17:03 - 26/05/2021

Politico: Η ΕΕ «Ξεφορτώνεται» τα Εμβόλια της AstraZeneca σε Τρίτες Χώρες – Ο Μητσοτάκης Διαφωνεί

sputnik-embolio
Διαφημίσεις

Ένα από τα θέματα που απασχόλησαν την χθεσινή Σύνοδο Κορυφής ήταν οι δωρεές εμβολίων της AstraZeneca σε φτωχότερες χώρες, με αρκετούς να κατηγορούν την ΕΕ πως «ξεφορτώνεται» τα συγκεκριμένα εμβόλια και άλλους (όπως ο Κ.Μητσοτάκης) να διαφωνούν, καθώς εμβολιάζουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού με το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Το Politico μεταφέρει παρασκήνιο από την συνεδρίαση η οποία φάνηκε πως δεν ήταν και τόσο ομαλή όσον αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα. Συγκεκριμένα, μία από τις απόψεις που ειπώθηκε και στήριξαν ορισμένοι από τους ηγέτες αφορούσε στο ότι η κίνηση αυτή της Ένωσης θα μπορούσε να έχει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, πρωτοστατούντος του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, Σαβιέ Μπετέλ, εκφράστηκαν ανησυχίες πως σε περίπτωση που η Ένωση επέλεγε να κάνει δωρεές σε φτωχώτερες χώρες το σκεύασμα της AstraZeneca, σίγουρα κάποιοι θα την κατηγορούσαν πως «ξεφορτώνεται» το εν λόγω εμβόλιο λόγω των όσων έχουν κατά καιρούς γραφτεί αλλά και του «πολέμου» που ξέσπασε μεταξύ της φαρμακευτικής εταιρείας και της Ένωσης.

Την συγκεκριμένη άποψη στήριξαν ορισμένοι από τους ηγέτες που συμμετείχαν στην Σύνοδο Κορυφής, ωστόσο υπήρξε αντίλογος. Ένας από τους πρωθυπουργούς που εξέφρασαν αντίθετη γνώμη ήταν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο Βέλγος Ντε Κρόο.

Αυτή η «πλευρά» της Συνόδου τόνισε πως η κριτική που έχει ασκηθεί από την πλευρά της ΕΕ στην AstraZeneca δεν αφορούσε στο εμβόλιο αυτό καθ’ αυτό αλλά στις υποχρεώσεις της εταιρείας απέναντι σε όσα η ίδια δεσμεύτηκε αλλά δεν τήρησε αναφορικά με τις παραδόσεις. Άλλωστε πλέον είναι κυρίαρχη η άποψη πως η AstraZeneca μείωσε τις παραδόσεις στην ΕΕ για να στείλει εμβόλια σε άλλους πελάτες, κάτι που όπως σημειώνει το Politico παραδέχθηκε και ο CEO της εταιρείας.

Σημειώνεται δε πως τόσο η Ελλάδα όσο και το Βέλγιο είναι από τις χώρες οι οποίες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο εμβόλιο της AstraZeneca, ωστόσο παρ’ όλα αυτά αναγνώρισαν την ανάγκη η Ένωση να βοηθήσει χώρες οι οποίες δεν έχουν ούτε την οικονομική δυνατότητα ούτε τις προσβάσεις για να λάβουν άμεσα μεγάλες ποσότητες εμβολίων.

tgnews.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*