Διαφημίσεις

Δείτε μια αυθεντική λιβανέζικη συνταγή για να φτιάξετε σπιτικό χούμους, ένα νόστιμο και υγιεινό άλειμμα, εύκολο στην παρασκευή του και ιδανικό για πάρτι.

 

Η ακριβής προέλευση του χούμους δεν είναι γνωστή. Όπως αναφέρεται σε ένα άρθρο του BBC, πολλοί έχουν διεκδικήσει την καταγωγή του, από τους Λιβανέζους μέχρι τους Τούρκους, τους Σύριους και τους Αιγύπτιους, όμως δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν κάποια από αυτές τις θεωρίες. Το σημαντικό είναι ότι το νόστιμο αυτό πιάτο (που στα αραβικά το όνομά του σημαίνει ρεβίθι) έχει γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο.

Θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά σνακ, καθώς περιέχει πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και καλά λιπαρά. Πρόκειται για ένα άλειμμα που γίνεται με την ανάμειξη ρεβιθιών, ταχινιού (πάστα σουσαμιού), χυμού λεμονιού και σκόρδου. 

Τι χρειάζεστε για να φτιάξετε χούμους

Υπάρχουν μόνο 5 κύρια συστατικά σε αυτήν τη συνταγή για σπιτικό χούμους. Είναι σημαντικό κάθε ένα από αυτά τα συστατικά να είναι υψηλής ποιότητας!

Ρεβίθια: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξερά ρεβίθια, τα οποία θα μουλιάσετε σε νερό από το προηγούμενο βράδυ για να μαλακώσουν και να φουσκώσουν. Αν δεν έχετε πολύ χρόνο για μούλιασμα, ρίξτε μέσα στο νερό ένα κουταλάκι σόδα μαγειρικής που θα επιταχύνει τη διαδικασία. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα ρεβίθια Μπάρμπα Στάθης που βρείτε στο ΑΒ φυλλάδιο σε συσκευασία των 600 γρ., τα οποία δε χρειάζονται μούλιασμα.

Ταχίνι: Δεν είναι όλα τα ταχίνια ίδια. Βεβαιωθείτε ότι το ταχίνι που θα επιλέξετε περιέχει μόνο σπόρους σουσαμιού, χωρίς χημική επεξεργασία ή πρόσθετα. Αν το ταχίνι έχει διαχωριστεί στο βάζο, κάτι απόλυτα φυσιολογικό, ανακατέψτε το καλά πριν το προσθέσετε στο πολυμηχάνημα.

Λεμόνι:  Πάντα φρεσκοστυμμένο.

Σκόρδο: Αν δείτε πράσινες φύτρες στο σκόρδο, είναι καλύτερο να τις αφαιρέσετε πριν το πολτοποιήσετε.

Ελαιόλαδο: Χρησιμοποιήστε παρθένο ελαιόλαδο με χαμηλή οξύτητα για χούμους πιο απαλό στη γεύση.

 

Υλικά

 

  • 200 γρ βρασμένα ρεβίθια
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κουταλιά της σούπας ταχίνι
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμός λεμονιού

Παρασκευή

  1. Βάλτε τα ρεβίθια σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό για να τα σκεπάσει, σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν βράση. Ξαφρίστε και μειώστε την ένταση της εστίας, για να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν, σχεδόν να λιώσουν.
  2. Σουρώστε καλά τα ρεβίθια και πολτοποιήστε τα στο πολυμηχάνημα με δυο τρεις κουταλιές από το νερό που έβρασαν μέχρι να αποκτήσουν μια ομοιογενή κρεμώδη υφή.
  3. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και επεξεργαστείτε τα μαζί, για 4-5 λεπτά μέχρι το μείγμα να είναι ομαλό και κρεμώδες. Εάν το χούμους φαίνεται να σβολιάζει, προσθέστε ένα ή δύο παγάκια, τα οποία βοηθούν στην εξομάλυνση του μείγματος.
  4. Δοκιμάστε και προσθέστε αλάτι ή λεμόνι ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Μπορείτε να προσθέσετε επίσης λίγο κύμινο, λευκό πιπέρι ή πάπρικα.

Συχνές ερωτήσεις

Πόσο κρατά το σπιτικό χούμους;

Εάν περισσέψει χούμους ή αν φτιάξετε μια μεγάλη ποσότητα, μπορείτε να το αποθηκεύσετε σε ένα αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για περίπου μια εβδομάδα. Έχει ακόμα καλύτερη γεύση την επόμενη μέρα.

Μπορώ να καταψύξω το χούμους;

Ναι, μπορείτε να καταψύξετε το χούμους μέχρι 3 μήνες. Απλά φροντίστε να το βάλετε σε ένα αεροστεγές δοχείο και μην το γεμίσετε μέχρι πάνω γιατί θα διασταλεί καθώς παγώνει.

 

Είστε έτοιμοι να φτιάξετε σπιτικό χούμους όπως το φτιάχνουν στο Λίβανο. Σερβίρετέ το με έξτρα ελαιόλαδο, φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμύδι και λεμόνι, μαζί με αραβικές πίτες και καλή σας απόλαυση!

 

 



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek