ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»

Εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο στην Κύπρο: Red Sprites εμφανίστηκαν στον ουρανό – Δείτε βίντεο

· Κατοχικά Νέα

Τα Red Sprites παρουσιάζουν κυρίως ερυθρό χρώμα, παρατηρούνται κατά κύριο λόγο πάνω από ισχυρές καταιγίδες σε υψόμετρο περίπου 40-50 χιλιομέτρων έως και περίπου τα 90 χιλιόμετρα και συνδέονται έμμεσα με κεραυνούς θετικού φορτίου

Το εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο των Red Sprites στον ουρανό της Κύπρου κατάφερε να απαθανατίσει το βράδυ της Τρίτης (25/11) ο κυνηγός καταιγίδων Γιώργος Παρασκευαΐδης.

Δείτε το βίντεο του Γιώργου Παρασκευαΐδη που δημοσιεύτηκε στους Καιρόφιλους Κυπρου:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα Red Sprites εμπίπτουν μέσα στην κατηγορία “παροδικών φωτεινών συμβάντων” (TLEs = Transient Luminous Events), με την κατηγορία αυτή να περιλαμβάνει και άλλα σπάνια φωτεινά φαινόμενα όπως είναι τα Blue Jets, Gigantic Jets, Elves κ.α). Η πρώτη καταγραφή Red Sprites σε εικόνα έγινε τυχαία από επιστήμονες του πανεπιστημίου της Μινεσσότα στις 6 Ιουλίου 1989, ωστόσο αναφορές για θεάσεις του συγκεκριμένου φαινομένου υπάρχουν και από πολύ παλαιότερα.

Τα Red Sprites παρουσιάζουν κυρίως ερυθρό χρώμα, παρατηρούνται κατά κύριο λόγο πάνω από ισχυρές καταιγίδες σε υψόμετρο περίπου 40-50 χιλιομέτρων έως και περίπου τα 90 χιλιόμετρα και συνδέονται έμμεσα με κεραυνούς θετικού φορτίου (Positive Cloud to Ground lightning strokes). Σύμφωνα με μελέτη του Craig J. Rodger (1999), τα Red Sprites μπορούν να αποτυπωθούν οπτικά σαν απλές στήλες ή να μοιάζουν σαν “μέδουσες” στον ουρανό.

Σύμφωνα με την ομάδα Athens Astrophotography and Storm Chasing Team που διαχειρίζεται ο Χρήστος Ντουντουλάκης, “η εμφάνιση αυτών των φαινομένων, είναι αποτέλεσμα ενός τοπικού ορυμαγδού διεγέρσεων και ιονισμών των μορίων της ατμόσφαιρας (κυρίως μοριακού αζώτου) και προκαλούνται από προϋπάρχουσες διαταραχές (στήλες κρύου πλάσματος, δηλαδή μερικώς ιονισμένου αερίου ήτοι αποτελούμενου από ιόντα και ελεύθερα ηλεκτρόνια) στην περιοχή εκείνη”. Περισσότερα σχετικά με τις φυσικές διεργασίες πίσω από την εμφάνιση των Red Sprites μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο της συγκεκριμένης ομάδας πατώντας εδώ.

*Με πληροφορίες από sigmalive.com

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Server racks σε data center - εικόνα αρχείου για ζημιές σε υποδομές AWS στον ΚόλποTech

AWS: Ο πόλεμος χτύπησε το cloud στον Κόλπο – Data centers σε Μπαχρέιν και ΗΑΕ παραμένουν εκτός

Αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος - εικόνα αρχείου για τα αποθέματα πυρομαχικών των ΗΠΑΔΙΕΘΝΗ

Πεντάγωνο: Ο πόλεμος με το Ιράν άδειασε κρίσιμα αποθέματα πυρομαχικών των ΗΠΑ

Ψηφιακή απεικόνιση τεχνητής νοημοσύνης, εικόνα αρχείουTech

Κίνα: Προετοιμάζει σχέδιο για το ενδεχόμενο η AI να ξεφύγει από τον ανθρώπινο έλεγχο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *