Δείτε μια αυθεντική λιβανέζικη συνταγή για να φτιάξετε σπιτικό χούμους, ένα νόστιμο και υγιεινό άλειμμα, εύκολο στην παρασκευή του και ιδανικό για πάρτι.
Η ακριβής προέλευση του χούμους δεν είναι γνωστή. Όπως αναφέρεται σε ένα άρθρο του BBC, πολλοί έχουν διεκδικήσει την καταγωγή του, από τους Λιβανέζους μέχρι τους Τούρκους, τους Σύριους και τους Αιγύπτιους, όμως δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν κάποια από αυτές τις θεωρίες. Το σημαντικό είναι ότι το νόστιμο αυτό πιάτο (που στα αραβικά το όνομά του σημαίνει ρεβίθι) έχει γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο.
Θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά σνακ, καθώς περιέχει πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και καλά λιπαρά. Πρόκειται για ένα άλειμμα που γίνεται με την ανάμειξη ρεβιθιών, ταχινιού (πάστα σουσαμιού), χυμού λεμονιού και σκόρδου.
Τι χρειάζεστε για να φτιάξετε χούμους
Υπάρχουν μόνο 5 κύρια συστατικά σε αυτήν τη συνταγή για σπιτικό χούμους. Είναι σημαντικό κάθε ένα από αυτά τα συστατικά να είναι υψηλής ποιότητας!
Ρεβίθια: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξερά ρεβίθια, τα οποία θα μουλιάσετε σε νερό από το προηγούμενο βράδυ για να μαλακώσουν και να φουσκώσουν. Αν δεν έχετε πολύ χρόνο για μούλιασμα, ρίξτε μέσα στο νερό ένα κουταλάκι σόδα μαγειρικής που θα επιταχύνει τη διαδικασία. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα ρεβίθια Μπάρμπα Στάθης που βρείτε στο ΑΒ φυλλάδιο σε συσκευασία των 600 γρ., τα οποία δε χρειάζονται μούλιασμα.
Ταχίνι: Δεν είναι όλα τα ταχίνια ίδια. Βεβαιωθείτε ότι το ταχίνι που θα επιλέξετε περιέχει μόνο σπόρους σουσαμιού, χωρίς χημική επεξεργασία ή πρόσθετα. Αν το ταχίνι έχει διαχωριστεί στο βάζο, κάτι απόλυτα φυσιολογικό, ανακατέψτε το καλά πριν το προσθέσετε στο πολυμηχάνημα.
Λεμόνι: Πάντα φρεσκοστυμμένο.
Σκόρδο: Αν δείτε πράσινες φύτρες στο σκόρδο, είναι καλύτερο να τις αφαιρέσετε πριν το πολτοποιήσετε.
Ελαιόλαδο: Χρησιμοποιήστε παρθένο ελαιόλαδο με χαμηλή οξύτητα για χούμους πιο απαλό στη γεύση.
Υλικά
- 200 γρ βρασμένα ρεβίθια
- 1 κουταλιά ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κουταλιά της σούπας ταχίνι
- 1 κουταλιά της σούπας χυμός λεμονιού
Παρασκευή
- Βάλτε τα ρεβίθια σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό για να τα σκεπάσει, σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν βράση. Ξαφρίστε και μειώστε την ένταση της εστίας, για να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν, σχεδόν να λιώσουν.
- Σουρώστε καλά τα ρεβίθια και πολτοποιήστε τα στο πολυμηχάνημα με δυο τρεις κουταλιές από το νερό που έβρασαν μέχρι να αποκτήσουν μια ομοιογενή κρεμώδη υφή.
- Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και επεξεργαστείτε τα μαζί, για 4-5 λεπτά μέχρι το μείγμα να είναι ομαλό και κρεμώδες. Εάν το χούμους φαίνεται να σβολιάζει, προσθέστε ένα ή δύο παγάκια, τα οποία βοηθούν στην εξομάλυνση του μείγματος.
- Δοκιμάστε και προσθέστε αλάτι ή λεμόνι ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Μπορείτε να προσθέσετε επίσης λίγο κύμινο, λευκό πιπέρι ή πάπρικα.
Συχνές ερωτήσεις
Πόσο κρατά το σπιτικό χούμους;
Εάν περισσέψει χούμους ή αν φτιάξετε μια μεγάλη ποσότητα, μπορείτε να το αποθηκεύσετε σε ένα αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για περίπου μια εβδομάδα. Έχει ακόμα καλύτερη γεύση την επόμενη μέρα.
Μπορώ να καταψύξω το χούμους;
Ναι, μπορείτε να καταψύξετε το χούμους μέχρι 3 μήνες. Απλά φροντίστε να το βάλετε σε ένα αεροστεγές δοχείο και μην το γεμίσετε μέχρι πάνω γιατί θα διασταλεί καθώς παγώνει.
Είστε έτοιμοι να φτιάξετε σπιτικό χούμους όπως το φτιάχνουν στο Λίβανο. Σερβίρετέ το με έξτρα ελαιόλαδο, φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμύδι και λεμόνι, μαζί με αραβικές πίτες και καλή σας απόλαυση!
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice