Support Hellasbook.gr

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

10:05 - 18/04/2024

Τι είναι η “σπορά σύννεφων” και προκάλεσε τις πλημμύρες ρεκόρ του Ντουμπάι;

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

Διαφημίσεις

Καθώς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παλεύουν με ιστορικές πλημμύρες που πρόλαβαν δρόμους και αυτοκινητόδρομους, διέκοψαν τις πτήσεις στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι και σκότωσαν σχεδόν 20 άτομα στο γειτονικό Ομάν, προέκυψαν θεωρίες σχετικά με το αν η πρακτική των ΗΑΕ για τη “σπορά σύννεφων” μπορεί να συνέβαλε στις ιστορικές βροχοπτώσεις – μια θεωρία που έχει προκαλέσει σκεπτικισμό από πολλούς ειδικούς.

 

ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Καθώς βίντεο με έντονες πλημμύρες σε όλο το Ντουμπάι εμφανίστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτή την εβδομάδα, πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία και παρατηρητές υπέθεσαν το ρόλο της σποράς νεφών -μια διαδικασία που απελευθερώνει σωματίδια στα σύννεφα προκειμένου να αυξήσει την πιθανότητα βροχής, η οποία χρησιμοποιείται συχνά σε ξηρά μέρη που βιώνουν λίγες βροχοπτώσεις όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Την Τετάρτη εμφανίστηκαν αντικρουόμενες αναφορές σχετικά με το αν η σπορά των νεφών έγινε πριν από τις πλημμύρες της Τρίτης: Ο μετεωρολόγος Ahmed Habib δήλωσε στο Bloomberg ότι τα αεροπλάνα σποράς σύννεφων πετούσαν τη Δευτέρα και την Τρίτη, αλλά το Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογίας της χώρας δήλωσε στο πρακτορείο ότι η σπορά έγινε την Κυριακή και τη Δευτέρα και στη συνέχεια δήλωσε στο CNBC ότι δεν έγινε καθόλου σπορά πριν από τις πλημμύρες.

Εν τω μεταξύ, το Associated Press εντόπισε αεροπλάνα που συνδέονται με το Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογίας, τα οποία φαίνεται να πετούσαν σε όλη τη χώρα τη Δευτέρα (Το κέντρο δεν ήταν άμεσα προσβάσιμο για σχόλια).

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες αμφισβήτησαν ότι η σπορά των νεφών θα μπορούσε να έχει συμβάλει σημαντικά στις βροχοπτώσεις και, αντίθετα, επέρριψαν την ευθύνη στην κλιματική αλλαγή, με τις εκτιμήσεις να υποστηρίζουν ότι η σπορά των νεφών είναι ικανή να αυξήσει τις εποχικές βροχοπτώσεις μόνο κατά περίπου 10% ή 20%, με τους αξιωματούχους των ΗΑΕ να εκτιμούν ότι το δικό τους πρόγραμμα αυξάνει τις βροχοπτώσεις μόνο κατά περίπου 10-30% ετησίως.

CONTRA

“Δεν υπάρχει καμία τεχνολογία που να μπορεί να δημιουργήσει ή έστω να τροποποιήσει σοβαρά αυτού του είδους τα γεγονότα βροχόπτωσης”, δήλωσε ο καθηγητής Maarten Ambaum, μετεωρολόγος στο Πανεπιστήμιο του Reading με έδρα την Αγγλία, απαντώντας στις φήμες ότι η σπορά σύννεφων προκάλεσε τις πλημμύρες του Ντουμπάι. Ο Ambaum σημείωσε ότι αρκετοί μετεωρολόγοι προέβλεψαν “με μεγάλη ακρίβεια” τον υψηλό κίνδυνο πλημμύρας πριν από μία εβδομάδα. Υποστήριξε ότι οι πρόσφατες βροχοπτώσεις ήταν αποτέλεσμα καταιγίδων που σχηματίστηκαν καθώς η θερμότητα τράβηξε υγρασία στην ατμόσφαιρα, η οποία μπορεί να δημιουργήσει μεγάλη ποσότητα βροχής καθώς εμφανίζονται “η μία μετά την άλλη”. Πρόσθεσε ότι “αυτού του είδους οι έντονες βροχοπτώσεις μπορούν να γίνουν πιο ακραίες λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθώς μια θερμότερη ατμόσφαιρα θα συγκρατεί περισσότερους υδρατμούς”. Άλλοι εμπειρογνώμονες συμφώνησαν, με τη Roslyn Prinsley του Ινστιτούτου για το Κλίμα, την Ενέργεια και τις Λύσεις Καταστροφών του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας να δηλώνει στο περιοδικό TIME ότι η απόδοση ευθυνών για τις πλημμύρες στη σπορά νεφών ισοδυναμεί με “θεωρίες συνωμοσίας”.

ΠΏΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΊ Η ΣΠΟΡΆ ΤΩΝ ΝΕΦΏΝ;

Η σπορά σύννεφων είναι μια τεχνική τροποποίησης του καιρού που χρησιμοποιεί είτε επίγειες γεννήτριες είτε αεροσκάφη για να διαχέει στα υπάρχοντα σύννεφα ενώσεις που μπορούν να προκαλέσουν την πτώση βροχής ή χιονιού, σύμφωνα με το Desert Research Institute με έδρα τη Νεβάδα, έναν μη κερδοσκοπικό ερευνητικό οργανισμό που τρέχει το δικό του πρόγραμμα σποράς σύννεφων. Το Desert Research Institute λέει ότι χρησιμοποιεί ιωδιούχο άργυρο, μια ουσία που μοιάζει με κρύσταλλο και μπορεί να προκαλέσει το σχηματισμό νιφάδων χιονιού, ενώ αξιωματούχοι των ΗΑΕ φέρονται να έχουν δηλώσει ότι χρησιμοποιούν απλώς “φυσικά άλατα” στο πρόγραμμά τους, το οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν έχει αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Όταν οι πιλότοι στα ΗΑΕ εντοπίζουν κατάλληλα σύννεφα γεμάτα υγρασία, απογειώνονται με εξειδικευμένα αεροπλάνα που με υγροσκοπικές φωτοβολίδες μπορούν να εκτοξεύσουν το αλάτι στα σύννεφα, αυξάνοντας το μέγεθος των σταγονιδίων νερού, αναγκάζοντάς τα να πέσουν στο έδαφος, σύμφωνα με μια έκθεση του CNBC για το πρόγραμμα τον περασμένο μήνα.

ΝΕΑ

Το Ντουμπάι χτυπήθηκε με 5,59 ίντσες βροχής την Τρίτη -περισσότερες από όσες δέχεται συνήθως η πόλη σε ένα ολόκληρο έτος. Οι καιρικές συνθήκες εμπόδισαν την κυκλοφορία και διέκοψαν τις πτήσεις από και προς το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι, εν μέσω βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αεροπλάνα να τροχοδρομούν σε βρεγμένους διαδρόμους προσγείωσης και απογείωσης. Τουλάχιστον ένας άνθρωπος αναφέρθηκε νεκρός στα ΗΑΕ, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ενώ 19 νεκροί αναφέρθηκαν στο γειτονικό Ομάν.

ΒΑΣΙΚΌ ΙΣΤΟΡΙΚΌ

Τα ΗΑΕ πειραματίζονται με τη σπορά σύννεφων από τη δεκαετία του 1990, σύμφωνα με το CNBC, αλλά η πρακτική αυτή διεξάγεται σε πολλά μέρη του κόσμου. Πρόκειται για μια κοινή πρακτική σε περιοχές που ελπίζουν να αυξήσουν τη χιονοστρωμνή, με τους αξιωματούχους να πειραματίζονται με τη σπορά σύννεφων για την παραγωγή χιονιού στο Γουαϊόμινγκ, την Αυστραλία, τη Μοντάνα και αλλού, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνών Ερήμου. Οι αξιωματούχοι στην Καλιφόρνια κάνουν επίσης τακτικά σπορά νεφών για την παραγωγή βροχόπτωσης. Η σπορά σύννεφων έχει εμπλακεί και στο παρελθόν σε θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με φυσικές καταστροφές – νωρίτερα φέτος, δύο καταστροφικές καταιγίδες του Φεβρουαρίου στην Καλιφόρνια προκάλεσαν εκτεταμένες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που θεωρούσαν ότι η σπορά σύννεφων συνέβαλε στις βροχοπτώσεις, ακόμη και όταν οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν υπήρξε σπορά σύννεφων.

forbes.com

 



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

Support Hellasbook.gr

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (1)

  1. Νομιζει επειδη ειναι σειχης θα τους ξεφεύγει.

Σχολιάστε