Γιατι η ακύρωση των παραστάσεων του θιάσου Shen Yun στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών;

Καλημέρα σας,

Είμαι συντάκτρια και αποφάσισα να γράψω ένα άρθρο για ένα ζήτημα που γνωρίζω πολλά χρόνια και τα ΜΜΕ στην Ελλάδα δεν το έχουν αναφέρει. Ίσως και οι εμπλεκόμενοι δεν προσπάθησαν να το εκθέσουν λόγο αμέλειας.

Παρακολουθώ αυτήν την ιστορία που αναφέρω στο άρθρο μου εδώ και πολλά χρόνια και πιστεύω με αφορμή την δικαιωτική απόφαση του δικαστηρίου είναι η ώρα να μάθει ο κόσμος σχετικά με αυτό. Είναι θεωρώ ότι είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός.

Προσωπικά έχω δει στο εξωτερικό τον θίασο Shen Yun και θεωρώ ότι είναι μία από τις καλύτερες παραστάσεις που υπάρχουν αυτήν την στιγμή στον κόσμο και δυστυχώς δεν μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα 9 χρόνια σχεδόν λόγο της παρέμβασης από την Κινέζικη πρεσβεία, η οποία λογικά ασκεί πίεση στην κυβέρνηση.

Θεωρώ ότι είμαστε μια δημοκρατική χώρα και πρέπει να κρατάμε την αξιοπρέπεια μας και να μην φοβόμαστε να μην χαθούν τα »οικονομικά οφέλη μας» ειδικά από μια χώρα όπως η Κίνα που τους μεγαλύτερους πόρους της τους αντλεί με απάνθρωπους τρόπους.
Πολλές χώρες έχουν βοήθεια από την Κίνα αλλά παρόλα αυτά δεν υπέκυψαν στους ψεύτικους εκβιασμούς τους και φυσικά καμία συμφωνία δεν χάλασε, γιατί εκείνοι μας έχουν μεγαλύτεροι ανάγκη.

Πιστεύω ότι όταν πραγματικά κρατήσουμε την ελευθερία στις αποφάσεις μας και το ήθος μας σαν χώρα θα πάμε αληθινά μπροστά, γιατί ο πλούτος έρχεται με την αρετή, όπως έλεγαν και οι αρχαίοι φιλόσοφοι μας. Αν ένα έθνος είναι ηθικό θα έχει και ευημερία. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να αφήνουμε άλλο την κυβέρνηση της Κίνας, μέσο των πρεσβειών να σαμποτάρει τις τέχνες.

Παρακαλώ προβάλετε αυτό το άρθρο και βοηθήστε τον κόσμο να ενημερωθεί και να έχει την δική του άποψη. Ο ρόλος μας σαν δημοσιογράφοι είναι πολύ σημαντικός και πρέπει να λέμε την αλήθεια και να είμαστε ευσυνείδητοι.

Το σχετικό άρθρο (σας το επισύναψα επίσης και σε μορφή pdf και odt καθώς και το σχετικό φωτογραφικό υλικό):

Γιατί ακυρώθηκαν οι παραστάσεις του καλλιτεχνικού συνόλου Shen Yun Performimg Arts στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2010;

Γιατί φοβάται τόσο το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα μία καλλιτεχνική παράσταση;

Τι είναι το Shen Yun Performimg Arts;

Όλες οι κινέζικες πρεσβείες ανά τον κόσμο προσπαθούν να σαμποτάρουν τον θίασο Shen Yun Performimg Arts με κάθε μέσο, ασκώντας μεγάλη πίεση στα θέατρα, ειδικά αν είναι κρατικά. Τι συνέβη στην Ελλάδα;

Το 2010 ο θίασος Shen Yun (www.shenyunperformingarts.org) είχε κλειστεί να ανεβάσει δύο παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (ΜΜΑ) στις 3-4 Ιουνίου το 2010.

Δύο εβδομάδες πριν την παράσταση οι διοργανωτές ενημερώθηκαν ότι η παράσταση έπρεπε να ακυρωθεί λόγω τεχνικού προβλήματος με τον κλιματισμό. Για τους διοργανωτές ήταν ξεκάθαρο ότι αυτό ήταν παρέμβαση από την Κινέζικη πρεσβεία καθώς υπάρχουν πολλές παρόμοιες περιπτώσεις παρέμβασης και άσκησης πίεσης στα θέατρα στον υπόλοιπο κόσμο, ειδικά αν αυτά τα θέατρα είναι κρατικά ή έχουν στενή σχέση με την κυβέρνηση. Φυσικά τα στελέχη του Μεγάρου δεν παραδέχτηκαν ποτέ κάτι τέτοιο. Τελικά οι διοργανωτές κατέφυγαν στην δικαιοσύνη ενάγοντας το ΜΜΑ για ηθική βλάβη στο Shen Yun και οικονομική αποζημίωση προς τους διοργανωτές. Τον Ιούλιο του 2017 βγήκε η απόφαση του πρώτου δικαστηρίου, ότι όλες οι αιτιάσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για την ακύρωση των παραστάσεων ήταν αβάσιμες και δικαίωσε τους διοργανωτές και το Shen Yun. Τον Μάιο του 2018 οι διοργανωτές προχώρησαν στο 2ο δικαστήριο που αφορά οικονομική αποζημίωση για έξοδα και διαφυγόντα κέρδη. Σήμερα οι διοργανωτές κάνουν μια ακόμα προσπάθεια να φέρουν και πάλι το Shen Yun στην Ελλάδα το 2019 και προσπαθούν να έρθουν σε επαφή με την κυβέρνηση για να τους διευκρινίσουν την κατάσταση ώστε να κατανοηθεί η υπόθεση και να διεξαχθούν ομαλά οι παραστάσεις.

Μπορούμε να επιτρέψουμε το Κινέζικο καθεστώς να επιβάλλεται στις τέχνες;
Μπορούμε να δεχτούμε από το Κινεζικό καθεστώς να επιλέγει τι θα δούμε και θα ακούσουμε και τι όχι;

Ιστότοπος με αναλυτικές αναφορές παρόμοιων παρεμβάσεων σε άλλες χώρες:

http://leeshailemish.com/on-shen-yun/whos-afraid-of-shen-yun/

Τι είναι το Shen Yun Performing Arts και γιατί η Κινέζικη πρεσβεία το σαμποτάρει;

Το σύνολο «Shen Yun Performing Arts» (Shen Yun στα κινέζικα σημαίνει «Θείες Τέχνες») ιδρύθηκε το 2006 στην Νέα Υόρκη, από κινέζους καλλιτέχνες του εξωτερικού με σκοπό την αναβίωση του γνήσιου κινεζικού παραδοσιακού πολιτισμού.

O θίασος Shen Yun είναι η πρώτη Κινέζικη κλασική ομάδα χορού στον κόσμο και περιλαμβάνει επίσης ζωντανή ορχηστρική μουσική και τραγούδι.

Στην Κίνα, αυτή η μορφή τέχνης συχνά αναμιγνύεται με στρατιωτικό ύφος ή με στοιχεία σύγχρονου χορού σε σημείο που οι θεατές δεν ξέρουν τι ακριβώς βλέπουν. Μόνο το Shen Yun παρουσιάζει τον κλασικό Κινέζικο χορό στην πιο αγνή του μορφή, διατηρώντας την παραδοσιακή του αισθητική με τον τρόπο που αρχικά είχε διαδοθεί.

Κάθε παράσταση συνοδεύεται από τη δική τους συμφωνική ορχήστρα, η οποία είναι η πρώτη στον κόσμο που συνδυάζει τα κλασικά Δυτικά και τα Κινέζικα όργανα.

Όλοι οι καλλιτέχνες του θιάσου εξασκούν μια παραδοσιακή κινέζικη άσκηση που ονομάζεται Φάλουν Ντάφα ή αλλιώς Φάλουν Γκονγκ το οποίο το καθεστώς της Κίνας, τον Ιούλιο του 1999 ξεκίνησε μια εκστρατεία δίωξης η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα και θα δοθούν παρακάτω περισσότερες πληροφορίες.

Ενώ λοιπόν οι ασκούμενοι του Φάλουν Ντάφα στην Κίνα διώκονται και τα ΜΜΕ παγκοσμίως δεν δίνουν συστηματικά πληροφορίες σχετικά με αυτό, το Κόμμα επεκτείνει τη δίωξη του και έξω από την Κίνα και φυσικά αυτό περιλαμβάνει και την παρενόχληση του Shen Yun.

Ο κύριος λόγος είναι να τους απαγορεύσουν από το να αποκαλύψουν την τραγική πραγματικότητα για τη δίωξη, καθώς το Shen Yun μέσα από τον χορό και την μουσική αναβιώνει τα 5000 χρόνια πολιτισμού της Κίνας όπου το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα όταν ήρθε στην εξουσία το 1949, ξεκίνησε μια συστηματική εκστρατεία καταστροφής της κληρονομιάς αυτού του πολιτισμού και σε αυτό περιλαμβάνεται και η δίωξη του Φάλουν Ντάφα που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κινέζικης παράδοσης.

Ιστότοπος με το ιστορικό από τις συστηματικές προσπάθειες του ΚΚΚ να σαμποτάρει το Shen Yun και τα μέσα που χρησιμοποιεί για να διεισδύσει στην Δυτική κοινωνία:

https://drive.google.com/file/d/1FNHK4I_BzMH-Pz8E8Z3-SIw_MB_XXxA-/view

Τι είναι το Φάλουν Ντάφα και γιατί διώκεται στην Κίνα;

Το Φάλουν Ντάφα, γνωστό και ως Φάλουν Γκονγκ, είναι μια μέθοδος προσωπικής καλλιέργειας που συνδυάζει αρχαίες Κινέζικες διδασκαλίες με ασκήσεις διαλογισμού. Το βασικό κείμενό του, γραμμένο από τον ιδρυτή του Φάλουν Ντάφα Λι Χονγκτζί, είναι το Τζούαν Φάλουν. Διδάσκει τους ασκούμενους να ζουν με τις τρεις βασικές αρχές: Αλήθεια (Zhen 真), Καλοσύνη (Shan 善), Ανεκτικότητα (Ren 忍).

Το Φάλουν Ντάφα έχει μια κληρονομιά που χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πίσω, στα αρχαία χρόνια η διδασκαλία αυτή διαδιδόταν μυστικά για γενιές από δάσκαλο σε μαθητή. Εισήχθη στο κοινό το 1992 όταν ο τελευταίος δάσκαλος αυτής της σειράς, ο κ. Λι Χονγκτζί (που θεωρείται ιδρυτής του), έδωσε την πρώτη σειρά διαλέξεων για την εξάσκηση στην γενέτειρά του την πόλη Τσάνγκτσουν, στα βορειοανατολικά της Κίνας.

Τα επόμενα δύο χρόνια, ταξίδεψε σε όλη την Κίνα δίνοντας πάνω από 50 παρόμοια δεκαήμερα σεμινάρια. Χάρη στην αποτελεσματικότητα του Φάλουν Ντάφα και τα σωματικά, ηθικά, πνευματικά και ψυχικά οφέλη του, στα λίγα χρόνια που ακολούθησαν, το ενδιαφέρον για την εξάσκηση κορυφώθηκε και διαδόθηκε ταχύτατα από στόμα σε στόμα. Η Κινέζικη Κρατική Αρχή Αθλητισμού υπολόγισε πάνω από 70 εκατομμύρια ανθρώπους που εξασκούσαν Φάλουν Ντάφα.

Ο κ. Λι λαμβάνει τα περισσότερα βραβεία από οποιοδήποτε δάσκαλο του τσιγκόνγκ στην Ασιατική Έκθεση Υγείας στο Πεκίνο.

Ο τότε Κινέζος Πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Τζιανγκ Τζεμίν είδε τον τεράστιο αριθμό των ασκουμένων ως απειλή.

Στις 20 Ιουλίου 1999 αρχίζει επίσημα η δίωξη του Φάλουν Γκονγκ. Ομαδικές συλλήψεις, κατάσχεση υλικού του Φάλουν Γκονγκ, και προώθηση μιας εθνικών διαστάσεων εκστρατεία συκοφάντησής του. Το Ιανουάριου 2000 έγιμε μια σκηνοθετημένη αυτοπυρπόληση στην Πλατεία Τιενανμέν. Οι βιντεοσκοπημένες σκηνές παίζουν απ’ το πρωί μέχρι το βράδυ στην κρατική τηλεόραση και η στημένη υπόθεση γίνεται το κέντρο για την εκστρατεία προπαγάνδας του Κόμματος.

Πάνω από 3,000 υπολογίζονται οι αποδεδειγμένοι θάνατοι των ασκουμένων του Φάλουν Γκονγκ ως αποτέλεσμα της δίωξης. Ανυπολόγιστος ο αριθμός των αγνοουμένων.

Τον Μάρτιο 2006, μετά από διασταυρωμένες καταγγελίες αποκαλύπτεται η μακάβρια πρακτική της συστηματικής αφαίρεσης οργάνων από κρατούμενους συνείδησης και κυρίως ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ. Ο αριθμός των θυμάτων είναι ανυπολόγιστος καθώς τα νεκρά σώματα καίγονται στους αποτεφρωτήρες των νοσοκομείων για εξαφάνιση κάθε αποδεικτικού στοιχείου. Οι αριθμοί όμως –μέσα από την εκτόξευση των μεταμοσχεύσεων στην Κίνα την παρούσα χρονική περίοδο– αποκαλύπτουν την αλήθεια. Δείτε: www.organharvestinvestigation.net

Παρόλο που η δίωξη έχει χαθεί από τις επικεφαλίδες της Δύσης, η ένταση της βίας ποτέ δεν κόπασε. Αυτές οι συλλήψεις, οι φυλακίσεις και τα βασανιστήρια είναι ακόμα συνηθισμένα σήμερα ακόμα και στην καρδιά του Πεκίνου, Σανγκάη, και σε άλλες Κινέζικες πόλεις που σφύζουν από τουρισμό και διεθνές εμπόριο.

Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι σήμερα κλείνουν εμπορικές συμφωνίες με την Κίνα και γι’ αυτόν τον λόγο πολλές κυβερνήσεις και κράτη παραμένουν σιωπηλά, καταστρέφοντας/καταρρακώνοντας τη συνείδηση και την αξιοπρέπειά τους. Υπάρχουν όμως και κυβερνήσεις που παρότι έχουν εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα έχουν κρατήσει αξιοπρεπή στάση.

Μετά τιμής,

Ναταλία Μπασδέκη

Loading...

3 thoughts on “Γιατι η ακύρωση των παραστάσεων του θιάσου Shen Yun στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών;

 1. ΟΥ ΚΑΤΑΙΣΧΥΝΩ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΑ ΙΕΡΑ, ΟΥΔ' ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΩ ΤΟΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΗΝ says:

  Αχ κυρία Ναταλία βλέπω ότι εσείς αγαπάτε πολύ την τέχνη και μόνο η τέχνη σαν συντάκτρια και όχι ότι σε έβαλε το νεοταξιτικο αφεντικό σου να γράψεις αυτά που έγραψες λες ότι έχουμε «δημοκρατία» να σε καλά ρε κοπελιά με έκανες και γέλασα η Κίνα ναι δεν ειναι αγγελούδια αλλά είναι μια υπερδύναμη δεν σας βλέπω εσάς τους νεοταξιτες να γράφετε κάτι για την Σαουδική Αραβία για την Τουρκία και τόσες άλλες ισλαμικες χώρες που το εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων έχει εξελιχθεί σε επιστήμη για αυτές τις χώρες γιατί δεν γράφετε κάτι δεν σας αφηνει το αφεντικούλι σας εκεί το κάνετε μούγκα ε; αλλά τι σας λέω για εσάς ο πόνος ο μεγάλος είναι η τέχνη και ο πολιτισμός

 2. MEL says:

  Κα Ναταλία μου μας πιάνει πόνος για τον Κινεζικό πολιτισμό και δεν μας πιάνει πόνος για τον αρχαιο Ελληνικό Δεν μας πιάνει πόνος που εχουν εξοστρακίσει τα Αρχαια Ελληνικά απο τα σχολεία μας , και σε αλλα κράτη διαμαρτύρονται για να τους αυξήσουν τις ώρες διδασκαλίας Μας επιασε πόνος για τον Κινεζικό πολιτισμό Τρομάρα μας

 3. Ζαφείρης says:

  Οι δικτατορίες όπως της Κίνας δυστυχώς έτσι λειτουργούσαν και θα λειτουργούν όσο θα υπάρχουν. Κρίμα για τις ασθενέστερες οικονομικά χώρες που τσιμπάνε το δόλωμα και προδίδουν τα ίδια τα πιστεύω τους. Όπως φαίνεται τα Βαλκάνια έχουν γίνει ο στόχος του ΚΚΚ για διείσδυση και επιρροή στην Ευρώπη.
  https://www.youtube.com/watch?v=eCe2fTCBpkc&t

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *