ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»

Αστεροειδής έπεσε στην Αρκτική μόλις δύο ώρες μετά την ανακάλυψή του

· Κατοχικά Νέα

Ο Ούγγρος αστρονόμος Κριστιάν Σασνέζκι έζησε μια από τις πιο συναρπαστικές ημέρες της καριέρας του,

όταν εντόπισε έναν αστεροειδή διαμέτρου περίπου τριών μέτρων να πλησιάζει τη Γη: δύο ώρες αργότερα, το αντικείμενο έπεσε στον Αρκτικό Ωκεανό έξω από την Ισλανδία και έγινε μόλις ο πέμπτος αστεροειδής που ανακαλύπτεται πριν χτυπήσει τον πλανήτη.

Ο διαστημικός βράχος, στον οποίο αποδόθηκε η ονομασία 2022 EB5, εισήλθε στην ατμόσφαιρα την περασμένη Παρασκευή με ταχύτητα γύρω στα 18,5 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, δείχνουν υπολογισμοί που ανάρτησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεώρων, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για αναφορές τυχόν αυτοπτών μαρτύρων.

Απελευθέρωσε ενέργεια 2 κιλοτόνων TNT, όσο μια ισχυρή συμβατική βόμβα, πιθανότατα όμως διαλύθηκε φλεγόμενος στην ατμόσφαιρα και δεν έφτασε μέχρι την επιφάνεια του ωκεανού.

Ο Σασνέζκι, αστρονόμος του Παρατηρητηρίου Κόνκολι, εντόπισε το μικρό αντικείμενο στις 11 Μαρτίου σε εικόνες τηλεσκοπίου που λειτουργεί στα όρη Μάτρα, περίπου 80 χιλιόμετρα από τη Βουδαπέστη.

Ο ερευνητής σήμανε συναγερμό και συνάδελφοί του σε άλλες χώρες έσπευσαν να παρατηρήσουν τον εισερχόμενο βράχο. Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι έπεσε ανάμεσα στην Ισλανδία και τη Νορβηγία στις 11.23 ώρα Ελλάδας, δύο ώρες μετά την ανακάλυψή του.

Περίπου την εκτιμώμενη ώρα της πτώσης, παρατηρητές στη βόρεια Ισλανδία ανέφεραν ότι είδαν μια λάμψη στον ορίζοντα.

Λίγα λεπτά αργότερα, σταθμοί στη Γροιλανδία και τη Νορβηγία κατέγραψαν υπόηχους από την εκρηκτική διάλυση του βράχου στην ατόσφαιρα, οι οποίοι επέτρεψαν την εκτίμηση του μεγέθους και της ενέργειάς του.

el.gr

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

OpenAI και τεχνητή νοημοσύνη – έρευνα για αυτόνομους AI agentsTech

Δέκα ημέρες που άλλαξαν την πορεία της AI – Παραιτήσεις, φόβοι για “rogue” agents και εκκλήσεις για φρένο

ΔΙΕΘΝΗ

Βολιβία: Εγκρίθηκε συμφωνία 1,9 δισ. δολαρίων με το ΔΝΤ – Καταργούνται οι επιδοτήσεις στο ντίζελ

ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Άρθηκαν οι κυρώσεις σε κυβερνών κόμμα και στρατό της Ερυθραίας – Στο φόντο η ασφάλεια της Ερυθράς Θάλασσας

Μία απάντηση στο “Αστεροειδής έπεσε στην Αρκτική μόλις δύο ώρες μετά την ανακάλυψή του”

  1. Και μετά μας λέει η ΝΑΣΑ ότι ανακάλυψαν εξωπλανήτη που μάλλον μπορεί να υποστηρίξει ζωή, 300 έτη φωτός μακριά. Δηλαδή ξέρουν τί γίνεται εκεί πέρα, μακριά, και στη γειτονιά μας μούγκα… Εκτός αν είναι στημένο και προετοιμάζουν το έδαφος για τον “καταστροφικό” αστεροειδή, που θα σκάσει ξαφνικά μύτη (και καλά…)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *