Support Hellasbook.gr

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

11:29 - 16/05/2018

Εσείς τι ακούτε: «Γιάννη» ή «Λώρελ»; Η νέα ηχητική ψευδαίσθηση που έχει τρελάνει το διαδίκτυο

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

Διαφημίσεις

Το 2015 είχε γίνει viral μια οπτική ψευδαίσθηση: Η φωτογραφία με το φόρεμα και τις μπλε ή χρυσές ρίγες. Και οι δύο πλευρές ήταν σίγουρες γι’ αυτό που έβλεπαν.

Τώρα ήρθε μια ηχητική ψευδαίσθηση. Σε ηχητικό κλιπ που πρωτοεμφανίστηκε στο Reddit, ακούγεται μια φωνή υπολογιστή, επαναλαμβάνει συνέχεια μια λέξη. Το κοινό όμως διχάζεται έντονα για το αν αυτή η λέξη που ακούγεται είναι «Yanny» ή «Laurel».

https://youtu.be/UnC3wx_ULSc

Ο καθηγητής David Alais από την σχολή ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ λέει ότι ο ήχος Yanny / Laurel είναι ένα παράδειγμα ενός «αντιφατικά διφορούμενου ερεθίσματος».

«Μπορούν να γίνουν αντιληπτά με δύο τρόπους και συχνά το μυαλό στρέφεται εμπρός και πίσω μεταξύ των δύο ερμηνείες. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος δεν μπορεί να αποφασίσει για μια οριστική ερμηνεία “, λέει ο Alais και προσθέτει:

«Εάν υπάρχει μικρή ασάφεια, ο εγκέφαλος κλειδώνει σε μια ενιαία αντιληπτική ερμηνεία. Εδώ, ο ήχος Yanny / Laurel πρέπει να είναι διφορούμενος, διότι κάθε ήχος έχει έναν παρόμοιο χρονισμό και ενεργειακό περιεχόμενο – έτσι είναι καταρχήν ασαφής. Όλα αυτά υπογραμμίζουν πόσο ο εγκέφαλος είναι ένας ενεργός ερμηνευτής της αισθητήριας συμβολής και έτσι ο εξωτερικός κόσμος είναι λιγότερο αντικειμενικός από όσο θέλουμε να πιστεύουμε».

Ο καθηγητής σημειώνει ότι για τον ίδιο, η λέξη που ακούγεται είναι «100% Yanny» χωρίς καμία ασάφεια.

Αυτή η έλλειψη αμφιβολίας, πιθανολογεί ότι οφείλεται σε δύο λόγους: Πρώτον στην ηλικία του. Στα 52 τα αυτιά του δεν έχουν ευαισθησία υψηλής συχνότητας, φυσικό αποτέλεσμα της γήρανσης. και, αφετέρου, μια διαφορά στην προφορά μεταξύ της νοτιοαμερικανικής προφοράς στο μήνυμα του υπολογιστή και το πώς οι δύο αυτές λέξεις θα προφέρονταν στην αυστραλιανή ή βρετανική γλώσσα.

Αυτό το επιχείρημα υποστηρίζεται περαιτέρω από τον επίκουρο καθηγητή γνωσιακής νευροεπιστήμης Lars Riecke στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ. Μιλώντας στο Verge, ο Riecke υποστηρίζει: «Το μυστικό είναι στη συχνότητα του ήχου. Αλλά ένα μέρος του επίσης είναι η μηχανική των αυτιών σας, και τι περιμένετε να ακούσετε».

Οπως εξηγεί «οι περισσότεροι ήχοι – συμπεριλαμβανομένων των L και Y, – αποτελούνται από αρκετές συχνότητες ταυτόχρονα. Οι συχνότητες του Υ μπορεί να έχουν γίνει αυξηθεί τεχνητά και οι συχνότητες που κάνουν τον ήχο L να έχουν μειωθεί».

Ο καθηγητής Hugh McDermott από το Ινστιτούτο Bionics της Μελβούρνης σημειώνει: «Όταν ο εγκέφαλος είναι αβέβαιος για κάτι, χρησιμοποιεί τις περιβάλλουσες ενδείξεις για να σας βοηθήσει να κάνετε τη σωστή απόφαση. Αν έχετε ακούσει μια συζήτηση σχετικά με τον «Laurel» δεν θα είχατε ακούσει«Yanny».

«Η προσωπική ιστορία μπορεί επίσης να δώσει μια ασυναίσθητη προτίμηση για το ένα ή το άλλο. Θα μπορούσατε να γνωρίζετε πολλούς ανθρώπους που ονομάζονταν «Laurel» και κανέναν που να ονομάζεται «Yanny».

Ο McDermott πιστεύει επίσης ότι τα οπτικά σημάδια μπορεί να έχουν παίξει ένα ρόλο. «Θα παρατηρήσατε ότι και τα δύο ονόματα εμφανίζονται στην οθόνη χωρίς κανένα άλλο πλαίσιο ή πληροφορίες. Αυτό αναγκάζει τον εγκέφαλο να κάνει μια επιλογή μεταξύ αυτών των δύο εναλλακτικών επιλογών. “Είναι μια συναρπαστική ψευδαίσθηση και μπορείτε να ακούσετε και τους δύο ήχους με κάθε τρόπο» είπε.

Στο National Geographic, ο Brad Story από το εργαστήριο ακουστικής και φυσιολογίας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα ισχυρίστηκε ότι η αρχική ηχογράφηση ήταν «Laurel» αλλά επειδή ο ήχος του κλιπ δεν είναι ξεκάθαρος αφήνει περιθώρια για σύγχυση και διαφορετικές ερμηνείες.

Ο Story πειραματίστηκε καταγράφοντας τη δική της φωνή που προφέρει δύο λέξεις και βρήκε παρόμοια ηχητικά μοτίβα για το “Yanny” και το “Laurel”.

Σύμφωνα με κάποιους χρήστες social media τα μπάσα που χρησιμοποιεί κανείς στη συσκευή ήχου μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο.

Οι χαμηλότερες συχνότητες αυξάνουν τις πιθανότητές σας να ακούτε “Laurel”, ενώ οι ψηλότερες συχνότητες είναι πιο πιθανό να ακούγονται σαν “Yanny”.

Ένας χρήστης έγραψε στο Reddit: “Αν γυρίσεις την ένταση πολύ χαμηλά, δεν θα υπάρχουν σχεδόν μπάσα και θα ακούσεις Yanny. Αν ανεβάσετε την ένταση ήχου και την αναπαράγετε σε ηχεία που έχουν πραγματική απόκριση μπάσων (όχι το τηλέφωνό σας) τόσε θα ακούσετε Yanni.

Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε από άλλο χρήστη του Twitter, υποστηρίζει αυτή τη θεωρία παρουσιάζοντας το ηχητικό μείγμα που μεταμορφώνεται από το “Yanny” σε “Laurel”, ενώ εναλλάσσονται μέσω διαφορετικών συχνοτήτων.

Άλλοι έχουν υποθέσει ότι η διαφορά μπορεί προέρχεται από την ηλικία του ακροατή ή την μεμονωμένη φυσιολογία. Καθώς μεγαλώνετε, το εύρος της ακοής σας αρχίζει να χειροτερεύει, κάνοντας κάποιες υψηλές συχνότητες σκληρές ή αδύνατες να ακούσετε. Αυτή η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 25 ετών.

Πηγή: The Guardian

Πηγή:iefimerida.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

Support Hellasbook.gr

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (2)

  1. οι ανάπηροι πνευματικώς της πολιτικης 05/16/2018 @ 1:27 ΜΜ

    ακουω ΓΙΕΡΙ

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*