in

Χάκερς ίσως μπορούν να μετατρέψουν δορυφόρους σε όπλα

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

Τον κίνδυνο χάκερς να αποκτήσουν τον έλεγχο δορυφόρων στο διάστημα, με απρόβλεπτες συνέπειες, επισημαίνει με άρθρο του επιστήμονας.

Τον κίνδυνο οι δορυφόροι που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη, να μετατραπούν σε καταστροφικά όπλα, επισημαίνει σε άρθρο του ο Γουίλιαμ Ακότο, μεταδιδακτορικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου του Ντένβερ, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Live Science.

Όπως εξηγεί στο εν λόγω άρθρο, «η έλλειψη στην κυβερνοασφάλεια και στους κανονισμούς για τους δορυφόρους εμπορικής χρήσης», σε συνδυασμό με «την πολυπλοκότητα της αλυσίδας εφοδιασμού» που εμπλέκονται, αφήνουν τους δορυφόρους «πολύ ευάλωτους» σε κυβερνοεπιθέσεις.

«Αν οι χάκερς κατάφερναν να αποκτήσουν τον έλεγχο αυτών των δορυφόρων, οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι άσχημες» επισημαίνει.

Ακόμα μεγαλύτερος κίνδυνο, αποτελεί το γεγονός πως μερικοί δορυφόροι διαθέτουν προωθητήρες και έτσι οι χάκερς, που ενδεχομένως θα μπορούσαν να αποκτήσουν τον έλεγχο των δορυφόρων, θα μπορούσαν να αλλάξουν τις τροχιές τους, ώστε να τους κάνουν να συγκρουστούν με άλλους δορυφόρους ή ακόμα και με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, προσθέτει ο Ακότο.

Επίσης, την στιγμή που πολλοί από τους εμπορικούς δορυφόρους, όπως οι CubeSats, χρησιμοποιούν τεχνολογία προσιτή στους απλούς ανθρώπους, αυτό ίσως δίνει την ευκαιρία στους χάκερς να δημιουργήσουν κερκόπορτες στα συστήματα, με ακόμα περισσότερα ευάλωτα σημεία.

Στην εκτόξευση των δορυφόρων, εμπλέκονται πολλές εταιρίες και η καθημερινή διαχείριση γίνεται συνήθως από εξωτερικούς συνεργάτες.

Ο Ακότο, επισημαίνει επίσης πως εταιρίες όπως η SpaceX και οι αντίπαλοι της, αγωνίζονται για την κυριαρχία στο διάστημα και στους δορυφόρους, ίσως αποφασίσουν για λόγους κόστους και ταχύτητας στην παραγωγή, να «υποβαθμίσουν τομείς όπως η κυβερνοασφάλεια».

Έτσι, οποιαδήποτε κυβερνητική υπηρεσία ή ιδιωτική εταιρία θελήσουν να ασχοληθούν με το θέμα, ο Ατόκο επισημαίνει πως «είναι επιτακτικό να ενεργήσουν αμέσως».

«Θα είναι ένα θεμελιώδες λάθος να περιμένουμε τους χάκερς να αποκτήσουν πρόσβαση στον έλεγχο των εμπορικών δορυφόρων και να τους χρησιμοποιήσουν για να απειλήσουν ζωές ή περιουσίες -εδώ στη Γη ή στο διάστημα» καταλήγει ο επιστήμονας.

sputniknews.gr

Report

What do you think?

Written by Κατοχικά Νέα

Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια!
Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Comments

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Συρία: Ήχησαν οι σειρήνες στη Δαμασκό – Νέα επίθεση με πυραύλους από το Ισραήλ

ΜΕ ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ 5G ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΑ ΚΟΛΑΤΕ ΤΟΝ ΙΟ- ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΙΑΠΩΝΙΑΣ ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΚΤΗΝΩΣΗ