Οι Αφροαμερικανές γυναίκες έχουν υψηλότερα ποσοστά ανεπάρκειας βιταμίνης D, η οποία συνδέεται με επιθετικό καρκίνο του μαστού, σε σύγκριση με τις λευκές γυναίκες, υποστηρίζει μια νέα μελέτη.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας μελέτησαν 107 γυναίκες, που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού κατά την τελευταία πενταετία, από τις οποίες οι 60 ήταν Αφροαμερικανίδες. Το 60% των Αφροαμερικανών γυναικών που μελετήθηκαν είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έναντι του 15% των λευκών γυναικών.
«Γνωρίζουμε ότι το σκουρότερο χρώμα δέρματος μπλοκάρει την παραγωγή της βιταμίνης D κατά την έκθεση στο φως του ήλιου, που είναι η κύρια πηγή της βιταμίνης D στους περισσότερους ανθρώπους», δήλωσε η Susan Steck, μέλος της ερευνητικής ομάδας και καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας.
Όλες οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη, οι οποίες ήταν ηλικίας μεταξύ 33 και 84 ετών, έδωσαν δείγμα αίματος και μετρήθηκαν οι συγκεντρώσεις της βιταμίνης D στο αίμα τους.
Η μέση συγκέντρωση της βιταμίνης D ήταν 29,8 ng / mL (νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο) στις λευκές γυναίκες και 19,3 ng / ml στις Αφροαμερικανίδες.
Ως ανεπάρκεια της βιταμίνης D ορίστηκε η συγκέντρωση κάτω των 20 ng / mL. Ο κίνδυνος εμφάνισης επιθετικού καρκίνου του μαστού ήταν οκτώ φορές μεγαλύτερος μεταξύ των ασθενών με ανεπάρκεια της βιταμίνης D.
Η μελέτη, σημείωσε η Susan Steck, παρέχει τη βάση για πιθανές στρατηγικές πρόληψης, πρόσθεσε όμως ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν οι διαπιστώσεις αυτές.
«Τα αποτελέσματα της μελέτης επιβεβαιώνουν προηγούμενη έρευνα που δείχνει φυλετικές διαφορές στη συγκέντρωση της βιταμίνης D και παρέχει περαιτέρω στοιχεία για τον προστατευτικό ρόλο της βιταμίνης D στον καρκίνο του μαστού», υποστήριξε η Susan Steck σε μια περίληψη της έρευνας, που παρουσιάστηκε στο Μαϊάμι σε μία Διάσκεψη για την Έρευνα του Καρκίνου. «Η συσχέτιση μεταξύ της ανεπάρκειας της βιταμίνης D και του καρκίνου του μαστού υποδηλώνει την ανάγκη για παρακολούθηση των επιπέδων της βιταμίνης D στις γυναίκες που πάσχουν από την ασθένεια».
Τα επίπεδα της βιταμίνης D επηρεάζονται από την έκθεση στον ήλιο, τη διατροφή, τα συμπληρώματα, τον τόνο του δέρματος, την ηλικία και το δείκτη μάζας σώματος.
Η μελέτη παρουσιάστηκε σε ένα ιατρικό συνέδριο. Τα πορίσματα, υπογραμμίζουν οι ειδικοί, θα πρέπει να θεωρούνται προκαταρκτικά, δεδομένου ότι δεν έχουν ακόμη υποστεί την ‘’ειδική διαδικασία αξιολόγησης’’, κατά την οποία επιστημονική ομάδα εξετάζει αναλυτικά τα δεδομένα πριν δημοσιευτούν σε κάποιο ιατρικό περιοδικό.
Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice