ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κυριακή, 30 Αυγούστου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»

Αρχίζει η κατρακύλα: Η Σρι Λάνκα Κήρυξε πτώχευση – Η πρώτη χώρα της Ασίας στον 20ο αιώνα

· Κατοχικά Νέα

Η Σρι Λάνκα, που δεν έχει χρεοκοπήσει ποτέ στο παρελθόν, χρωστά περίπου 51 δισ. δολάρια σε διεθνείς ομολογιούχους και πιστωτές όπως η Κίνα, Ιαπωνία και Ινδία
Πτώχευση κήρυξε η Σρι Λάνκα η οποία έχασε την καταληκτική προθεσμία για την αποπληρωμή ξένου χρέους, σηματοδοτώντας την πρώτη κρατική χρεοκοπία στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αυτόν τον αιώνα, σύμφωνα με τη Moody’s.

Η περίοδος χάριτος των 30 ημερών για τις πληρωμές δυο διεθνών κρατικών ομολόγων έληξε την Τετάρτη, αναγκάζοντας τη χώρα να μπει σε αυτό που ορισμένοι αναλυτές αποκαλούν «σκληρή» χρεοκοπία καθώς η χώρα αντιμετωπίζει οικονομική αλλά και πολιτική κρίση, γράφουν οι FT.

Η τελευταία χώρα της Ασίας που αξιολογείται από την Moody’s που χρεοκόπησε, ήταν το Πακιστάν το 1999.

Οι πληρωμές που δεν καταβλήθηκαν, αφορούν σε δυο διεθνή κρατικά ομόλογα ύψους 1,25 δισ. δολαρίων που ωριμάζουν το 2023 και 2028.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρόεδρος της κυβέρνησης Gotabaya Rajapaksa είπε τον περασμένο μήνα πως η Σρι Λάνκα θα σταματήσει να αποπληρώνει το διεθνές της χρέος για να διατηρήσει αποθεματικά ξένου συναλλάγματος για εισαγωγές όπως τα καύσιμα, τα φάρμακα και τα τρόφιμα.

Η Σρι Λάνκα, που δεν έχει χρεοκοπήσει ποτέ στο παρελθόν, χρωστά περίπου 51 δις. δολάρια σε διεθνείς ομολογιούχους καθώς και σε διμερείς πιστωτές συμπεριλαμβανομένων της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Ινδίας.

Σε ενημέρωση χθες, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας επιβεβαίωσε πως οι πιστωτές της Σρι Λάνκα θα μπορούσαν τώρα να θεωρήσουν πως η χώρα βρίσκεται τεχνικά σε χρεοκοπία. Ωστόσο, αμφισβήτησε πως πρόκειται για «σκληρή» χρεοκοπία, χαρακτηρίζοντας την κίνηση «προληπτική».

H S&P υποβάθμισε τον περασμένο μήνα την αξιολόγηση του ξένου συναλλάγματος της Σρι Λάνκα σε «selective default» λόγω αθέτησης πληρωμής τόκων, ενώ σήμερα η Fitch υποβάθμισε την αξιολόγηση της χώρας σε «restricted default» από «C» που ήταν προηγουμένως.

el.gr

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Διεθνείς αγορές και κεντρικές τράπεζες πριν από κρίσιμη εβδομάδαΔΙΕΘΝΗ

Η μεγάλη εβδομάδα των αγορών: Fed, θέσεις εργασίας, Ευρωζώνη και AI σε ένα εκρηκτικό τεστ

Διεθνείς αγορές και κεντρικές τράπεζες πριν από κρίσιμη εβδομάδαΔΙΕΘΝΗ

Wall Street: 22,3 δισ. δολάρια έφυγαν από αμερικανικά μετοχικά funds σε μία εβδομάδα

Ευρωπαίοι στρατιώτες σε στρατιωτική παρουσίαΔΙΕΘΝΗ

Πεντάγωνο: Τέσσερα σενάρια για τις αμερικανικές δυνάμεις στην Ευρώπη – Τι φοβάται το ΝΑΤΟ

2 απαντήσεις στο “Αρχίζει η κατρακύλα: Η Σρι Λάνκα Κήρυξε πτώχευση – Η πρώτη χώρα της Ασίας στον 20ο αιώνα”

  1. ΟΧΙ ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ, ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ.
    ΠΩΣ ΤΟ ΕΙΠΕ “θα σταματήσει να αποπληρώνει το διεθνές της χρέος για να διατηρήσει αποθεματικά ξένου συναλλάγματος για εισαγωγές όπως τα καύσιμα,τα φάρμακα και τα τρόφιμα”, ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΕΝ ΕΧΩ, ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΕΝ ΔΙΝΩ.
    ΟΤΑΝ Ο ΚΟΥΛΗΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ ΔΩΣΟΥΝ ΤΑ 38ΔΙΣ ΜΑΞΙΛΑΡΙ, ΚΑΙ ΤΑ 150,000,000,000 ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΘΕΝ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΧΩΡΙΣ ΒΡΑΚΙ, ΤΟΤΕ ΝΑ ΔΩ ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΓΕΤΕ.

  2. Η βιβλιοθήκη-κόσμημα «Σταύρος Νιάρχος» στην καρδιά της Νέας Υόρκης 04.06.2021 Βρίσκεται σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της μητρόπολης του κόσμου. Δέχεται 1,7 εκατομμύρια επισκέψεις ετησίως. Πριν από λίγες ημέρες έγιναν τα εγκαίνια της ανακαινισμένης βιβλιοθήκης SNFL έπειτα από δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων). Μια όαση πολιτισμού, μάθησης και αρχιτεκτονικής ομορφιάς.

    https://www.andro.gr/special-categories/badges/stavros-niarchos-foundation-library/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elΕλληνικά