Έφτιαξαν κινητό που δεν χρειάζεται μπαταρία

Ερευνητές στις ΗΠΑ παρουσίασαν το πρώτο κινητό τηλέφωνο, το οποίο καταναλώνει τόση λίγη ενέργεια που δεν χρειάζεται μπαταρία. Αν και πρόκειται για μια πειραματική συσκευή, χωρίς πολλές δυνατότητες θεωρείται ένα πρώτο βήμα για την μελλοντική απαλλαγή από το βάσανο της φόρτισης.

Το τηλέφωνο χρειάζεται μόνο 3,5 μικροβάτ για να λειτουργήσει, ενέργεια την οποία παίρνει είτε από τα ραδιοσήματα που εκπέμπει ένας σταθμός βάσης σε απόσταση έως δέκα μέτρων, είτε από το φως του περιβάλλοντος με τη χρήση μιας ενσωματωμένης μικροσκοπικής ηλιακής κυψέλης, με μέγεθος όσο ένας κόκκος ρυζιού.

Οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί και μηχανικοί υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Σιάλμ Γκολακότα, πραγματοποίησαν, εκτός από απλές και κλήσεις Skype από το χωρίς μπαταρίες τηλέφωνό τους.

Το βασικό τρικ των ερευνητών ήταν ότι κατήργησαν ένα άκρως ενεργοβόρο χαρακτηριστικό των περισσότερων κινητών τηλεφώνων: την μετατροπή των αναλογικών σημάτων που μεταφέρουν τον ήχο, σε ψηφιακά δεδομένα που η συσκευή μπορεί να «καταλάβει».

Αντί γι’ αυτό, το νέο τηλέφωνο εκμεταλλεύεται τις ανεπαίσθητες δονήσεις στο μικρόφωνο ή στο ηχείο του, κάθε φορά που ο χρήστης μιλάει ή ακούει στη διάρκεια μιας κλήση όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η συσκευή χρησιμοποιεί αυτές τις δονήσεις για να κωδικοποιήσει την ομιλία στο ραδιοσήμα. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η νέα τεχνολογία θα μπορούσε μελλοντικά να αξιοποιηθεί ευρέως. Στο μεταξύ, θα προσπαθήσουν να βελτιώσουν την ακτίνα δράσης της συσκευής και να κρυπτογραφήσουν τις συνομιλίες της για να είναι πιο ασφαλείς. Ακόμη, θα επιχειρήσουν να δώσουν πρόσθετες δυνατότητες στο χωρίς μπαταρία τηλέφωνο, όπως μία οθόνη και την παρακολούθηση (streaming) βίντεο.


Pendant «Black Knight»

ΤΟ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΜΕΝΤΑΓΙΟΝ ΟΡΓΟΝΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

(Πηγή φωτογραφίας: Mark Stone-University of Washington)

Πηγή

Loading...

3 thoughts on “Έφτιαξαν κινητό που δεν χρειάζεται μπαταρία

  1. ANEFIX says:

    Ε ναι, οι γατούλες είναι καλομαθημένες, δεν το ξέρεις; Κάτσε να έρθει κανένας πόλεμος, να μην έχουμε να φάμε τίποτα, και να δεις…τα κουράδια τους θα τρώνε! Εκεί που θα χέζουν θα τα τρώνε κιόλας. Θα γίνεται και ανακύκλωση!

  2. TESLA iQ 369 says:

    Να τα βάλουν στο κολ@ράκι τους τα γ@μοτηλέφωνα που σκορπάνε καρκίνο παντού.

    Καλύτερα παλαιού τύπου σταθερά τηλέφωνα για εποικινωνια χωρίς οθόνες και τίποτα εκέινα τα βαριά που μιλούσαν με τις ώρες οι γιαγιάδες και για υπολογιστή απενεργοποιήσει το WIFI μόνο με καλώδιο τίποτα ασύρματο
    ξυπνάτεεε ρεεεε με τα γ@μώ γκάτζετς μονο κακό κάνουν αυτές οι νέες τεχνολογίες γυρίστε στις παλαιές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *