Ακολουθηστε το Κατοχικα Νεα στο Τελεγκραμ καναλι του για να κερδισουμε μαζι το δικαιωμα στην Ελευθερια του λογου! https://t.me/+NoMgL8s9g7g1Y2Zk
17:10 - 07/11/2021

Έλκη – αιτίες, παρενέργειες και θεραπείες

Η λέξη “έλκος” αναφέρεται σε αλλοιώσεις ή πληγές που εμφανίζονται λόγω σταδιακής αποσύνθεσης του επιφανειακού επιθηλιακού ιστού, δηλαδή των κυττάρων που σχηματίζουν την επένδυση σημαντικών οργάνων.

Ενώ ο όρος συνδέεται συνήθως με αυτά που εμφανίζονται στο βλεννογόνο του στομάχου και του λεπτού εντέρου (πεπτικά έλκη), αυτά μπορούν να εμφανιστούν στο δέρμα και στον βλεννογόνο.

Τα φυσικά χαρακτηριστικά ενός έλκους μπορεί να ποικίλλουν: Αυτά μπορεί να είναι είτε επιφανειακά είτε να επεκτείνονται στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του υποκείμενου ιστού. Ως επί το πλείστον, ωστόσο, ένα έλκος έχει ένα καταθλιπτικό δάπεδο που περιβάλλεται από έντονα καθορισμένες, υπερυψωμένες κρούστες. Το κύριο σύμπτωμα ενός έλκους είναι ο πόνος.

Γνωστοί παράγοντες κινδύνου και συμπτώματα ελκών

Οι κύριες αιτίες των ελκών περιλαμβάνουν τη μόλυνση, την κακή κυκλοφορία του αίματος, το τραύμα, την κακή κυκλοφορία του αίματος και τις ελλείψεις βιταμινών. Ορισμένες παθήσεις, όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης, μπορούν επίσης να προκαλέσουν έλκη. Ωστόσο, τα κλινικά συμπτώματα και οι παράγοντες κινδύνου είναι μοναδικά για κάθε τύπο έλκους. Ακολουθούν ορισμένοι συνηθισμένοι τύποι ελκών, καθώς και οι παράγοντες κινδύνου και τα συμπτώματά τους.
Πεπτικά έλκη

Τα πεπτικά έλκη, γνωστά και ως έλκη στομάχου, αναπτύσσονται στο βλεννογόνο του στομάχου ή στο ανώτερο τμήμα του λεπτού εντέρου (δωδεκαδάκτυλο). Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστούν στον οισοφάγο. Αυτός ο τύπος έλκους προκαλείται συνήθως από μακροχρόνια χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ), μόλυνση από Helicobacter pylori και, σε σπάνιες περιπτώσεις, από όγκους στο στομάχι, το δωδεκαδάκτυλο και το πάγκρεας που ονομάζονται σύνδρομο Zollinger-Ellison (ZES).

Το κύριο σύμπτωμα ενός πεπτικού έλκους είναι η παρουσία ενός αμβλύ ή καυστικού πόνου στο στομάχι. Συχνά εμφανίζεται όταν το στομάχι είναι άδειο και μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά έως ώρες.
Κολπικά έλκη (αφθώδη έλκη)

Τα έλκη από καρκίνο εμφανίζονται στο εσωτερικό του στόματος, ιδίως στο εσωτερικό των χειλιών και των μάγουλων ή κάτω από τη γλώσσα, καθώς και στα γεννητικά όργανα. Η κύρια αιτία των ελκών του καρκίνου δεν είναι σαφής, αλλά παράγοντες όπως το άγχος, η έλλειψη ύπνου και οι διατροφικές ελλείψεις φαίνεται να συνδέονται με τα ξεσπάσματα. Το έλκος θα μπορούσε επίσης να είναι σύμπτωμα μιας υποκείμενης πάθησης, όπως ο απλός έρπης, ο έρπητας και το πολύμορφο ερύθημα.

Το έλκος ξεκινά ως ένα στρογγυλό κιτρινωπό υπερυψωμένο σημείο που περιβάλλεται από ένα κόκκινο φωτοστέφανο. Στη συνέχεια εξελίσσεται σε ένα διάτρητο έλκος, το οποίο είναι επώδυνο ειδικά κατά την ομιλία ή το φαγητό.

Έλκη διαβητικών ποδιών

Τα διαβητικά έλκη ποδιών εμφανίζονται σε τουλάχιστον 15 τοις εκατό των ατόμων με διαβήτη. Αυτός ο τύπος έλκους εντοπίζεται στο πέλμα του ποδιού και προκαλείται από έναν συνδυασμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της κακής κυκλοφορίας του αίματος, της παραμόρφωσης του ποδιού, του ερεθισμού και του τραύματος. Τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη για μεγάλο χρονικό διάστημα κινδυνεύουν επίσης να αναπτύξουν νευρική βλάβη, η οποία μπορεί επίσης να οδηγήσει στην ανάπτυξη έλκους στα πόδια.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που αναπτύσσουν έλκος στο πόδι δεν αισθάνονται πόνο – κυρίως λόγω της νευρικής βλάβης. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχει αποστράγγιση στην πληγείσα περιοχή, καθώς και ερυθρότητα και πρήξιμο. Εάν η πάθηση έχει προχωρήσει σημαντικά, μπορεί να υπάρχει διακριτή οσμή.

Φλεβικά έλκη

Τα φλεβικά έλκη συμβαίνουν όταν οι φλέβες των ποδιών αδυνατούν να προωθήσουν το αίμα προς την καρδιά. Αυτό οδηγεί σε συσσώρευση στις φλέβες, η οποία μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία ανοιχτών πληγών λόγω της αυξημένης πίεσης και της περίσσειας υγρού.

Αυτός ο τύπος έλκους, ο οποίος εμφανίζεται στο πόδι, επουλώνεται αργά.

Πληγές κατάκλισης (έλκη κατάκλισης)

Τα έλκη κατάκλισης, γνωστά και ως έλκη πίεσης, εμφανίζονται όταν ένα άτομο παραμένει σε μια θέση για παρατεταμένες περιόδους. Αυτά σχηματίζονται όταν βρίσκονται σε περιοχές όπου τα οστά είναι κοντά στο δέρμα, όπως οι αστράγαλοι, η πλάτη, οι αγκώνες, οι φτέρνες και οι γοφοί. Η πάθηση παρατηρείται σε άτομα που είναι κατάκοιτα, χρησιμοποιούν συχνά αναπηρικό καροτσάκι ή σε άτομα που δεν μπορούν να αλλάξουν θέση.

Αυτός ο τύπος έλκους μπορεί να επιφέρει λοίμωξη, με ορισμένες μάλιστα να είναι απειλητικές για τη ζωή.

Συστήματα του σώματος που επηρεάζονται από έλκη

Τα έλκη μπορεί να εμφανιστούν στο δέρμα και σε περιοχές όπου υπάρχουν επιθηλιακά κύτταρα, όπως οι βλεννογόνοι μεμβράνες. Εάν ένα έλκος δεν επουλώνεται ή είναι σκληρό στην αφή, αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει την παρουσία μιας χρόνιας πάθησης, όπως ο καρκίνος.

Ένας τύπος καρκίνου, που ονομάζεται μυκητιασικός όγκος, εμφανίζεται όταν ένας υποκείμενος όγκος κάτω από το δέρμα διαπερνά την επιφάνεια του δέρματος και σχηματίζει έλκη.
Τρόφιμα ή θρεπτικά συστατικά που μπορεί να προλάβουν τα έλκη

Η κατανάλωση ορισμένων ειδών διατροφής μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση ή ακόμη και στην πρόληψη των ελκών – ιδίως των πεπτικών ελκών. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

Μέλι. Μια κουταλιά της σούπας ακατέργαστο μέλι το πρωί και το βράδυ μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τα επώδυνα έλκη, ειδικά για εκείνα που προκαλούνται από λοιμώξεις από H. pylori.

Σταυρανθή λαχανικά. Το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο και το κουνουπίδι, όταν προστίθενται τακτικά στη διατροφή, παρέχουν στον οργανισμό άφθονες φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην ανακούφιση από τα έλκη.

Λάχανο. Η γλουταμίνη που υπάρχει στο λάχανο ενισχύει τη βλεννογόνο επένδυση του εντέρου, καθιστώντας την ανθεκτική στην αποικοδόμηση, και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή για να βοηθήσει στην επούλωση των υφιστάμενων ελκών.

Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση. Το γιαούρτι και το κεφίρ είναι πλούσια σε “καλά βακτήρια” που βοηθούν στην ταχύτερη επούλωση των ελκών και αναστέλλουν το H. pylori στο έντερο.

Φυλλοβότανο. Η αμυλώδης και κολλώδης υφή αυτού του πράσινου φρούτου καταπραΰνει τους φλεγμονώδεις και ερεθισμένους βλεννογόνους. Μια προειδοποίηση: Αυτό το όφελος υπάρχει μόνο στο άγουρο και βρασμένο πλατάνι- αντίθετα, το τηγανητό πλατάνι επιδεινώνει τα έλκη.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως βοηθούν να κρατηθούν τα έλκη μακριά, βάσει πολλαπλών μελετών.

Αν και ο ακριβής μηχανισμός δεν είναι σαφής, οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να αποδοθεί στην ικανότητά τους να μειώνουν το χρόνο που το στομάχι και το δωδεκαδάκτυλο εκτίθενται στα πεπτικά οξέα.

Συγκεκριμένα, οι διαλυτές φυτικές ίνες που βρίσκονται στη βρώμη, τα φασόλια, το κριθάρι, τα μπιζέλια και τα αχλάδια δημιουργούν ένα φιλμ στο στομάχι κατά τη διάρκεια της πέψης, το οποίο λειτουργεί ως πρόσθετη προστασία μεταξύ της επένδυσης και των διαβρωτικών οξέων του στομάχου.

Τσάι από γλιστερή φτελιά. Επικαλύπτει το στομάχι κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης έλκους για να φέρει βραχυπρόθεσμη ανακούφιση.

Θεραπείες, επιλογές διαχείρισης για τα έλκη

Ορισμένες φυσικές θεραπείες για τα έλκη περιλαμβάνουν τα εξής:

Διακοπή του καπνίσματος – Τα άτομα που καπνίζουν έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν έλκος. Επιπλέον, επηρεάζει την επιδιόρθωση και την επούλωση των βλεννογόνων – επιδεινώνοντας την κατάσταση.

Μείωση του στρες – Η αποτελεσματική διαχείριση και ο έλεγχος του στρες μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ελκών.

Για τα δερματικά έλκη, ανεξάρτητα από τον τύπο του έλκους που έχετε, ένας καλός κανόνας είναι να καθαρίζετε την πληγείσα περιοχή κάνοντας απαλό μπάνιο με ζεστό νερό και ήπιο σαπούνι. Η παρασκευή μιας τοπικής πάστας χρησιμοποιώντας σκόνη αλεσμένης ρίζας σύμφυτου και τζελ αλόης βέρα και η εφαρμογή της στην πληγείσα περιοχή θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης.

Στα φλεβικά έλκη, η χρήση καλτσών συμπίεσης ή επιδέσμων άσου μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της φυσιολογικής κυκλοφορίας.

Οι ασθενείς με έλκη διαβητικών ποδιών θα ήταν καλό να συμβουλεύονται τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης μόλις το διαπιστώσουν.

Το ασθενοφορο τσεπης και αναλογος συνδιασμος σε αλλα σκευασματα κανουν θαυματα στα Ελκη , μην αφησετε αυτη την γνωση να σας ξεπερασει αν εχετε προβλημα με ελκη γιατι ειναι η λυση σας !

Συμπληρωστε την φορμα για να ειστε μερος αυτης της καταπληκτικης διαδικασιας ιασης ! Θα δωσετε την ευκαιρια στον εαυτο σας να βοηθηθει αλλα θα βοηθησετε αλλους συνανθρωπους μας να νικησουν τα χρονια προβληματα τους


Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*