Αμερικανοί και Ρώσοι δεν θέλουν σύγκρουση στο Αιγαίο, όμως…

Με την ΔΩΡΕΑ ενος "καφε" το μήνα βοηθάς στον αγώνα κατα της φίμωσης της ελευθερίας του λόγου , βοηθάς το Κατοχικα ΝΕΑ

Αμερικανοί και Ρώσοι δεν θέλουν σύγκρουση στο Αιγαίο, όμως…

Έχει καταστεί φανερό ότι ο Ερντογάν σάλπισε «γενική επίθεση» εναντίον της Ελλάδος όχι μόνον για λόγους εσωτερικής επικοινωνιακής τακτικής ενόψει του, αβέβαιου για το αποτέλεσμά του, σουλτανικού δημοψηφίσματος. Το μέγεθος και η ένταση των αμφισβητήσεων των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι τέτοια που υποδηλώνουν ότι από το συρτάρι βγήκε σχεδιασμός – πολέμου.

Του Σωτήρη Δημόπουλου
ΠΗΓΗ: Περιοδικό Άρδην-Ρήξη

Μπήκαμε, επομένως, σε μια διαδικασία που είναι πολύ δύσκολο να μην οδηγήσει σε κάποια εμπλοκή. Ακόμη κι αν αυτή δεν συμβεί μέχρι την ημέρα του δημοψηφίσματος, αυτό δεν συνεπάγεται ότι η επόμενη ημέρα θα είναι διαφορετική. Στην πραγματικότητα, ο μόνος ουσιαστικός λόγος που θα συγκρατούσε τη Τουρκία από μια τυχοδιωκτική περιπέτεια στο Αιγαίο είναι η εμπλοκή της σε ευρείας έκτασης συγκρούσεις στη Συρία, με τους Κούρδους του YPG και SDF, ή και με το στρατό του Άσαντ.

Σ’ αυτή την περίπτωση, θα ήταν καθαρή τρέλα το άνοιγμα δεύτερου μετώπου, δεδομένου και τους χάους που επικρατεί, μετά το πραξικόπημα, στις τάξεις του τουρκικού στρατού. Η Άγκυρα, ωστόσο, αυτή τη στιγμή, συνεχίζει να εκμεταλλεύεται τη διεθνή ρευστότητα, τη μεταβατική περίοδο της διοίκησης Τραμπ και τη σύγκρουσή του με το παγκοσμιοποιημένο κατεστημένο, την προσπάθεια της Ρωσίας να την αποσπάσει από τις αγκάλες του ΝΑΤΟ, την ανύπαρκτη στη διεθνή σκηνή και κατακερματισμένη ήδη Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τη διάθεση του Ισραήλ να περάσει, τελικώς, το φυσικό του αέριο από το τουρκικό έδαφος.

Ζούμε το δίχως άλλο σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται ραγδαίως, όσο και αν κάποιες ελίτ, μεταξύ αυτών και η ελληνική, δεν θέλουν να το παραδεχθούν κι εξακολουθούν να διαβάζουν τα γεγονότα με τα γυαλιά του παρελθόντος ενώ ξορκίζουν το κακό στη βάση των κοινών τόπων των προηγούμενων δεκαετιών.

Ο κόσμος αλλάζει, νέοι πόλοι ισχύος αναφύονται και νέες ισορροπίες διαμορφώνονται. Αναθεωρητικές δυνάμεις, όπως η Τουρκία, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να προβάλουν τις διεκδικήσεις τους. Πολλώ δε μάλλον, που στο εσωτερικό της συντελείται μια ιστορικών διαστάσεων μετάλλαξη του κράτους σε ισλαμο-απολυταρχικό.

Κι όπως το κεμαλικό κράτος δημιουργήθηκε πάνω στις στάχτες της Σμύρνης, και το νέο ερντογανικό κράτος επιζητεί την βεβαίωσή του με την επέκτασή του στο Αιγαίο, στη Συρία, στην Κύπρο και στην Θράκη. Έτσι ώστε να έχει τη δυνατότητα να συντρίψει και τον εσωτερικό εχθρό -Κούρδους, Αλεβίτες, κοσμικούς- που αντιμάχεται τη νέα εξουσία.

Ως εκ τούτου, το παιχνίδι που παίζει ο νεοσουλτάνος είναι ιδιαίτερα ριψοκίνδυνο. Όχι μόνον επειδή ανοίγει ταυτόχρονα πολλά μέτωπα, αλλά διότι αμφισβητεί και θέτει σε κίνδυνο συμφέροντα πολύ δυνατότερών του. Για να πετύχεις σε μια τέτοια περίπτωση, εκτός από την προβολή της ωμής βίας απαιτείται και η άσκηση ακροβατικών κινήσεων στη διπλωματία, κάτι που δεν χαρακτηρίζει τον παρορμητικό Τούρκο πρόεδρο.

Ο Ερντογάν, λοιπόν, απειλεί την Ελλάδα εκβιάζοντας παράλληλα τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν τους Κούρδους στη βόρεια Συρία, ώστε ο τουρκικός στρατός να μετατρέψει την ανατολική Συρία σ’ ένα τουρκικό ημι-προτεκτοράτο. Γνωρίζει ότι αυτή τη στιγμή, η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί να δημιουργηθεί αναστάτωση στην περιοχή του Αιγαίου και κατ’ επέκταση στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Κι αυτό όχι μόνον γιατί είναι ανέτοιμη η κυβερνητική μηχανή του Τραμπ και μη ολοκληρωμένες οι γενικές κατευθύνσεις της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Αλλά επειδή, αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα είναι χρήσιμη στον ατλαντικό παράγοντα για τέσσερεις τουλάχιστον λόγους:

Βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχεδιασμοί για τον νέο ενεργειακό χάρτη, που σκοπό έχουν όχι απλώς τη μείωση της ρωσικής ενεργειακής εξάρτησης, μέσω των ανταγωνιστικών προς τους ρωσικούς αγωγών, αλλά και την αύξηση της αμερικανικής ενεργειακής παρουσίας, με την μεταφορά υγροποιημένου αερίου –κυρίως από Αλεξανδρούπολη.

Η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, λειτουργούν πλέον ως στρατηγικό βάθος του Ισραήλ, το οποίο απειλείται από την ιρανική διείσδυση στην Συρία, τη ισχυρή Χεζμπολλάχ και τη ρωσική παρουσία στην αυλή του. Κι αυτή η αξία των δύο ελληνικών κρατών δύσκολα μειώνεται όσο ο Ερντογάν παραμένει στην εξουσία.

Επίσης, η Αθήνα συνεχίζει να διαδραματίζει το ρόλο του πολιτικού δούρειου ίππου εντός της γερμανικής Ε.Ε. Κι αυτός ο μοχλός έμμεσης πίεσης δεν θα χαρισθεί ούτε από τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αν και με διαφορετική στόχευση απ’ ότι είχε ο προκάτοχός του.

Loading...

9 thoughts on “Αμερικανοί και Ρώσοι δεν θέλουν σύγκρουση στο Αιγαίο, όμως…

 1. Ανώνυμος says:

  Η Τουρκία από ανέκαθεν ήταν και θα παραμείνει προκλητική τουλάχιστον απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο γιατί βρίσκει και κάνει… γνωρίζει τη λαός κατοικεί και ποιοι είναι οι κυβερνήτες της χώρας των Ελλήνων. http://katohika.gr/ellada/arxigos-geetha-enoples-dinameis-antimetopizoun-psixraimia-prokliseis-den-epithimoume-entasi-stin-perioxi/ Αυτά.

 2. Ν.Κ says:

  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ,ΕΛΛΗΝΙΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. ΜΙΑ ΖΩΗ ΤΑ ΙΔΙΑ. ΕΡΜΑΙΟ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΔΟΥΛΟΙ, ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ, ΤΟΥ ΚΑΘΕ…»ΙΣΧΥΡΟΥ» ΔΗΘΕΝ «ΠΑΙΧΤΗ»! ΧΑΙΡΕ ΕΛΛΑΣ…ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑΡΕΣ ΣΟΥ!

 3. Ν.Κ says:

  ΕΝΤΑΞΕΙ…ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ. Ο Α.ΓΕΕΘΑ κ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΕΙΠΕ «ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ…». ΘΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΟΥΜΕ ΣΕ ΛΙΓΟ..ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ!!! ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑ, ΘΑ ΚΑΡΦΩΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΑ ΙΜΙΑ, ΘΑ ΕΒΓΑΖΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΣΤΟΛΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΣΕ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ…ΚΑΙ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΤΟ ΕΞΗΣ ΑΠΟΛΟ. «ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΕΤΕ..» ΑΝ ΕΤΡΩΓΑ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΜΟΥ..ΘΑ ΠΕΘΑΙΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ…ΚΑΙ ΑΙ ΣΙΧΤΙΡ!!!!!!!!!!!!

  • Νικητας says:

   Το ΔΕΝ επιθυμουμε ,δεν σημαινει οτι δεν θα τα κανουμε λιμπα!! ΕΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ !! Το λιονταρι…, οταν συσπειρωνεται να χτυπησει το θυμα του , αναπαταει ζυγιζοντας τα βηματα του !!! ΟΤΑΝ ΑΠΕΙΛΗΤΑΙ .., μενει στα πισω ποδια του και βγαζει τα δοντια και τα νυχια του…σηκωνει την τριχα του..,ΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΘΕΣΗ ΜΑΧΗΣ ..,ΘΕΣΗ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ !!!….θα μου πεις τωρα..,τι σχεση εχει το λιονταρι με τον Α/ΓΕΕΘΑ;….χμμμ…ουτε εγω ξερω !!! ΞΕΡΩ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ ΜΑΣ …ΕΤΟΙΜΑ…ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ…ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΔΙΑΤΑΓΕΣ !!! … σου κανω μια ερωτηση : ΘΕΩΡΕΙΣ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΜΕΙΣ;….δεν θα σου απαντησω…, αλλα θα ηθελα να αιτιολογησεις το γιατι.., στο ΝΑΙ…, ‘η στο ΟΧΙ…, ΣΑΝ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ Ο Α/ΓΕΕΘΑ !!!!

   • ΝΚ says:

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΔΕΙΧΝΕΙΣ ΤΑ ΑΠΑΥΤΑ ΣΟΥ. ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΧΕΙ ΚΑΛ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ, ΟΤΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΕΙΜΑΙΝΕΙ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ! ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΜΕ ΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ, ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. ΕΓΩ ΕΧΩ ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΛΛΟ. ΤΗΝ ΜΑΧΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ. ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΠΙΣΩ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΦΟΡΑ!

 4. Ν.Κ says:

  ΕΝΤΑΞΕΙ…ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ. Ο Α.ΓΕΕΘΑ κ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΕΙΠΕ «ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ…». ΘΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΟΥΜΕ ΣΕ ΛΙΓΟ..ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ!!! ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑ, ΘΑ ΚΑΡΦΩΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΑ ΙΜΙΑ, ΘΑ ΕΒΓΑΖΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΣΤΟΛΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΣΕ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ…ΚΑΙ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΤΟ ΕΞΗΣ ΑΠΛΟ. «ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΕΤΕ..» ΑΝ ΕΤΡΩΓΑ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΜΟΥ..ΘΑ ΠΕΘΑΙΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ…ΚΑΙ ΑΙ ΣΙΧΤΙΡ!!!!!!!!!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *