνας κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, ισχυριζόμενη ότι αγνοεί το δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων που ζουν στο βόρειο τμήμα της νήσου, το οποίο βρίσκεται υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή.

«Θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για να σταματήσουν οι τουρκικές παραβιάσεις εναντίον της ΑΟΖ της Κύπρου. Θα πρέπει αν επιβληθούν κυρώσεις στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα πρόσωπα και τις εταιρείες που είναι υπεύθυνες για τη γεώτρηση», ανέφερε ο Θεόδωρος Τσακίρης.

Θα πρέπει να επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης των προενταξιακών κονδυλίων που δίδονται στην Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον αποκλεισμό των δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είπε ο Τσακίρης.

Αν η Τουρκία διατηρεί απειλητική πολιτική έναντι της Κύπρου, ο αποκλεισμός από τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ και η στόχευση του τραπεζικού τομέα της χώρας θα μπορούσαν να είναι επιλογές κυρώσεων, πρόσθεσε.

Η Τουρκία προσπάθησε πρόσφατα να εμποδίσει την εξερεύνηση του φυσικού αερίου από την κυπριακή κυβέρνηση με πολεμικά πλοία και στρατιωτικά σχέδια άσκησης, προκαλώντας επικρίσεις από την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Τσακίρης είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να άρουν το εμπάργκο που επέβαλαν στην κυπριακή κυβέρνηση το 1987, ώστε να μπορέσει να αμυνθεί ενάντια στην επιθετικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η κυπριακή κυβέρνηση, η οποία έχει κάνει συμφωνίες με διεθνείς εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως η αμερικανική ExxonMobil και η γαλλική Total, και δηλώνει ότι ο οποιοσδήποτε πλούτος θα μοιραστεί τη στιγμή που η Κύπρος θα επανενωθεί.

«Ο κ. Ερντογάν γνωρίζει ότι θα είναι αδύνατο για την Τουρκία να επιτύχει τους στόχους του για την περιφερειακή ηγεμονία, εάν τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και των Γάλλων, αναπτύξουν μια σταθερή πρόσβαση στην Κύπρο. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόβος του», δήλωσε ο Χάρης Σαμαράς, εμπειρογνώμονας για την κυπριακή ΑΟΖ, σε άλλη συνέντευξη στο Ίδρυμα Γκέιτστόουν.

ahvalnews.com

echedoros-a.gr

Loading...

Loading...
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*