00:07 - 07/12/2017

Επειδη ο Τραμπ την εκανε την μ@λακια , ας μαθουμε γιατι μεχρι και πριν μερικες ωρες η Ιερουσαλημ δεν αναγνωριζοταν σαν Πρωτευουσα του Ισραηλ…!

Αλ Κοντς για τους Άραβες, Ιεροσόλυμα για τους Χριστιανούς, Ιερουσαλήμ για τους Εβραίους: Η πόλη, μία από τις αρχαιότερες της παγκόσμιας ιστορίας, είναι το «σπίτι» σχεδόν ενός εκατομμυρίου ψυχών και γη τριών θρησκειών.

Ενδεχόμενη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ συνιστά αναγνώριση της διαφιλονικούμενης πόλης ως πρωτεύουσας του κράτους του Ισραήλ, κάτι που τορπιλίζει περαιτέρω τις – χρόνιες, κοπιώδεις και, μέχρι στιγμής, ατελέσφορες – διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μίας βιώσιμης συμφωνίας μεταξύ του ισραηλινού κράτους και των Παλαιστινίων. Όμως, γιατί η Ιερουσαλήμ δεν αναγνωρίζεται από διεθνείς οργανισμούς και έθνη ως αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ;

Το σχέδιο του 1947 του ΟΗΕ για τη διάσπαση της Παλαιστίνης σε δύο κράτη, αραβικό και εβραϊκό, προέβλεπε μία «αυθύπαρκτη», «διεθνή» Ιερουσαλήμ. Ο αραβοϊσραηλινός πόλεμος που ακολούθησε το 1948 κι οδήγησε στην ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, διέψευσε το όραμα του ΟΗΕ. Με το πέρας των εχθροπραξιών, το 1949, η ζώνη εκεχειρίας – που συχνά αποκαλείται Πράσινη Γραμμή λόγω του ότι ‘χαράχθηκε’ με πράσινη μπογιά – χώρισε την πόλη στα δύο, με το Ισραήλ να παίρνει τον έλεγχο του δυτικού μισού της πόλης και την Ιορδανία του ανατολικού μισού – που περιελάμβανε και την περίφημη Παλιά Πόλη των Ιεροσολύμων.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ιδρύεται το κράτος του Ισραήλ και σταδιακά αναγνωρίζεται de jure από τις περισσότερες χώρες του κόσμου. Παρότι τα Ηνωμένα Έθνα αναγνώρισαν το νεοσυσταθέν κράτος και το δέχτηκαν στους κόλπους τους ως μέλος της Γενικής Συνέλευσης το 1949, έθεσαν την πόλη της Ιερουσαλήμ σε καθεστώς ‘corpus separatum’ – ξεχωριστή οντότητα υπό διεθνή έλεγχο – κάτι που ποτέ δεν ίσχυσε. Αντ’αυτού η πόλη διαιρέθηκε. Πολλά κυβερνητικά γραφεία και υπηρεσίες μεταφέρθηκαν εκεί.

Το 1967, κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών, το Ισραήλ προσάρτησε από την Ιορδανία τον ανατολικό τομέα της Ιερουσαλήμ, επιβάλλοντας την τήρηση του ισραηλινού νόμου σε όλη την πόλη. Η κατοχή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ θεωρήθηκε παράνομη από τον διεθνή νόμο και καταδικάστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα.

Video: Πόλεμος των έξι ημερών: Οι έξι ημέρες που άλλαξαν τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Το 1980, η Κνεσέτ (ισραηλινό κοινοβούλιο) ανακήρυξε την Ιερουσαλήμ «πλήρη και ενιαία πρωτεύουσα τού Ισραήλ». Άμεση ήταν η απάντηση των Ηνωμένων Εθνών που κήρυξαν άκυρο το νόμο, καλώντας για την άμεση απομάκρυνση όσων πρεσβειών είχαν απομείνει στην πόλη. Με δήλωσή του το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ χαρακτήριζε την απόφαση «άδικη» και «μία επιπλέον απόδειξη πως ο ΟΗΕ έχει μετατραπεί σε όργανο στα χέρια των εχθρών του Ισραήλ σε έναν πόλεμο κόντρα στο δικαίωμα ύπαρξης και ανεξαρτησίας του».

Πολλές χώρες συνέχισαν να διατηρούν τις πρεσβείες τους στο Τελ Αβίβ, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ στις ακτές της Μεσογείου, παγιώνοντας ως μία σχεδόν οικουμενική πολιτική μεταξύ των εθνών της Δύσης τη μη αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως ισραηλινού εδάφους.

Video: Το ξενοδοχείο του Banksy στη Βηθλεέμ «γιατρεύει το φανατισμό»

Σήμερα, 86 χώρες διατηρούν πρεσβείες στο Τελ Αβίβ και καμία στην Ιερουσαλήμ – με την Κόστα Ρίκα και το Ελ Σαλβαδόρ να γίνονται οι τελευταίες χώρες που μετέφεραν τις πρεσβείες τους, το 2006. Παρόλα αυτά, και οι Μπιλ Κλίντον και Τζορτζ Μπους, όπως ακριβώς σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ, εξέταζαν το ενδεχόμενο μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ. Οι δύο πρώτοι αναδιπλώθηκαν υπό την πίεση διεθνών οργανισμών και διεθνούς κοινότητας.

 

Αντιστοίχως ανυποχώρητες, όμως, παραμένουν και οι θέσεις Ισραηλινών – που επιδιώκουν την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως της αδιαίρετης πρωτεύουσάς τους – και των Παλαιστινίων – που προσβλέπουν στη δημιουργία κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Video: Σιμόν Πέρες: Ο Ισραηλινός που ήθελε παλαιστινιακό κράτος

Η αλλαγή πλεύσης της διοίκησης Τραμπ στο παλαιστινιακό είχε διαφανεί από νωρίς, με το διορισμό στη θέση του Αμερικανού πρέσβη στο Ισραήλ ενός σκληροπυρηνικού και, για πολλούς, αμφιλεγόμενου προσώπου, του Ντέιβιντ Φρίντμαν, ενός δικηγόρου με ειδίκευση στις πτωχεύσεις. Ο Φρίντμαν είναι σφοδρός πολέμιος της λύσης των δύο κρατών ενώ έχει ταχθεί υπέρ της εποικιστικής δραστηριότητας του Ισραήλ. Είχε χαρακτηρίσει τον τέως πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα «αντισημίτη», είχε συγκρίνει τους μετριοπαθείς Ισραηλινούς με τους «Κάπο» (τους Εβραίους κρατουμένους που είχαν επιλέξει οι Ναζί για δεσμοφύλακες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης) ενώ, με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, εξέφρασε την ανυπομονησία του να αναλάβει καθήκοντα «στην αιώνια πρωτεύουσα του Ισραήλ, Ιερουσαλήμ».

Σταμάτησα επιτέλους το κάπνισμα, χωρίς άγχος, οργή και καμία ενόχληση!!! Πλέον κάνω έναν υγιή ύπνο και δεν έχω εξάρτηση στη νικοτίνη!!! Θέλεις κι εσύ να το κόψεις;

Loading...
Σχετικά με Κατοχικά Νέα

Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε …αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια!
Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (8)

 1. Αναισθησιολόγος 7 Δεκεμβρίου 2017 @ 00:37
  30
  0
  Γράψτε μας ποιος ήταν και ο Σόλυμος να μαθαίνουμε.
 2. με 4 πυρηνικες βομβες θα ησυχασουμε 7 Δεκεμβρίου 2017 @ 06:05
  25
  1
  Μεκκα,Μεδινα,Ιερουσαλημ, Βατικανο
 3. 16
  0
  Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας ήταν αναμενόμενη. Από εδώ και πέρα αρχίζουν τα απρόβλεπτα και η κατάσταση αυτή αφορά και την Ελλάδα.Ίσως αυτό να σημαίνει η επίσκεψη του Ερντογάν εδώ, διότι πίσω από τον Ερντογάν μπορεί να βρίσκεται ο Πούτιν, όπως πίσω από τη δημιουργία μεγάλου Ισραήλ, βρίσκεται ο Τραμπ και όπου βγει
 4. 9
  2
  TA IEΡΟΣΟΛΥΜΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ Ν.Τ.Π , ΤΟΥ ΟΗΕ ΚΑΙ ΩΣ ΠΟΛΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ? ΜΕ ΦΥΣΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΝΑΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΣ, ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ , ΚΛΠ, ΚΛΠ? Η ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ 3 Π.Π?? (ΕΔΩ ΒΛΕΠΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ 3ου ΝΑΟΥ ΣΟΛΟΜΩΝΤΑ ΚΑΙ ΑΦΙΞΗ ΔΙΚΟΥ ΤΟΥΣ ΘΕΟΥ, ΑΛΛΑ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΑΜΟΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΤΟ ΚΟΒΟ). ?? ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΚΟΒΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ 2 ΠΛΕΥΡΕΣ. ΑΛΛΑ ΟΠΩΣ ΕΙΠΑΝΕ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΕΜΑΣ, Ο 3ΠΠ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΒΡΩΜΙΣΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΕ ΗΘΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ. “Τhe best name”
 5. ΠΑΤΕΡ ΓΚΟΜΕΝΙΟΣ 99 8 Δεκεμβρίου 2017 @ 02:03
  1
  2
  ΟΣΩ ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΠΙΟΙ 3Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΙ ΠΙΟ ΕΞΥΠΝΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ.ΕΠΙΣΗΣ ΑΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΛΙΓΟ ΑΠΟ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΧΟΥΝ ΒΓΕΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΙ ΑΝΑΜΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΟΛΥ ΙΣΧΥΡΟΙ ΠΑΙΧΤΕΣ ΠΟΥ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙΣ ΕΚΕΙ ΜΠΑΛΑ ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΧΑΖΟΙ ΝΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤH ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΓΑΙΑ ΟΠΟΤΕ ΕΔΩ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΑΠΑΤΖΕΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΤΕ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ 1984 ΣΥΣΤΗΜΑ ΞΥΡΙΣΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΙΑ Ι-PHONE SMART TV’S ΚΑΙ ΝΕΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ.

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί