Η περιστροφή της Γης επιβραδύνεται και φέρνει ισχυρούς σεισμούς

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Μέσα στην χρονιά την οποία διανύουμε έχουμε ακούσει για πολλούς σεισμούς που έχουν γίνει ή γίνονται. Πού να οφείλονται αυτοί οι αρκετά ισχυροί, καταστροφικοί και φονικοί σεισμοί; Τι θα συμβεί από εδώ και πέρα; Θα υπάρξουν δυνατότεροι;

Σε άρθρο του forbes.com από 20/11/17 διαβάζουμε που πιθανόν να οφείλονται οι μεγάλοι και ισχυροί σεισμοί που διανύουν την χρονιά 2018 η οποία φτάνει στο τέλος της και τι να περιμένουμε:

By Trevor Nace PhD geologist

Οι επιστήμονες έχουν βρει ισχυρές ενδείξεις ότι το 2018 θα δει μια μεγάλη ανοδική τάση στον αριθμό των μεγάλων σεισμών παγκοσμίως. Η περιστροφή της γης, όπως συμβαίνει με πολλά πράγματα, είναι κυκλική, αλλά επιβραδύνεται κατά λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου την ημέρα και επιταχύνει ξανά.

Εσείς και εγώ δεν θα παρατηρήσουμε ποτέ αυτή την πολύ μικρή παραλλαγή στην ταχύτητα περιστροφής της Γης. Ωστόσο, θα παρατηρήσουμε σίγουρα το αποτέλεσμα, δηλαδή, μια αύξηση στον αριθμό των σοβαρών σεισμών.


Pendant «Black Knight»

ΤΟ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΜΕΝΤΑΓΙΟΝ ΟΡΓΟΝΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οι γεωφυσικοί είναι σε θέση να μετρήσουν με μεγάλη ακρίβεια την ταχύτητα περιστροφής της Γης, υπολογίζοντας μικρές παραλλαγές της τάξης των χιλιοστών του δευτερολέπτου. Τώρα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η επιβράδυνση της περιστροφής της Γης συνδέεται με μια παρατηρούμενη κυκλική αύξηση των σεισμών.

Για να ξεκινήσει την έρευνα, η ερευνητική ομάδα γεωλόγων ανέλυσε κάθε σεισμό από το 1900 που είχαν μέγεθος πάνω από 7 και αναζήτησαν τάσεις στην εμφάνιση μεγάλων σεισμών. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι σχεδόν κάθε 32 χρόνια υπήρξε μια ανοδική τάση στον αριθμό των σημαντικών σεισμών παγκοσμίως.

Η ομάδα ήταν προβληματισμένη ως προς τη βασική αιτία αυτής της κυκλικότητας στο σεισμό. Το συνέκριναν με μια σειρά από παγκόσμια ιστορικά σύνολα δεδομένων και βρήκαν μόνο ένα που έδειξε ισχυρή συσχέτιση με την αύξηση των σεισμών. Αυτή η συσχέτιση αφορούσε στην επιβράδυνση της περιστροφής της Γης.

Συγκεκριμένα, η ομάδα σημείωσε ότι περίπου κάθε 25-30 χρόνια η περιστροφή της Γης άρχισε να επιβραδύνεται και η επιβράδυνση αυτή συνέβαινε λίγο πριν από την αύξηση των σεισμών. Η επιβράδυνση της περιστροφής, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, έχει διάρκεια 5 χρόνια, με τον τελευταίο χρόνο να προκαλεί αύξηση των σεισμών.

Το 2017 ήταν για τέταρτη συνεχή χρονιά μία περίοδος όπου η περιστροφή της Γης επιβραδύνθηκε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι μπορούμε να αναμένουμε περισσότερους σεισμούς το 2018, καθώς αυτή η χρονιά αποτελεί την τελευταία επιβράδυνση της περιστροφής της Γης, από την προαναφερόμενη πενταετία.

Ενδεχομένως, θα υπάρξουν 15-20 μεγάλοι σεισμοί (M 7.0 ή μεγαλύτεροι). Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της σημειωμένης ανόδου των σεισμών που ευθυγραμμίζονται με το πέμπτο έτος της επιβράδυνσης της περιστροφής της Γης, θα υπάρχουν περισσότεροι και θα υπάρξουν κατά μέσο όρο 25-30 μεγάλοι σεισμοί.

Τι προκαλεί την περιστροφή της γης για να επιβραδύνει;

Στη συνέχεια η ερευνητική ομάδα επιφορτίστηκε με το «γιατί» η Γη επιβραδύνει, ώστε να εξηγήσει αυτό το φαινόμενο. Ενώ οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για τους μηχανισμούς που παράγουν αυτή τη διακύμανση, υπάρχουν μερικές υποθέσεις.

Μια υπόθεση περιλαμβάνει τον εξωτερικό πυρήνα της Γης, ένα υγρό μεταλλικό στρώμα του πλανήτη που κυκλοφορεί κάτω από το στερεό μανδύα. Η σκέψη είναι ότι ο εξωτερικός πυρήνας μπορεί μερικές φορές να «κολλήσει» στο μανδύα, προκαλώντας διαταραχή στη ροή του. Αυτό, ενδεχομένως, αλλάζει το μαγνητικό πεδίο της Γης και θα προκαλέσει έναν προσωρινό «λόξιγκα» στην περιστροφή της Γης.

Επί του παρόντος, τα δεδομένα σημειώνουν μόνο μια εντυπωσιακή συσχέτιση, αλλά καμία αιτιώδη συνάφεια. Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι εάν αυτή η αλλαγή στην περιστροφή της Γης είναι η αιτία μιας ανόδου των σεισμών.

Δείτε και ένα σχετικό βίντεο:

Earth’s Rotation Is Mysteriously Slowing Down – Upsurge in Big Earthquakes Predict Experts

Για υπότιτλους:
Ρυθμίσεις, Υπότιτλοι, Προτεινόμενη γλώσσα, Υπότιτλοι, Αυτόματη μετάφραση, Ελληνικά

Μετάφραση-Απόδοση:

diadrastika.com

Loading...

2 thoughts on “Η περιστροφή της Γης επιβραδύνεται και φέρνει ισχυρούς σεισμούς

    • Back to the Future V says:

      Ενδιαφέρον αυτό που λες, θα το ψάξω διότι είχα δει ένα περίεργο όνειρο πριν μερικές ημέρες, επειδή τρόμαξα και ξύπνησα το θυμάμαι. Υποτίθεται ότι πήγα διακοπές σε ένα ξένο μέρος και εκεί που εξερευνούσα την περιοχή μας φώναξαν κάποιοι πυροσβέστες για να εκκενώνουμε την τοποθεσία, ήταν θέμα ωρών να σκάσει ένα ηφαίστειο και να καούμε ζωντανοί. Μέσα στο χειμώνα ήταν κιόλας, γιατί οι «φίλοι» μου στο όνειρο φορούσαν ρούχα με μακριά μανίκια. Δεν ξέρω σε ποιο μέρος ήμουν στο όνειρο, ούτε αν πρόκειται για την γνωστή Αίτνα, πάντως όλα έγιναν μέσα στο 2018 επειδή στην πραγματική ζωή κοιτάω συχνά το ημερολόγιο του κινητού, έτσι και στο όνειρο κοίταξα από συνήθεια το κινητό μου και το ημερολόγιο έγραφε 2018 (αν και το κινητό δεν έμοιαζε να είναι το ίδιο με το δικό μου). Φυσικά δεν προγραμματίζω να πάω κάποιο ταξίδι σε άλλη χώρα για φέτος και δεν ξέρω καν αν ήμουν εγώ στο όνειρο διότι ήμασταν παρέα υποτίθεται μερικοί φίλοι, αλλά δεν ξέρω κανέναν από αυτούς στην προσωπική μου ζωή! Όμως στο όνειρο ήταν σαν να τους γνωρίζω και να ήμασταν φίλοι, υπήρχε οικειότητα, ήταν περίεργο συναίσθημα. Αν γίνει όντως κάτι με την Αίτνα, τότε θα υποθέσω ότι μπορεί να είδα τις ζωές κάποιων άλλων στο μέλλον λες και ήταν ταινία. Ήταν λες και έζησα μελλοντικές στιγμές της ζωής κάποιου άλλου, μέσα από τα μάτια κάποιου άλλου. Στο ίδιο όνειρο αμέσως μετά είδα είδα κι άλλες εικόνες αφού έζησα από το γεγονός, παρατηρούσα τον ουρανό και δεν είχε φως ο ουρανός. Ήταν όλα σκοτεινά και αποπνικτικά. Για να δούμε τι έχει γίνει στο μέλλον…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *