ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΘΡΥΛΙΚΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΒΟΣΤΟΚ

Η λίμνη Βοστόκ βρίσκεται θαμμένη κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής, σε βάθος σχεδόν τεσσάρων χιλιομέτρων. Ανακαλύφθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και θεωρείται ότι είναι μία από τις μεγαλύτερες στον πλανήτη με έκταση 15690 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti, παραμένει ανέγγιχτη εδώ και…

20 εκατομμύρια χρόνια και, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται κάτω από στρώμα πάγου, διαθέτει γλυκό νερό σε υγρή μορφή εξαιτίας της θερμότητας που εκπέμπει ο πυρήνας της Γης και μπορεί να περιέχει διάφορες μορφές ζωής άγνωστες μέχρι σήμερα.

Οι πρώτες ενδείξεις για την ύπαρξή της λίμνης Βοστόκ ήρθαν από βρετανικά ραντάρ τη δεκαετία του 1970. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1989, Ρώσοι επιστήμονες ξεκίνησαν την προσπάθεια να διατρυπήσουν τα τέσσερα χιλιόμετρα πάγου που μεσολαβούν μέχρι την επιφάνεια της. Το 1998 έφθασαν σε βάθος 3588 μέτρων, αλλά εγκατέλειψαν την γεώτρηση για να μην μολυνθεί το σπάνιο αυτό οικοσύστημα, μέχρι πριν από μερικούς μήνες που ξεκίνησαν με πιο ασφαλή τρόπο. Τέλη Ιανουαρίου του 2012, λίγο πριν επέλθει ο Χειμώνας και επικρατήσουν ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες στη περιοχή και η θερμοκρασία αγγίξει τους -65 βαθμούς κελσίου, οι εργασίες έφθασαν σε βάθος 3768 μέτρων, μόλις λίγα μέτρα πάνω από την επιφάνεια του υγρού στοιχείου. Η γεώτρηση σταμάτησε στις 4 Φεβρουαρίου, όταν το ειδικό τρυπάνι ήρθε σε επαφή με το νερό, σε βάθος 3770 μέτρων. Στη συνέχεια, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής της ρωσικής Ανταρκτικής αποστολής, Βαλερί Λουκίν, από την Αγία Πετρούπολη, το νερό της λίμνης ωθούμενο από την πίεση εισήλθε στο φρεάτιο σε ύψος 30-40 μέτρων και απομάκρυνε τα χημικά υγρά του τρυπανιού. Εκεί πάγωσε δημιουργώντας ένα είδος πώματος, προστατεύοντας τη λίμνη από οποιαδήποτε μόλυνση.

Μετά το χειμώνα, οι Ρώσοι επιστήμονες θα επιστρέψουν στον σταθμό για να πάρουν τα πρώτα δείγματα νερού και να μελετήσουν για πρώτη φορά το εντελώς άγνωστο απομονωμένο οικοσύστημα. Πριν αποκαλυφθούν τα πρώτα μυστικά της λίμνης Βοστόκ, μια γυάλινη φιάλη με νερό παραδόθηκε συμβολικά στον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν.

Με την ΔΩΡΕΑ ενος "καφε" το μήνα βοηθάς στον αγώνα κατα της φίμωσης της ελευθερίας του λόγου , βοηθάς το Κατοχικα ΝΕΑ
Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *