13:35 - 10/09/2019

Brexit: «Λουκέτο» στη βουλή μετά τη νέα ήττα του Τζόνσον – Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

Νέο «όχι» είπε η βρετανική βουλή στην πρόταση του Μπόρις Τζόνσον για πρόωρες εκλογές, μετά από μία ακόμη συζήτηση σε τεταμένο κλίμα – την τελευταία προτού κλείσει η βουλή, έπειτα από τη σχετική απόφαση της κυβέρνησης. Το βρετανικό κοινοβούλιο ανέστειλε τη λειτουργία του μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, ήτοι δύο εβδομάδες πριν το Brexit, με όλα τα σενάρια ανοιχτά.

Ανεστάλη, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης και μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, η λειτουργία της βρετανικής βουλής, μετά από τις τελευταίες ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και καθώς ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρισ Τζόνσον βρέθηκε αντιμέτωπος με διαδοχικές ήττες.

Η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε, εκ νέου, την πρόταση για πρόωρες εκλογές.

Λίγο πριν, η βασίλισσα Ελισάβετ είχε εγκρίνει το νομοσχέδιο που μπλοκάρει το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία, στις 31 Οκτωβρίου οπότε και είναι προγραμματισμένο η Βρετανία να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή των Κοινοτήτων και εξασφάλισε στη συνέχεια τη στήριξη της Βουλής των Λόρδων, ανγκάζει την κυβέρνηση της Βρετανίας να ζητήσει νέα αναβολή του Brexit.

Ο Μπόρις Τζόνσον, μετά και την τελευταία του ήττα, δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι είναι δυνατό, προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, επαναλαμβάνοντας πάντως ότι η δεν προτίθεται να ζητήσει από τις Βρυξέλλες καθυστέρηση του Brexit.

«Θα πάω σε αυτήν την κρίσιμη σύνοδο κορυφής στις 17 Οκτωβρίου και (…) θα προσπαθήσω να καταλήξω σε συμφωνία για το εθνικό συμφέρον. Αυτή η κυβέρνηση δεν θα καθυστερήσει περαιτέρω το Brexit», τόνισε συγκεκριμένα.

Όσον αφορά στα σενάρια για την «επόμενη ημέρα» στη Βρετανία, η χώρα βρίσκεται, για ακόμη μία φορά, εν μέσω αβεβαιότητας.
Καθυστέρηση του Brexit ή Brexit στις 31 Οκτωβρίου (με ή χωρίς συμφωνία)

Η Βρετανία θα μπορούσε να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, εάν δεν υπάρξει νέα αναβολή του Brexit.

Ο Μπόρις Τζόνσον.

Ο Τζόνσον έχει επιμείνει ότι η Βρετανία πρέπει να εξέλθει της ΕΕ εντός του συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, με τη βουλή να έχει περάσει το νομοσχέδιο, το οποίο ζητά την αναβολή του Brexit μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2020.

Αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί, εάν το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Ο Μπόρις Τζόνσον θα μπορούσε να τηρήσει την προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου εάν καταφέρει να εξασφαλίσει μια συμφωνία με την ΕΕ που θα κερδίσει την έγκριση της πλειοψηφίας των βουλευτών, αν και πρόκειται για δύσκολο εγχείρημα.

Ο ίδιος έχει απορρίψει επανειλημμένα της ιδέα της παράτασης του Brexit.

Στο τραπέζι βρίσκεται και το σενάριο της παραίτησής του, κάτι που ο Βρετανός πρωθυπουργός πάντως έχει επίσης απορρίψει.

Η καθυστέρηση του Brexit δεν είναι δεδομένη και για τον λόγο, άλλωστε, ότι οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να αρνηθούν ένα τέτοιο αίτημα του Λονδίνου, αν και η ΕΕ δεν φαίνεται διατεθειμένη να αναλάβει την ευθύνη για ένα άτακτο Brexit.
Εκλογές με δύο πιθανές εκβάσεις: «Σκληρό» Brexit ή ακύρωση του Brexit

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει χάσει την πλειοψηφία στη βουλή, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες για τη διενέργεια εκλογών. Το ερώτημα είναι το πότε.

Ο Τζόνσον ήλπιζε σε πρόωρες εκλογές στις 15 Οκτωβρίου, «ποντάροντας» στη νίκη του, κάτι που θα του επέτρεπε να πραγματοποιήσει τα σχέδιά του σε σχέση με το Brexit.

Εντούτοις, το κόμμα των Εργατικών, το κύριο αντιπολιτευτικό κόμμα, έχει ξεκαθαρίσει ότι θα στηρίξει τη διενέργεια εκλογών, μόνο εάν αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Πλέον, με τη βουλή να έχει κλείσει, τα βλέμματα στρέφονται στον Νοέμβριο, ως πιθανό χρόνο για τη διενέργεια εκλογών.

Εάν ο Μπόρις Τζόνσον κερδίσει τις εκλογές ή προβεί σε συμφωνία με το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ Brexit, θα μπορούσε να επιδιώξει και πάλι μία έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Εάν, ωστόσο, κερδίσει το κόμμα των Εργατικών, έχει δεσμευτεί να ωθήσει τη χώρα σε νέο δημοψήφισμα για το Brexit, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακύρωση του Brexit.

Loading...
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (1)

  1. ΕΕ και ΝΑΤΟ
    ποσο δυσκολο ειναι να φυγεις ρε γαμωτο….?

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*